Zo rustig het transferverkeer was vorig jaar bij Anderlecht, zo druk lijkt het nu te gaan worden. Trainer en sportieve baas Frank Vercauteren rondt deze week zijn individuele gesprekken met alle spelers af. Een aantal spelers zal dan gehoord hebben dat ze weg mogen. Onder hen twee van de drie nieuwkomers uit het afgelopen seizoen : Fabrice Ehret en, na amper vier maanden al, Christophe Grégoire. “Grégoire past niet in de toekomstplannen”, zegt algemeen manager Herman Van Holsbeeck. ” Hugo Broos vroeg hem en wij zijn onze hoofdtrainer toen gevolgd. Hij had nog niet veel gekregen. Bovendien was Grégoire vrij goedkoop. Maar bij de nieuwe trainer zou hij minder aan spelen toekomen. Frankie wil explosiviteit op de flanken.” Ehret noemt hij zonder omwegen een mislukte transfer. “Vooral de manier waarop dat is gebeurd ( op basis van videocassettes, nvdr), kan niet voor een topclub. Het scoutingapparaat en ons netwerk moeten beter.”

Het is dus geen fraai sportief rapport dat Van Holsbeeck na zijn eerste volledige seizoen als clubmanager in het Vanden Stockstadion kan voorleggen. Ook de komst van Mbo Mpenza was geen onverdeeld succes, maar Van Holsbeeck verdedigt de speler én zichzelf : “Hij heeft in moeilijke omstandigheden laten zien dat hij zijn kwaliteiten nog heeft. Ik ben ervan overtuigd dat hij zich nog gaat bewijzen voor Anderlecht. Kijk, ik was zes maanden bezig vorige zomer en we waren kampioen geworden. De enige speler voor wie we toen echt zijn gegaan, was Mpenza. Héél België zat achter hem aan. Zo slecht zal hij dus niet zijn.”

Als men het geflopte transferbeleid op zijn conto schrijft, wil hij zijn deel van de verantwoordelijkheid wel aanvaarden, zegt Van Holsbeeck, maar niet alles. Want Grégoire was een transfer van Broos, Vercauteren was overal nauw bij betrokken en uiteindelijk voert hij als manager uit wat het directiecomité beslist. Zoals deze week de transfers van Laurent Delorge en Marius Mitu afronden. Twee spelers van Lierse, Van Holsbeecks vorige club. Daarmee neemt hij een risico, lijkt het : als ook zij mislukken, wordt hem dat zeker persoonlijk aangerekend. Misschien niet toevallig daarom heten het ineens “transfers in de breedte” te zijn. Een alibi dat de druk wat weghoudt. “Champagnevoetbal” is ook al uit Van Holsbeecks woordenboek geschrapt en vervangen door het proletarische “knokkersmentaliteit”.

Of Delorge zo explosief is als Ver- cauteren het graag heeft, is voor interpretatie vatbaar. Dat de transfer van Mitu aansleept, ondanks dat hij transfervrij is, voedt dan weer de reputatie van de speler. Michel Louwagie (AA Gent) noemde hem al “een leugenaar”, Michel Preu- d’homme (Standard) sloot zich daarbij aan, waarna ze blij waren in Genk dat ze hun mond konden houden. Of is Anderlecht toch niet zo overtuigd ? Van Holsbeeck : “Als het Mitu niet is, welke speler in België heeft dan wel het niveau voor Anderlecht ? Aan hem om bij ons te bewijzen dat hij een moderne speler is.”

Als Mitu komt, is er geen sprake meer van Daniel Cruz (GBA), zegt Van Holsbeeck. “Dan gaat onze prioriteit naar spelers die onmiddellijk titularis zijn.” Leidersfiguren, heet dat in het actuele paars-witte vocabularium. De naam van Bart Goor (Feyenoord, ex-Anderlecht) viel vorige week. Is hier een stunt in de maak, zoals Van Holsbeeck eerder terugsloeg met zijn commerciële directeur Chris Lioen, direct nadat hij te kijk was gezet in zijn communicatiebeleid ? “Geen commentaar”, is zijn veelbetekenende antwoord. ( JH)

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content