Met een duel thuis tegen Tottenham begint Manchester United op zaterdag 8 augustus aan de nieuwe competitie.

Na het vertrek van Robin van Persie en Radamel Falcao speelt United niet langer in een 3-5-2, zoals vorig seizoen, maar in een 4-2-3-1 of een 4-3-3. Althans, dat valt af te leiden uit de opstellingen tijdens de tournee die de bende van Louis van Gaal dezer dagen in de VS maakt.

De start onder de Nederlander vorig seizoen was moeizaam, het einde beter. Van Gaal parkeerde United op de vierde plaats, zodat hij straks naar het kampioenenbal kan. Wel eindigde de ploeg op 17 punten van Chelsea, wat leidde tot een serieuze inspanning op de transfermarkt. United gaf de voorbije weken al meer dan 80 miljoen pond (ruim 110 miljoen euro) uit aan nieuwkomers als Darmian (Ita), Depay (Ned), Schweinsteiger (Dui) en Schneiderlin (Fra). Een deel van dat geld kan worden gerecupereerd door de transfer van Ángel Di María (wordt gekoppeld aan PSG, woensdag in Chicago tegenstander in een oefenmatch), maar ongetwijfeld zal het eindbedrag uiteindelijk nog hoger uitkomen, want met Wayne Rooney (29) als diepe spits alleen red je het niet, ook al was de Engelsman de voorbije twee seizoenen relatief blessurevrij en werd hij met respectievelijk 14 en 17 goals topschutter van zijn ploeg in de competitie. Dus komt er nog een gerenommeerde spits bij. En spitsen kosten geld.

United is nog volop work in progress, maar dat deert Van Gaal niet. Zijn schema staat er, hij heeft nu voor alle posities al twee goeie spelers. Van Schweinie, al actief onder Van Gaal tussen 2009 en 2011, wordt leiderschap verwacht. Van Darmian, uit de jeugdopleiding van Milan maar daar nooit echt een kans gekregen, dat hij een alternatief voor de flankverdedigers vormt, een doublure voor Valencia. Depay kan uit de voeten op de flank en in de spits als Di María vertrekt, maar ook in een centrale rol. En Morgan Schneiderlin is een 25-jarige Fransman in wie ze hoge verwachtingen stellen. Naast Carrick, vice-aanvoerder, zal hij ongetwijfeld voor het recupererende werk zorgen. De Fransman, jong gedebuteerd bij Southampton toen die ploeg failliet ging en alle zware contracten moesten afvloeien, ontpopte zich daar tot de sterkhouder. Toen hij pas Frans A-international werd, struikelde Didier Deschamps nog over zijn naam, maar inmiddels gaat die vlot over de tong.

Schneiderlin, Schweinsteiger, de Spanjaarden Mata en Herrera, Carrick… Het wordt drummen centraal voor een van de drie posities op het middenveld. Marouane Fellaini weet wat hem te wachten staat. Een maand nagelbijten, het gevolg van zijn rode kaart tegen Hull City op de laatste speeldag van vorig seizoen. Het kostte hem drie speeldagen schorsing. Pas op 30 augustus, bij Swansea, begint zijn Engels seizoen. Als de ploeg tegen dan draait, wordt het vechten voor een stek.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content