Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Gui Polspoel

Wat gedacht van België-Bulgarije ?

Al bij al valt het na het gelijkspel van Kroatië tegen Estland nog mee, de schade is beperkt maar niet onaanzienlijk. Vooral omdat ik denk dat dit gaat nawegen. Als je de wedstrijd bekijkt, moet je eerlijk durven toegeven dat 0-2 een vrij goeie weergave is van wat er te zien was. In mijn ogen waren de Bulgaren veel vinniger en talentrijker. Ze speelden snel in een tijd, waren fysiek heel goed, technisch ook en ze kwamen er snel uit. Ik denk dat ze de zwakke punten van het Belgisch elftal nogal pijnlijk blootlegden.

En die zijn volgens jou ?

De manier waarop Balakov bijvoorbeeld bij overschakeling van verdediging naar aanval keer op keer vrij stond en vrijuit mocht voetballen. Dat is intelligentie, maar zoiets weet je, dit is geen onbekend talent dat ineens op deze planeet neerdaalde. Jongens die in Duitsland voetballen, hadden zoiets aan de groep kunnen zeggen. Ik denk dat de snelle gele kaart voor Yves Vanderhaeghe op dat vlak van zeer groot gewicht was. Misschien was het verstandig, gezien de evolutie van de wedstrijd, om hem eruit en Simons naar het middenveld te halen. Centraal achterin had je wisselmogelijkheden genoeg. Andere pijnpunt : ik blijf Van Buyten een vraagteken vinden. Ik heb de indruk dat die jongen zijn reputatie vooral haalt uit zijn transfersom, en die is dan nog twijfelachtig, volgens Trends was dat een verdekte kapitaalsverhoging bij Standard. De manier waarop ze dat eerste doelpunt incasseerden, is één, maar ik twijfelde nog een paar keer, toen ze met drie achterin speelden. Hij heeft zijn gestalte, maar is zo weinig wendbaar en makkelijk uit te spelen. Wat ik ook vreemd vond, en daar kon ik Aimé niet goed volgen, maar misschien heeft dat wel met evenwicht te maken : met Englebert heb je hetzelfde probleem in de nationale ploeg als met Verheyen bij Brugge. Dat is een centrale langs de rechterkant. Die ruimte creëren op de rechterflank, dat zit er toch niet in. Ik had daar liever Mbo Mpenza gezien.

De redenering was : met Mbo, Emile, Sonck, Goor en eventueel Baseggio heb ik dan te veel volk voor de bal.

Ik zie Mbo zijn verdedigend werk wel doen. Maar misschien moet je dan in plaats van de offensief denkende Vreven een wat behoudender Jacky Peeters opstellen. Peeters-Mbo, het was een combinatie die op het WK werkte, waarom daar nu van afstappen ? Ze zijn bovendien allebei behoorlijk goed bezig bij hun club. Ik vind dit voor Vreven het stapje te ver, voor hem lijkt voetbal in zijn positie te veel op een individueel gevecht en dat is het vaak niet. Soms is positiespel beter dan er rechtstreeks op afgaan.

Wat vond je van het spitsenduo ?

Ik zag zaterdag geen synergie tussen Sonck en Emile Mpenza. Hoe vaak hebben die elkaar gezocht ? Niet te vaak. Theoretisch zou dat moeten klikken, daarover zijn alle deskundigen het eens, maar het komt er (nog) niet uit. Volgens mij zal het altijd moeilijk zijn in een wedstrijd die de tegenstander gesloten houdt, zoals de Bulgaren deden. Daarin kan een Sonck wel spelen, maar heeft Mpenza het veel moeilijker, je zag hem trouwens geregeld afhaken, op zoek naar wat ruimte.

Het probleem waar Anderlecht mee sukkelt, is er ook voor de nationale ploeg : wat met Baseggio ?

Bij wijlen goed, met vlagen. Een paar sterke kwartieren gespeeld, maar op het einde deed hij niet meer mee. Ik had de indruk dat zijn pijp uit was, zijn rendement was in elk geval aan de lage kant. Het is niet de Baseggio van die hele goeie reeks in de Champions League. Toen dacht ik dat hij de stap naar voor zou zetten, maar intussen werden dat een paar passen achteruit.

Al bij al weinig kansen.

De Vlieger had nog een paar goeie reddingen in huis, ik kan me van de Bulgaarse keeper niet eentje herinneren. Mirakels heeft die man niet moeten doen, de creativiteit was heel beperkt. Ik zei dat ook voor het WK, toen ze aan Jan en klein Pierke een voorspelling vroegen : als ze die eerste ronde maar doorkomen. Ik dacht van niet, precies omdat je daar min of meer de favoriet in die groep was als je de Fifaranking bekeek. Dat zijn net de situaties waar de Belgen het heel moeilijk mee hebben. Misschien liggen onze kansen eerder in de uitwedstrijden.

Vier op een rij nu, er werd wat meewarig over de kalendermakers gedaan…

…Maar misschien blijkt dat straks een zegen, stel dat je daar het maximum haalt … En wat je ook ziet aan de uitslagen : de middenmoot kruipt dicht bij elkaar. Niet dat ze in acht wedstrijden de grote ploegen opzij kunnen zetten, maar in negentig minuten wel, precies omdat fysiek en tactiek te leren is. Veel mensen vinden een groep met Bulgarije en Kroatië een makkelijke, precies alsof wij een groot voetballand zijn. Eén : dat zijn we niet. En twee : we zitten in die middenmoot waar iedereen nu net dichter bij elkaar komt. Ik heb bij die Bulgaren een aantal spelers gezien die wij niet hebben.

Doelpuntenmaker Jankovic speelt in China, niet bij Barcelona.

Die was verdorie wel goed. Waarom raken zo’n jongens in China ? Wellicht wordt daar ook al serieus betaald, en dan heb je van die avonturiers die dat wel gedurende twee jaar zien zitten, wetende dat Spanje of de Premier League te hoog gegrepen is. Kijk naar Staelens in Japan en de sommen die daar geciteerd werden. Wellicht benaderen de lonen in China in de grote steden dat ook.

Jan Peeters betreurde dat Walem, Wilmots en Verheyen geen international meer waren.

Ach, je moet niet naar het verleden kijken, daar koop je niks voor. Wilmots heeft zijn twaalfde operatie achter de rug, dan kan je begrijpen dat zo’n man zegt dat het genoeg is geweest. Doet Walem Standard op dit moment draaien ? En Verheyen speelde al één wedstrijd voor Club Brugge waar het zonder hem ook goed ging. Waar moet je hem dan zetten ? Sonck eruit ? Dan volgt daar ook weer kritiek, zoals in Japan.

Zou Vermant kunnen helpen ?

Als Baseggio niet doorgroeit, zou dat een alternatief kunnen zijn. Voor Buffel of Blondel, lijkt het nog wat vroeg. Ik zat tijdens de wedstrijd te denken dat Marc Degryse op de verkeerde plaats zat. Hij deed het als co-commentator uitstekend, daar zeker niet van, maar iemand die met vijf, zes flitsen op een wedstrijd een gat kon maken, ontbrak. Balakov kon dat en heeft hij niet de leeftijd van Marc ?

Even naar de competitie. Standard haalde na een desastreuze start nog wat versterking binnen.

Veel linkspoten, dat begrijp ik allemaal niet. Die doelman, Carini, was nodig, en ik denk ook dat het een hele goeie is. Dat is zeker een pluspunt. Die Zweed ken ik niet en is Mutavdic de man waarop ze zaten te wachten ? Wat mij opviel na Bergen is de gelaten indruk die Waseige liet en die ik kan begrijpen. Hij heeft al quasi alles geprobeerd. Goossens erin en eruit, Walem erin en eruit, Moreira, Van Meir idem, laatst Afolabi. Alle mogelijke combinaties lijkt hij al geprobeerd te hebben. Met een paar van die jongens sprak ik al, en daar bespeurde ik een soort gelatenheid. Het zal weer niet voor dit seizoen zijn. Maar volgend weekend winnen van Club Brugge en ze zijn misschien vertrokken, zo zit voetbal in elkaar.

Is Genk klaar voor de Champions League ?

Neen. Ik heb tickets gekocht en ga supporteren, maar ik ben er wat bang voor. Die verdediging, hé. Daar hebben ze niet gekocht wat moest. Soley is indrukwekkend en kan wat, maar het uitverdedigen is slordig. Ik begrijp niet waarom ze geen Scandinaviër of Oost-Europeaan met ervaring aantrokken. De jongens die er nu staan, kunnen individueel wel wat, maar verdedigen niet in groep. Vorig jaar vond ik dat ook al, maar toen was Genk offensief voldoende sterk om dat te camoufleren. Jos Vaessen zei het na Praag ook : we hebben niet één konijnenpoot gehad, maar tien camions. Ook in Genk had Praag het al kunnen afmaken.

Slotvraag : heb je het niet te druk ?

( lacht luid) Waar haalt Koen Meulenaere nu zoiets ?

door Peter T’Kint

‘Genk is volgens mij niet klaar voor de Champions League.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content