In december 2006 haalden De Rouches Dante Bonfim Costa Santos, kortweg Dante, van Charleroi naar Luik. De 23-jarige Braziliaan zou één miljoen euro gekost hebben. Portret van een sambaverdediger.

Dante is afkomstig van São Salvador de Bahía. Dat is een stad in Bahía, een van de 26 deelstaten van Brazilië en qua oppervlakte bijna twintig keer zo groot als België. In die regio wonen veel afstammelingen van Afrikaanse slaven die in de vijftiende eeuw massaal ingevoerd werden voor het fysiek zware werk in de goudmijnen en op de koffie- en suikerplantages. Echt onderzocht heeft ie het nooit, maar Dante vermoedt dat hij zelf ook Afrikaanse roots heeft, en zijn ontwapenende glimlach lijkt dat te bevestigen. Zoals de meeste Brazilianen die hun geluk zoeken in het voetbal, komt hij uit een arm gezin. Toen hij er als zestienjarige alleen op uit trok om te gaan voetballen voor een klein ploegje in de staat São Paolo, moest hij zelfs bedelen om aan eten te geraken…

Noord-Frankrijk

Tot 2002 speelt hij voor verscheidene Braziliaanse ploegjes, maar vanaf dan gaat het snel voor Dante. Als achttienjarige raakt hij aan de bak in de Braziliaanse eerste klasse bij ‘Esporte Clube Juventude’. Bij Juventude speelt hij 22 matchen als centrale verdediger, soms als verdedigende middenvelder. Het Franse Rijsel ziet wel wat in hem en haalt hem voor zes maanden op huurbasis naar het noorden van Frankrijk in de zomer van 2003. Na drie maanden mag Dante al een contract tot 2008 tekenen bij de Franse eersteklasser. Hij speelt een paar wedstrijden centraal en links in de verdediging, maar een blessure en daaropvolgende operatie houden hem langer aan de kant dan hem lief is. Op de linksachter heeft hij ook nog concurrentie van de in Rijsel ongenaakbare Grégory Tafforeau, aanvoerder van de ploeg. Bijgevolg speelt de Braziliaan in tweeënhalf seizoen slechts twaalf wedstrijden in de eerste ploeg van Rijsel. Dante wil absoluut spelen en kijkt uit naar een andere club. Er is interesse van een drie- à viertal clubs, waaronder één Belgische : Charleroi. In januari 2006 hakt hij de knoop door en kiest, op aanraden van zijn ‘Belgische’ vrienden Odemwingie (ex-La Louvière, Rijsel), Tailson (ex-Lokeren, ex-Moeskroen, nu bij Lierse) en João Carlos (Lokeren), voor de Karolo’s. Daar zien ze een nieuwe ‘Dante’ graag komen, hoewel de Braziliaan in niks te vergelijken is met clubicoon en huidig T2 Dante Brogno.

Onder de hoede van Jacky Matthijssen ontpopt hij zich al snel tot een vaste waarde op de linksachter. Dat Dante zich vloeiend uitdrukt in het Frans – het gevolg van een cursus van vier maanden en zijn verblijf in Rijsel -, is daar niet vreemd aan. Bovendien geeft de spraakzame Dante zelf te kennen dat de concurrentie op de linkerflank bij Charleroi niet bepaald moordend is.

In de zomer van 2006 toont Standard zijn interesse, maar stuit het voorlopig nog op een njet van Dante. In december 2006 verandert de Braziliaan van gedachten en tekent een contract tot 2009 bij de Rouches. Op Sclessin wordt hij lid van de al aanzienlijke Portugees sprekende kolonie : de Portugezen Sérgio Conceição, Ricardo Sà Pinto, Nuno Coelho en Rogério Matias en de Braziliaanse beloften van Internacional (het team dat de wereldtitel 2006 voor clubs behaalde ten koste van Barcelona) Felipe Soares, Frederico Burgel Xaviel en Marcos Camozzato – alle drie ook pas sinds december 2006 bij Standard.

De supporters van Charleroi reageren giftig op het vertrek van hun linksachter naar de grote rivaal en fluiten hem tijdens zijn laatste wedstrijd in Charleroishirt in het Regenboogstadion van Zulte Waregem negentig minuten lang uit. Charleroi verliest met 1-0. Pittig detail : Dante is voor de eerste wedstrijd na de winterstop geschorst en zou dus pas kunnen aantreden in de tweede wedstrijd van Standard. Dat is in en tegen… Charleroi.

Techniek te koop

Dante is met zijn 1m87 en 78 kilo een stevige verdediger, maar zijn speelstijl verraadt zijn afkomst : hij heeft techniek te koop, is redelijk snel, sterk in het uitverdedigen en het versturen van telegeleide lange ballen. Een typische Braziliaan dus. Voetballen leerde hij dan ook in de achterbuurten van São Salvador de Bahia. Last van heimwee heeft hij niet, hoewel de lange en koude Europese winters hem fysiek en mentaal zwaar wegen.

Dante speelt het liefst centraal in de verdediging, maar loopt soms iets te graag met de bal aan de voet. Europese trainers krijgen een halve beroerte als een centrale verdediger gaat dribbelen. Vandaar dat hij bij Rijsel en Charleroi vooral op de linkerflank zijn kunsten mocht vertonen. Bij Standard zal hij waarschijnlijk het vertrek van centrale verdediger en rots in de branding Onyewu moeten opvangen, àls die zoals aangekondigd ook effectief vertrekt. Geen gemakkelijke opgave, maar de jonge Braziliaan heeft alles in huis om het te maken in de Belgische competitie.

STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content