Ook Club Brugge heeft het nieuwe voetbalseizoen op gang getrapt. Op bezoek in Westkapelle en Stadion Olivier van Royal Knokke FC.

Westkapelle, dag 5 van de voorbereiding begint onder een stralend zonnetje. Eindelijk. Gisteren werd de A-kern nog bijna van het oefenveld gespoeld en kleurde het humeur van de spelers donkerzwart, vandaag draven ze met een glimlach over het vers gemaaide gras. Ooit moet hier het splinternieuwe oefencomplex uit de grond verrijzen – de meest gunstige prognose is voorjaar 2018 -, een state-of-the-artoefencentrum met vier nieuwe terreinen, sauna en massageruimtes.

Wie nu naar Westkapelle – een dorp in de schaduw van Knokke-Heist – wil, moet de wagen tussen landerijen en smalle baantjes slingeren. Straks, wanneer het strookje van elf kilometer autostrade (A11) Knokke en Brugge met elkaar zal verbinden, zijn de spelers inno time aan hun nieuwe voetbaltempel. ‘Binnen drie à vier jaar’, zei algemeen manager Vincent Mannaert onlangs aan dit blad. Tot dan is het behelpen in het Jan Breydelstadion, bouwjaar 1975, dat nog maar eens wordt opgekalefaterd.

Geen Michel Preud’homme in het polderdorp, die alleen woensdag een kijkje kwam nemen. Hij had zijn vakantie in Bordeaux eventjes onderbroken om de groep toe te spreken, de nieuwe doelstellingen te formuleren (‘Minstens even goed doen als vorig seizoen’) en aan de rand van het veld toe te kijken hoe Philippe Clement na twee dagen van medische testen de eerste groepstraining had geleid, een beeld dat zich de volgende maanden geregeld zal herhalen. Preud’homme zal minder op het trainingsveld staan, de rol van Clement werd opgewaardeerd: van T2 naar T1,5. Of zoiets.

De basis werd de voorbije drie seizoenen gelegd, de volgende maanden wil de technische staf nieuwe accenten leggen. ‘Dat we nu al zeker zijn van de plaats in de groepsfase van de Champions League, is een voordeel in vergelijking met vorig seizoen.’ Toen moest blauw-zwart nog twee voorrondes overleven om naar de poules van de Europa League door te stoten en werd de vakantie een weekje ingekort, nu kregen de spelers na een spetterende kampioenenviering vier volle weken rust. ‘Daardoor kunnen we ons gemakkelijker voorbereiden.’ En weg was hij, opnieuw naar Bordeaux, om er nog tot 1 juli van de vakantie te genieten. Met het hart in la douce France, met anderhalf oor in Brugge. ‘Philippe zal mij elke avond briefen, het bestuur houdt me op de hoogte van eventuele transfers.’

TRANSFERS

Weinig volk in Westkapelle. Even tellen. 1,2,3… 23! Weinig, maar logisch. Want: geen enkele nieuwe speler te bewonderen. Integendeel, de groep begon gedecimeerd aan de aftrap van het nieuwe seizoen. Sinan Bolat is teruggekeerd naar FC Porto, dat hem opnieuw wil uitlenen, middenvelder Sander Coopman verlengde zijn contract tot 2019 maar wordt een seizoen aan SV Zulte Waregem uitgeleend, Lennert De Smul vertrok definitief naar KV Kortrijk, de Letse spits Valerijs Sabala (21) wordt verhuurd aan FC DAC 1904. De Slovaakse eersteklasser is na Skonto FC (Letland), Anorthosis (Cyprus), Baumit Jablonec (Tsjechië), Mied? Legnica (Polen) en 1. FK Pribram (Tsjechië) zijn zesde clubje sinds hij in januari 2014 voor vier seizoenen in Brugge tekende. Er zijn zo van die transfers waar je kop noch staart aan krijgt…

Leandro Pereira (24) is er ook zo eentje. De Braziliaan werd vorige zomer weggeplukt bij Sociedade Esportiva Palmeiras, waar hij in de Campeonato Brasileiro Série A tussen mei en augustus in amper elf wedstrijden zes keer had gescoord. Groot (1m90), snel, sterk én trefzeker, klonk het. Banana tekende een contract voor drie seizoenen (juni 2018), maar een verpletterende indruk maakte hij nooit. 17 competitiewedstrijden: 0 goals, 1 assist. 294 speelminuten, verdeeld over 6 matchen, in de Europa League: 0 goals, 0 assists. Het woord floptransfer viel geregeld, maar hij had wat tijd nodig, herhaalde Michel Preud’homme. Zijn veel jongere landgenoot Wesley Moraes (19) die tijdens de winterstop via het Slovaakse AS Trencin in Brugge neerstreek, kon wél bekoren. Pereira, die in het tussenseizoen in Brazilië was getrouwd, mocht tijdelijk beschikken en werd voor een seizoen uitgeleend aan zijn ex-club Palmeiras.

Er wordt pittig getraind, Philippe Clement is verbaal prominent aanwezig. ‘Okay, Ludo’, wanneer doelman Ludovic Butelle een schot van José Izquierdo uit zijn doel ranselt. Felipe Gedoz loopt er nog niet bij. Problemen met de documenten, luidt het, maar zijn zaakwaarnemer schermt ook met belangstelling van het Braziliaanse Cruzeiro Esporte Clube. Ook Abdoulay Diaby, die begin juni nog voor Mali scoorde in de 3-0 tegen Soedan, sluit pas volgende week aan. ‘Club is aan het onderhandelen met Real Betis’, verklapte zijn makelaar aan enkele Spaanse kranten, die spreken van een transferbedrag van zeven miljoen euro. ‘Na een goed seizoen wil hij verder progressie maken’, aldus nog Luca Vittorini, die ook weet heeft van belangstelling uit Turkije (Galatasaray).

‘We willen iedereen houden, maar dat is niet altijd mogelijk’, had Preud’homme nog gezegd. Voor Gedoz en Diaby heeft Club altijd het laatste woord, Thomas Meunier beslist na het EK zélf over zijn toekomst. Voor zijn vertrek naar Frankrijk gaf hij nogmaals aan dat hij in Brugge wil blijven, maar de clubs staan in de rij voor de rechtsachter: Middlesbrough – nieuwkomer in de Premier League -, Sassuolo, Torino, Napoli en zelfs (volgens L’Equipe) Paris Saint-Germain. Kostprijs, volgens de clausule in zijn contract: 6 miljoen euro. ‘Ik kost niet veel, dus kunnen ploegen een goede deal maken’, bevestigde Meunier aan Sky Sports Italia.

TRAINEE IN DE HOOFDROL

Nieuw seizoen, nieuwe shirts. In november viert blauw-zwart het 125-jarige bestaan, op de trainingsshirts staan twee datums – 1891 en 2016 – en de Romeinse cijfers CXXV. Zaterdagavond in Knokke, met Anderlechtveteraan Michel Verschueren als aandachtig toeschouwers hoog in de tribune van het Stadion Olivier, showt Club nóg een nieuw exemplaar: goudkleurig, met daarop de slogan Champions go for zero. Een engagement van de communitywerking om, samen met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Royal Knokke FC, vorig seizoen kampioen in vierde nationale A, mag de oefencampagne van Club op gang trappen. Met een mix van basisspelers en jonge leeuwen zien de toeschouwers een flauwe eerste helft, met elf nieuwe namen kan Club na de rust toch het verschil maken. Terry Osei-Berkoe, een van de zeven trainees die dit seizoen stage zullen lopen bij de A-kern, opent de score en kopt na een treffer van Nikola Storm – terug van een uitleenbeurt bij SV Zulte Waregem – ook de 0-3-eindstand op het bord.

De eerste week zit erop, maar achter de schermen stopt het nooit. Gewapend met de Champions Leaguemiljoenen wil Club de groep nog versterken, voor eventuele vertrekkers liggen alternatieve pistes op tafel. De geruchtenmolen draait. Stilletjes. Voorlopig nog.

DOOR CHRIS TETAERT – FOTO’S BELGAIMAGE

‘We willen iedereen houden, maar dat is niet altijd mogelijk.’ MICHEL PREUD’HOMME

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content