Valencia doet weer mee

© belgaimage

Een halve finale in de Europa League, een finale in de Copa del Rey, en uitzicht op de vierde plaats en dus Champions League: het seizoen kan nog mooi eindigen voor Valencia.

Zin in een opvallende statistiek? Op 20 augustus trapte Valencia officieel het nieuwe voetbalseizoen af met een thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid. De topper eindigde op 1-1. Pas op speeldag 7 konden de Valencianen een eerste keer winnen in La Liga, met 0-1 bij Real Sociedad. Eerste thuiswinst? 24 november, op speeldag 13: 3-0 tegen Rayo Vallecano. Michy Batshuayi zag het met veel plezier, helaas vanop de bank. Door de winst consolideerde Valencia toen zijn … vijftiende plaats in de Primera División. Maar zie: vorige week woensdag stond de return tegen Atlético op de kalender. Inzet voor Valencia, dat met 3-2 verloor: de vierde plaats, die ook Sevilla en Getafe nog ambiëren. Van een ommekeer gesproken.

Vooral 2019 is een boerenjaar voor de ploeg, met tot dusver amper vijf nederlagen: twee in de heenwedstrijden van de beker, bij Getafe en Gijón, telkens rechtgezet in de terugmatch voor eigen volk, en drie in de competitie (Alavés, Atlético en Rayo Vallecano). In de rest haalde men punten, vaak met goals in het laatste deel van de wedstrijd, wat wijst op een goeie fysieke conditie. Dodelijk op de contragolpe, de counter, en met een paar stunts. Gelijk in Camp Nou (Barcelona is op 25 mei ook de tegenstander in de finale van de Copa del Rey) en winst voor eigen volk tegen Real. Tussendoor sneuvelden Villarreal, Krasnodar én Celtic Europees. Nu wacht Arsenal.

Trainer Marcelino had tot dusver de reputatie dat hij met zijn ploegen nooit het succes van zijn heenronde kon herhalen. Villarreal, Sevilla, Santander, Zaragoza, altijd haalden ze na Nieuwjaar minder punten. Dit Valencia niet, al blijft scoren een heikel punt. Van de top zes, die strijdt om de Europese tickets, heeft Valencia het minst gescoord: in 34 wedstrijden amper 40 keer. Daar nijpt het schoentje. Opvallend is dat omdat Valencia, al serieus in de schulden, vorige zomer behoorlijk wat investeerde in… aanvallers. Voor Batshuayi werd 3 miljoen euro huurgeld betaald, Kevin Gameiro (31) kwam van Atlético voor 16 miljoen euro en Gonçalo Guedes (22) moest 40 miljoen euro kosten. Het duurde lang voor Guedes, de duurste clubtransfer ooit, in La Liga ontplofte, maar sinds begin maart is de Portugees als schaduwspits of linksbuiten een ferme troef en vindt hij gemakkelijk de weg naar doel. Hij kan tegen Arsenal, geleid door Mister Europa League Unai Emery, de joker zijn.

Nog dit: al sinds 2009 is er een patstelling wat betreft het nieuwe stadion, dat Mestalla moet vervangen. De ruwbouw staat er al een decennium, maar geld voor de afwerking is er niet. In mei 2018 ging Deloitte op vraag van de club op zoek naar een oplossing, en daar zou nu een doorbraak zijn. De verkoop van de terreinen waarop het oude Mestalla staat aan een lokale coöperatieve zou meer dan 100 miljoen euro opbrengen. Daarmee kan dan het nieuwe worden afgewerkt. Doel: zomer 2022.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content