Gianluca Zambrotta speelt even sterk op de rechter- als op de linkerflank.

Italië werkte succesrijk de dubbele confrontatie tegen Wales en Servië-Montenegro af. De goals van de herboren Pippo Inzaghi en de vele reddingen van doelman Gianluigi Buffon in Belgrado kregen overweldigend veel aandacht in de media. Minder belangstelling was er voor de prestaties van Gianluca Zambrotta, die nochtans outstanding was tegen Wales en ook in Belgrado, toen Italië met de rug tegen de muur stond, erg goed zijn streng trok. Zambrotta (26) volgde tot nu toe een niet alledaags carrièrepad. Hij werd geboren in Como, in het uiterste noorden van Italië, maar realiseerde zijn grote doorbraak bij Bari, een club uit het uiterste zuiden. Van 1997 tot 1999 was hij er aan de slag als rechtervleugelspeler of tweede spits. Hij maakte vooral indruk door zijn snelle rushes en zijn uitstekende voorzetten. In 1999 wierf Juventus hem aan, maar omwille van de zware concurrentie in de voorlijn besliste Marcello Lippi om hem te gebruiken als rechtermiddenvelder. Dat lukte zo goed dat Zambrotta ook zijn opwachting maakte in de nationale ploeg en er een belangrijke schakel was tijdens Euro 2000. Zonder veel lawaai te maken is hij ondertussen uitgegroeid tot één van de hoekstenen van Juventus, temeer omdat hij als tweevoetige even goed zijn streng trekt op de linkerflank als op de rechterflank.

Tijdens de laatste wedstrijd van Italië op het WK 2002 liep hij een zware spierblessure op aan de linkerbil. Daardoor was hij drie manden buiten strijd. Maar opnieuw fit werd hij meteen weer volwaardig titularis. Lippi broedde ondertussen op een ideetje. Omdat linksback Pessotto na een zware blessure nooit meer de oude werd en omdat Birindelli op die positie niet altijd even zeker oogt en de stoere bonk Montero beter rendeert in de centrale as, besloot de coach van Juve Zambrotta een kans te geven als linksachter. En voorlopig met veel succes, want op die positie komt zijn enorme kracht uitstekend tot zijn recht. (NR)

PERUGIA mag van de FIFA geen enkele buitenlandse speler meer aanwerven, zolang het geen transferbedrag heeft betaald aan de Roemeense club Politehnica, waar het tussen september 2001 en januari 2002 drie jonge Ivorianen weg haalde. CHRISTIAN PANUCCI, de flankverdediger van AS Roma, was betrokken bij een zwaar verkeersongeval. De inzittenden van een andere wagen betrokken bij het ongeval liepen zware verwondingen op. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Adriano (Parma), Shevchenko (Milan), Trezeguet (Juventus) 3 goals; 4. Del Piero (Juventus), Totti (Roma) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content