Union Sint-Gillis – Info

Het seizoen van de bevestiging

Na het formidabele seizoen 2021/22, dat alle verwachtingen in het Mariënstadion oversteeg, staat Union nu voor het altijd lastige seizoen van de bevestiging. Het zal dat moeten afwerken zonder trainer Felice Mazzu, die tot groot ongenoegen van de supporters voor een uitdaging bij de paars-witte buur koos. Om hem op te volgen kozen de Brusselaars voor continuïteit door de positie van hoofdcoach aan Karel Geraerts te geven, die al drie jaar T2 was in Sint-Gillis. De Limburger krijgt nu zijn eerste kans als T1 en staat voor een bijzondere uitdaging. Een deel van de staf van Mazzu is hem gevolgd naar het Lotto Park en in hun plaats zijn enkele bekende namen naar het Dudenpark gekomen: Logan Bailly werd aangesteld als keeperstrainer en Tim Smolders, oud-ploegmaat van Geraerts bij Club Brugge, wordt T4.

Het lijkt erop dat Karel Geraerts de lijn van zijn voorganger zal volgen en ook in de 3-5-2 zal spelen die geel-blauw zoveel succes bracht.

Continuïteit

Hoewel men zich kon verwachten aan het vertrek van heel wat spelers die zich in de kijker hebben gespeeld, is de grote leegloop (voorlopig?) uitgebleven. Topschutter Undav is wel naar Brighton gegaan, waar hij in januari al een contract had getekend, de uitleenbeurt van Mitoma werd niet verlengd door zijn Britse club en het vertrek van Nielsen lijkt een kwestie van tijd. Maar de rest van de ploeg zou, onder enig voorbehoud, aan de aftrap moeten staan van de eerste competitiewedstrijd in Sint-Truiden.

Union Sint-Gillis - Info

Hoewel het nog moeilijk te bepalen valt welk stempel Karel Geraerts als T1 op de ploeg zal drukken, het lijkt er toch op dat de Limburger de lijn van zijn voorganger zal volgen en ook in de 3-5-2 zal spelen die geel-blauw zoveel succes gebracht heeft. Tussen de palen staat de Luxemburger Moris niet ter discussie, ook al toont Pirard zich een waardige doublure. De achterhoede wordt nog altijd geleid door de Engelsman Burgess, die voor twee seizoen verlengd heeft. Voor de twee plaatsen naast hem in de driemansverdediging wordt het een strijd tussen Van der Heyden, Machida, Kandouss en twee nieuwkomers: Boone, een Belg van 24 jaar die van Deinze komt, en Sykes, een Engelsman van bijna twee meter uit de League One.

Union Sint-Gillis - Info

Brood op de plank

Op het middenveld riskeert de afwezigheid van Nielsen zich zwaar te laten voelen, want de Deen blonk uit door zijn werkkracht en infiltratievermogen. Om hem aan de zijde van kapitein Teuma te vervangen in de driehoek op het middenveld, is de Zwitser Puertas een optie. Die kwam in januari met veel adelbrieven maar wist nog niet door te breken en krijgt nu een uitgelezen kans daartoe. Ook met Lynen, die terugkeert uit een lange blessure, moet rekening gehouden worden. De coach testte daar zelfs Nieuwkoop uit, maar de Nederlander moet allicht zijn rechterflank blijven doen. Amani, de revelatie van de terugronde, zag zijn optie gelicht worden en moet al het goede bevestigen dat over hem verteld wordt. Ook Lapoussin, die zowel centraal als op beide flanken kan spelen, blijft langer, maar op de linkerflank, waar hij vorig seizoen het vaakst speelde, krijgt hij nu serieuze concurrentie van Adingra. De Ivoriaan, geleend van Brighton, speelde twee goeie seizoenen in Denemarken en maakte al indruk door zijn snelheid en dribbelvaardigheid.

Vooraan zal Vanzeir, nu zonder zijn spitsbroeder Deniz Undav, voor de goals moeten zorgen. daarbij krijgt hij opnieuw de steun van een Duitser, namelijk Eckert Ayensa. Die heeft een ander profiel dan zijn voorganger en zijn trefzekerheid zou wel eens het welslagen van het seizoen van Union kunnen bepalen. Een seizoen dat sowieso langs Europa loopt en dus voor een overladen kalender zorgt: tot aan het WK in Qatar zullen de Unionisten bijna dertig officiële wedstrijden afwerken.

Union Sint-Gillis - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content