Real Madrid wil geld verdienen bij grote schoonmaak.

Voorzitter RamónCalderón maakte er geen geheim van dat hij bij de kampioen een grote schoonmaakoperatie wil houden. Hij stelde daarom een lijst op met namen van vertrekkers. En die lijst is zo lang dat men haast zou gaan denken dat Real zijn eigen stadion tijdelijk wil verbouwen tot markt waarop andere clubs naar hartenlust mogen komen shoppen. Op koopjes moeten ze echter niet rekenen. Zo zou het bestuur 43 miljoen euro willen vangen voor de verkoop van JulioBaptista, Cicinho, Emerson en Antonio Cassano, vier spelers die door de nieuwe Duitse coach meteen uit zijn kern werden verwijderde.

Julio Baptista (25) speelde een sterke CopaAmérica en verwachtte er zich dan ook allerminst aan dat Schuster hem niet mee zou nemen op stage. “Zijn speelstijl is niet verzoenbaar met die van het team als geheel”, verklaarde Schuster echter onverstoorbaar. Hij ziet de Braziliaan immers als een tweede spits. En voor die positie beschikt hij naar eigen zeggen over betere alternatieven. Het dient gezegd dat de statistieken van het Beest in het enige seizoen dat hij voor de Koninklijke speelde niet briljant waren. De aanvaller werd nadien uitgeleend aan Arsenal, maar ook daar vroeg men zich af hoe het mogelijk was dat dezelfde speler voordien voor FC Sevilla in 63 wedstrijden 38 keer scoorde.

Baptista, die eerst niet veel zin had om andere lucht te gaan opsnuiven, veranderde ondertussen al van mening. Verschillende ploegen toonden al interesse, maar schrikken enigszins van het feit dat Real, dat twee jaar geleden zelf 24,5 miljoen euro betaalde, nog een groot deel wil recupereren. Eén van de geïnteresseerde clubs is AC Milan. Hoewel ze niet bereid zijn om meer dan 15 miljoen euro te betalen, zou Real met de CL- winnaar wel een compromis willen sluiten. Calderón droomt er immers nog altijd van om Kaká, die met een jaarsalaris van 5,2 miljoen euro de best betaalde speler van Milan is, naar Real te halen. Hij zou de Braziliaan voor een contract van vijf seizoenen zelfs een bedrag van 65 miljoen euro (10 miljoen per jaar plus telkens 3 miljoen euro portretrechten) hebben beloofd. De beste manier om dat te kunnen betalen, zou erin bestaan Cicinho, die 2,5 miljoen euro per jaar verdient tot 2010, Cassano (4,2 miljoen, 2010) en Emerson (4 miljoen euro) zo snel mogelijk te verkopen.

Volgens Bernd Schuster is Julio Baptista (rechts) goed, sterk én nutteloos. Fabian Carini (ex-Standard) verbrak zijn contract bij Inter. De Uru- guayaanse doelman tekende een vierjarig contract bij Murcia. Hij vindt er onder meer Ivan Alonso als ploegmaat. Die spits verlengde zijn contract tot 2011.

UD Almería trok voor een periode van vijf jaar Diego (22) aan. Deze Braziliaanse doelman van Atlético Mineiro is ex-international bij de -20-jarigen en zat in de voorselectie van de Goddelijke Kanaries voor de recente Copa América.

Javi Navarro (33) kon niet normaal trainen als gevolg van forse pijn aan de knieschijf. De radiografie wees uit dat de aanvoerder van FC Sevilla op training een breuk opliep. Hoewel specialisten uitmaakten dat een operatie niet strikt noodzakelijk is, staat vast dat de centrale verdediger gedurende acht weken niet zal kunnen spelen. Hij zal er dus niet bij zijn in de wedstrijden voor de Spaanse supercup op 11 en 19 augustus tegen Real Madrid. Ook de derde voorronde van de Champions League moet hij noodgedwongen missen, net als de Europese supercup in Monaco op 31 augustus. Adriano Correia, de Braziliaanse middenvelder die aan de vooravond van het seizoen 2004/05 bij Se- villa neerstreek, kreeg een Europees paspoort.

Hugo Viana, de Portugese middenvelder van Osasuna, werd geopereerd aan de rechtervoet na een blessure die hij op training opliep. Volgens de dokters zal hij drie tot vier maanden aan de kant moeten blijven.

Nihat Kahveci, die als gevolg van knieproblemen een groot gedeelte van vorig seizoen langs de kant moest blijven, is opnieuw fit. De Turkse spits van Villarreal trok ook mee op stage.

Na een moeilijk seizoen bij Milan, onder meer ook als gevolg van de aanranding van zijn zuster, werd de Braziliaanse aanvaller RicardoOliveira (ex-Betis) uitgeleend aan Zaragoza.

Simão Sabrosa (27), die van 1999 tot 2001 al voor Barcelona speelde, keert terug naar de Spaanse Liga. De Portugese international tekende voor vier jaar bij Atlético Madrid, dat aan Benfica een transferbedrag van 20 miljoen euro betaalde.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content