Club Brugge legde vorige week David Rozenahl vast, jonge Tsjechische centrale verdediger van Sigma Olomouc. Wat voorafging en wat er te verwachten is.

D avid Rozenahl is geen recente ontdekking van Club Brugge. “De eerste keer dat er sprake is geweest van hem , was toen Yvan Beelaert vorig jaar Marek Spilar is gaan scouten bij Sigma Olomouc”, vertelt assistent-trainer Chris Van Puyvelde. “Hij kwam thuis met twee rapporten in plaats van één. De conclusie was : ze verschillen wat van stijl, maar het zijn beiden zeer goeie centrale verdedigers. We wisten toen ook al dat hij in de Tsjechische beloftenploeg speelde die Europees kampioen was geworden.”

Ze zijn hem sedertdien blijven volgen. Gerrit Emans, Nederlandse scout van Club, zag hem in de wedstrijd van Sigma Olomouc tegen Bohemians Praag en ook hij gaf een positief advies. “Een talentvolle speler met veel toekomst”, zegt hij. “22 jaar, goeie centrale verdediger. Kopbalsterk, behoorlijk snel, goeie techniek, behoorlijke lange pass, goed inzicht. Vooral zijn présence is opvallend. Zijn loopstijl ook. Het is een stijlrijke speler. Hij presenteert zich goed op het veld. Het hangt er natuurlijk vanaf tegen wie je speelt, maar mij gaf hij de indruk goed met ruimte in de rug te kunnen spelen. Wat ik kon zien, is dat hij goed positie kiest, er goed uitkomt, goed de ruimte dicht loopt, goed de laatste linie in het oog houdt. Je moet weten dat hij als jonge speler een seizoen lang leiding heeft gegeven in een ploeg die in de onderste helft van de klassering constant met vrij veel druk heeft moeten spelen. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe de aanpassing verloopt, maar volgens mij is het iemand die vrij snel zou moeten kunnen meedoen.”

Ook Hans Galjé zag hem aan het werk, toen hij in de buurt naar keepers ging kijken. Ook hij adviseerde positief. Alleen het scoutingverslag van Cedomir Janevski was niet positief. “Het was niet positief, maar ook niet negatief”, aldus de beloftentrainer van Club Brugge. “Mijn advies was dat hij nog een keer bekeken moest worden, omdat ik hem in die wedstrijd niet kon beoordelen. Het ging om een echte degradatiewedstrijd, op verplaatsing en in bij momenten apocalyptische weersomstandigheden – regen, wind, sneeuw en zon – op een open veld met een piste rond en niet meer dan vijfhonderd toeschouwers. Er werd niet het minste risico genomen, er werd constant met lange ballen van achteruit naar de spitsen gespeeld. Van Rozenahl kon ik alleen zien dat hij een grote jongen is met présence en dat hij veel praatte en gesticuleerde op het veld. Meer niet.”

Toch werd hij niet meer gescout. “Ik zou normaal nog eens geweest zijn,” zegt Chris Van Puyvelde, “na onze uitwedstrijd op Genk was dat, maar toen kreeg ik telefoon dat hij wegens een kniestoot op de dij niet zou spelen. We hebben daarna wel nog twee wedstrijden van hem op cassette bekeken en dat was vrij positief. Ondertussen was Antoine Vanhove al bezig de zaken aan te pakken, want er was concurrentie van Monaco en München 1860. Uiteindelijk zijn ook de impulsen van Marek Spilar belangrijk geweest in de realisatie van de transfer.

“Het is een jonge speler van wie iedereen de présence opvalt, die hij uitstraalt. Een rijzig figuur, iemand die er staat, die vooral de voetballende oplossing zoekt, die net als Marek makkelijk de juiste oplossing vindt. Positioneel verstandig, snel denkend, goed bewegend, makkelijk links en rechts wegdraaiend. Zeer goed met het hoofd en tweevoetig. Ik herinner mij dat er in het eerste scoutingverslag getwijfeld werd of hij nu links- dan wel rechtsvoetig was. Hij is rechtsvoetig, maar even goed linksvoetig. Hij speelde trouwens ook al sporadisch zowel als linker- als als rechtsback. Niet dat het zijn positie is, maar hij voelt er zich niet onwennig. Volgens mij zou hij ook als verdedigende middenvelder kunnen spelen. Hij is dus polyvalent, flexibel.

“Ook de commentaren in de wandelgangen, de meningen van onze bronnen in Tsjechië waren allemaal positief. De Belgische beloften speelden trouwens tegen Tsjechië. De algemene indruk was toen dat het een ploeg is met een solide verdediging, vernamen we, met veel atletisch vermogen en die goed in elkaar zit. Je wordt natuurlijk ook niet zómaar Europees kampioen, hé.

“Hij heeft met Jong Tsjechië ook al wat internationale ervaring, maar een aanpassing zal hij sowieso nodig hebben, denk ik, ook aan de manier van trainen. Het belangrijkste is dat hij iets uitstraalt. Ook in gesprekken, hoor ik, laat hij een zeer rustige en positieve indruk na. Een beetje de Tsjechische mentaliteit. Hij spreekt Duits, zijn verloofde Engels. Maar hij begrijpt ook goed Engels. Hij wil zo snel mogelijk Engels leren spreken û en ook Nederlands.”

In Tsjechië geniet David Rozenahl geen geringe reputatie. Aldus Richard Sima, redacteur van het magazine Sport. “Tot 15 jaar speelde hij bij Kasusany, in zijn geboortedorp”, doet hij het verhaal van Rozenahl. “Met 15 stond hij er al in de eerste ploeg. Een club van bescheiden niveau, maar toch. Dan is Sigma Olomouc hem komen halen. Als junior speelde hij er aanvankelijk in het B-team, tot hij in juni 2001 met het A-team debuteerde. Vanaf toen is het snel gegaan. In januari 2002 maakte hij zijn debuut bij Jong Tsjechië in Portugal, waar hij wunderbar gespeeld heeft. Een zeer belangrijk moment in zijn carrière. Hij heeft een uitstekend seizoen achter de rug, in een ploeg die niet draaide nog wel. Sparta Praag wou hem zeer graag inlijven, maar blijkbaar kon het niet op tegen Club Brugge. De transferprijs zou een half miljoen euro bedragen, wordt hier verteld. Weet je wat men wel eens zegt van David Rozenahl ? Hij speelt zoals Franz Beckenbauer, maar zou iets meer als Fernando Hierro mogen spelen. Het wordt gezegd omdat hij te zacht is, te braaf, te fair. Het is alleszins iemand die heel weinig kaarten pakt. Een zeer verstandige jongen ook. Ziet er zo uit en is het ook als hij zijn mond opendoet. Mist nu nog de ervaring van Marek Spilar, maar zal binnen enkele jaren beter worden dan hij. Hij kan een zeer grote speler worden.”

Bij Sigma Olomouc speelden Marek Spilar en David Rozenahl dus een tijd samen centraal in verdediging, Rozenahl links en Spilar rechts. Panik Buhumil was er toen hun trainer. “David is als stopper een zeer groot talent”, meent ook hij. “Hij is groot en beschikt over goeie technische en tactische kwaliteiten. Is iets sneller dan Marek, maar Marek is natuurlijk zeer ervaren. Marek is een supertacticus, hé. Maar David leert snel. Hij is een zeer intelligente jongen. Hij studeerde bij ons aan de universiteit, aan de pedagogische faculteit. Voor turnleraar, denk ik. Voor acrobaat (lacht). Club Brugge deed dus een goeie koop, denk ik.”

door Christian Vandenabeele

‘Hij speelt als Beckenbauer, maar zou iets meer als Hierro mogen spelen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content