Na het rampzalig verlopen WK heeft de nieuwe bondscoach enkele jongeren opgeroepen.

Vandaag treedt Frankrijk voor het eerst aan onder leiding van de nieuwe bondscoach Jacques Santini. Dat gebeurt in een vriendschappelijke partij in Tunesië. Santini neemt voor het eerst de plaats in van Roger Lemerre maar moet vooral zijn ploeg zien te motiveren om zo snel mogelijk de kwalijke herinneringen aan het WK 2002 weg te vegen.

Santini heeft in zijn selectie geen drastische veranderingen doorgevoerd. Volgens hem heeft de groep een goede basis en aast een aantal ervaren en sterke spelers op revanche. Hij denkt daarbij onder meer aan Vincent Candela, Marcel Desailly, Lilian Thuram, Emmanuel Petit, Patrick Vieira, Zinédine Zidane, Thierry Henry en SylvainWiltord.

Om ze te helpen wakker schudden deed Santini een beroep op enkele zeer getalenteerde jongeren : Sidney Gouvou (Lyon,) Anthony Réveillère (Rennes), Bruno Cheyrou (Liverpool), Jérémie Bréchet (Lyon) en vooral het fenomeen van Auxerre: Philippe Mexès. Mexès wordt in Frankrijk algemeen beschouwd als de opvolger van Laurent Blanc. Santini hoopt dat de inbreng van Mexès voor een nieuwe wind zal zorgen en dat hij zich na deze eerste cap zal weten op te dringen tot vaste waarde.

Mexès werd geboren op 30 maart 1982 in de Haute Garonne. Hij speelde bij de jeugdelftallen van Toulouse, tot Guy Roux hem naar Auxerre haalde. Op 10 november 1999 speelde hij zijn eerste eerste klassewedstrijd tegen Troyes. Als rasechte centrale verdediger werd hij met Frankrijk in 2000 Europees kampioen bij de -18-jarigen. Heel wat Europese topploegen toonden al interesse voor hem, maar met name een aantal aanbiedingen uit Italië wees hij kordaat van de hand. Hij wil eerst uitblinken bij Auxerre, waar hij sowieso zeker is van zijn plaats en ook van Europees voetbal kan proeven.

Na de vriendschappelijke partij zal het nog een dikke maand duren eer Frankrijk weer de wei in kan. Dat gebeurt op 12 oktober in Saint-Denis. Dan speelt de regerende Europese kampioen de eerste kwalificatiewedstrijd voor Euro 2004 tegen Cyprus. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content