Napoli mag ondanks het sportieve behoud volgend jaar niet in de Serie B voetballen.

Vorige week dinsdag besliste de Italiaanse voetbalbond elf profploegen een inschrijving te weigeren in de komende competitie. Tot 12 augustus kunnen die tegen dat besluit beroep aantekenen. Naast zeven vierdeklassers gaat het om de derdeklassers Como (vorig jaar uit de Serie A gezakt) en Viterbese. In tweede klasse zijn het Ancona (vorig seizoen nog gepromoveerd naar de Serie A, maar meteen gedegradeerd) en Napoli, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis in een andere reeks dan eerste of tweede klasse gaat uitkomen.

Er zijn een paar kandidaat-overnemers voor de club. De voornaamste is Perugiavoorzitter Luciano Gaucci. Maar die wil enkel van een overname weten als Napoli in de Serie B blijft. Nadat de voetbalbond besloot de club uit te sluiten, werd dat door de regionale rechtbank vorige vrijdag bevestigd. Gaucci laat het er niet bij. Hij spant verder een burgerlijke procedure in. Vorig jaar deed hij hetzelfde toen de andere club waar hij tot voor kort eigenaar van was, Catania, naar derde klasse moest. Omdat een tegenstander een niet-speelgerechtigde voetballer had opgesteld, stapte Gaucci prompt naar de rechtbank. Gevolg was dat Catania heel laat toch in tweede mocht blijven, waarna men die Serie B op chaotische wijze in een paar dagen van twintig naar vierentwintig ploegen uitbreidde.

Een andere kandidaat-overnemer, ondernemer Paolo De Luca, is voorzitter en eigenaar van Siena, dat vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan naar de Serie A steeg. De Luca is afkomstig uit Napels en was in een vorig leven adviseur van voormalig Napolivoorzitter Corrado Ferlaino. Onder diens leiding haalde Napoli zijn grootste successen, toen in 1984 Diego Maradona naar Napels werd gelokt. Het leverde de club in zeven jaar twee landstitels (de enige twee in de clubgeschiedenis), een Uefacup en een Italiaanse beker op. Voorheen verzamelde Napoli enkel twee Italiaanse bekers.

In 1998 zakte Napoli naar tweede klasse en bleef daar, op een korte opflakkering in 2000 na toen het opnieuw promoveerde maar even snel weer zakte. Tenzij Gaucci zijn zaak weer wint voor de rechtbank, kan Napoli hooguit hopen op clementie volgens het nieuwe decreet- Petrucci. Dat laat toe dat clubs die een aantal jaar in de eerste klasse speelden, na een faling opnieuw kunnen starten, maar dan een reeks lager. In het oude systeem was Napoli rechtstreeks naar de amateurs (vijfde afdeling) verwezen. (GF)

GIANFRANCO ZOLA (38) blijft nog een jaar bij Cagliari. Vorig jaar koos de middenvelder om na een lang verblijf bij Chelsea de club uit zijn geboortestreek na vier jaar tweedeklassevoetbal terug naar de Serie A te brengen. LAZIO heeft als laatste eersteklasser een trainer. Het gaat om de 50-jarige Mimmo Caso, in de jaren tachtig speler bij Lazio en de laatste jaren beloftetrainer. Caso begeleidde de ploeg ook op de recente trip doorheen Japan. CAFU (34) verlengde zijn contract bij AC Milan tot 2006. SINISA MIHAJLOVIC (35, Lazio) tekende bij Inter een contract voor één jaar. Inter wordt zijn vierde Italiaanse club, na Sampdoria en Fiorentina. Ook Perugia’s Braziliaanse middenvelder Ze Maria (30) tekende voor Inter. EMERSON (28) verhuist dan toch van AS Roma, dat hem in 2000 overnam van Leverksen, naar Juventus. Dat betaalde 14 miljoen euro en stond ook nog eens middenvelder Matteo Brighi (23) af. FIORENTINA haalde bij AS Roma reservedoelman Cristiano Lupatelli (26) en bij Hamburg de Tsjechische international en verdediger Thomas Ujfalusi (26). (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content