Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Marc Delire aan de beurt.

Club Brugge telt zeven punten voorsprong. Is het kampioenschap gelopen ?

Marc Delire : “Ik heb een maand geleden al gezegd dat Brugge kampioen zou worden. Die ploeg ziet niemand nog terug. De machine draait en als er ergens een lekke band is, wordt die direct vervangen, het potentieel van de club is enorm groot. Leuk voor hen, maar minder voor ons media, omdat de suspens bijna helemaal is verdwenen. Misschien laat Brugge straks in december op Anderlecht nog wel wat punten, maar ons kampioenschap is zo zwak dat ik het elders niet zo snel zie gebeuren. En dus zijn ze misschien wel op weg naar een recordaantal zeges. Er is gesproken over Arsenal in Engeland, maar misschien is Brugge ook goed op weg een enorme serie neer te zetten. Stel je voor dat ze ook in Brussel zonder verlies wegkomen…

“Wat op Anderlecht gaande is, daar heb ik geen verklaring voor. Als je privé met spelers praat, vind je jongens die een hekel hebben aan hun trainer, maar ook gasten die niks tegen Hugo Broos hebben. Idem als je met de trainer zelf praat, met de ene heeft hij duidelijk een betere band dan met de andere, maar dat legt niet alles uit. Het is geen laksheid, van geen van beide kanten, maar ik denk dat er een vonk nodig is om de boel in brand te krijgen.”

Wie of wat kan die vonk veroorzaken ?

“Geen idee. Aruna is een van de besten, maar ik denk dat hij alleen niet volstaat. Aruna kan misschien wat meer goals maken als hij in vorm is, maar achterin lekt het als een zeef. Daar kan misschien de terugkeer van Tihinen wat veranderen, geen man van het spektakel, maar iemand die voor een tikkeltje meer zekerheid zorgt. Soms heb ik de indruk dat Kompany vooral voetbalt voor zijn plezier, om zich te amuseren. Wat ook normaal is op die leeftijd, misschien moet hij nog leren dat voetbal meer is dan een spel.”

Naast Standard en La Louvière blijft ook Charleroi het goed doen in de subtop.

“Inderdaad. Van al die ploegen die in een pelotonnetje in de subtop meedraaien, vind ik de kern van Charleroi kwalitatief de zwakste. Dat wordt echter gecompenseerd door een soort perfecte tactische intelligentie. Ik ben van Charleroi, weet hoe die regio begaan is met die ploeg, zag dit seizoen al diverse wedstrijden van Charleroi en ik kan je zeggen : die benaderden de perfectie. Vroeger had de club de naam dat ze iedereen kon kloppen, maar ook van iedereen kon verliezen. Dat is voorbij. Charleroi is een ploeg die voetbalt met het hoofd, niet langer met het hart. Ik zag ze bij het begin en vreesde voor een moeizaam seizoen, maar Jacky Mathijssen vond dat ik ongelijk had en nu moet ik dat toegeven. Hij heeft ongelooflijk zijn stempel op het team gedrukt. La Louvière heeft in mijn ogen wel meer fond om in die topvier, -vijf te blijven. Charleroi niet, als zij in de toptien eindigen, zal het goed zijn.”

Voor Standard debuteerde Milan Rapaic. Hij leek al in zijn eerste wedstrijd een aanwinst.

“Het is een naam en iemand die niet zo lang out was dat je vragen kan hebben bij zijn komst. Persoonlijk ben ik blij dat dit soort spelers naar de Belgische competitie wil komen. In mijn ogen zal Standard met Anderlecht duelleren voor de tweede plaats. Binnen twee weken komt Wamberto terug en hebben ze offensief nog meer mogelijkheden. Rapaic, Conceiçao, Wamberto… Zet daar nog een goeie spits bij, een afwerker, en je hebt een ploeg om u tegen te zeggen.”

Moeskroen is in vrije val, na een 4 op 24. Hoe kan dat ?

Philippe Saint-Jean is iemand die zijn ploeg graag verzorgd wil zien spelen. Mijn indruk is evenwel dat de spelers niet te goed weten wat de trainer van hen wil. Moeskroen speelt vijf, tien minuten goed, maar laat het dan afweten, is tien minuten niks en op dat moment pakken ze vaak een goal. Ik zag ze tegen Lierse, verander Mitu van kamp en die wedstrijd wordt helemaal anders. Maar zonder Martic, iemand die de trainer begrijpt, zijn ze niks, dat zie je.”

Onderin hebben we een trio, waarbij Emilio Ferrera bij Brussels ter discussie staat.

“Oostende speelt uitstekend, maar ik heb nog geen enkel team zoveel stomme goals weten slikken als Oostende. Al doet Brussels op dat vlak ook zijn best. Emilio neemt daar wel, euh, bizarre beslissingen. Zou jij daar elke dag naar de training willen gaan ? Ik weet het niet hoor, en volgens mij hij ook niet meer. De ene dag iemand naar de B-kern sturen om hem nadien weer op te vissen… Anderzijds : de druk die Vermeersch daar op die ploeg legt… Ga er maar aan staan. Ik ben het wel met de waarnemers eens : in het begin van het seizoen stond er wat, vooral defensief want offensief was het niet zo goed, maar dat lijkt allemaal te verkruimelen. Gelukkig zijn er nog de supporters, want in een stad als Brussel leeft het toch. De mensen identificeren zich in Brussel niet met Anderlecht, want dat zijn die rijken. Brussels heeft op dat vlak een sympathieke kant, de kant van : merde, dat zijn er zoals wij, mensen met niet te veel geld en veel problemen.”

Silvio Proto is de enige nieuwkomer bij de nationale ploeg.

“In mijn ogen moet hij ook onder de lat. Uiteraard. Op basis van wat hij dit seizoen al bij zijn club liet zien, vind ik Proto de nieuwe Preud’homme. Hij is jong en in zijn discours is hij duidelijk een prille twintiger, maar dat vind ik niet erg. Bescherm die jongen en je hebt iemand die ons vijftien jaar lang kan helpen. De anciens zullen nu wel opwerpen dat Proto op zijn 21e wat jong is als doelman, maar in mijn ogen hebben we geen keuze. Kwalitatief is Peersman minder dan Proto en bovendien heeft Proto veel meer zelfvertrouwen. Ik snap het dilemma van Aimé Anthuenis, als hij logisch is met zichzelf moet hij Peerman aan de aftrap brengen. Maar ik ben er tegelijk zeker van dat hij in zijn binnenste kiest voor Proto. Proto speelt in hetzelfde kampioenschap als Peersman, bekijk beider wedstrijden dit seizoen en je zal geen tien seconden discussiëren. Misschien is de context anders en heeft Proto bij La Louvière geen Zitka achter zich, maar Silvio weet ook dat de laatste tijd alle ogen op hem zijn gericht en hij begaat geen enkele fout.”

De rest van de selectie is op Belgisch niveau nogal sterk Brugs georiënteerd.

“Ik snap niet waarom Brugge Van der Heyden heeft laten vertrekken. Let op mijn woorden : het zal nog een tijdje duren voor ze zo’n linksachter vinden. In mijn ogen hebben ze hem daar nooit voluit geapprecieerd voor wat hij is. Op die plaats ken ik geen betere. Dat Aimé voor Bruggelingen kiest, vind ik vrij normaal, het is de ploeg in vorm. Mét La Louvière, maar daar staan Fransen.”

Kompany achterin of op het middenveld ?

“Zeker niet als rechtsachter, mocht Aimé dat doen, dan snap ik er niks meer van, dan is hij echt dom. Je kan de keuze ook omdraaien en zeggen : Simons achterin of op het middenveld. Dan verkies ik het sérieux van Simons achterin, omdat die meer aan verdedigen denkt. Vincent is iemand die voetballend het verschil kan maken, die het spel moet maken. Heb jij dat ooit iemand vanaf de rechterflank zien doen ?”

door Peter T’Kint

‘Ik heb de indruk dat Kompany vooral voetbalt voor zijn plezier.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content