Hamburger SV zoekt naar evenwicht.

Na de 3-0-nederlaag bij Hannover 96 incasseerde HSV in zes uitduels al bijna evenveel doelpunten als in de zeventien van vorig seizoen, toen Huub Stevens nog de sportieve touwtjes in handen had. Zijn landgenoot Martin Jol denkt er dan ook serieus over na om zijn tactiek op vreemde bodem aan te passen. Met slechts zeven punten en veertien tegengoals (vorig jaar vijftien over een heel seizoen) buitenshuis verliest de werkgever van onze landgenoot Vadis Odjidja Ofoe voeling met de Bundesligatop. “Op deze manier hebben we daar dan ook helemaal niks te zoeken”, verklaarde Duits international Piotr Trochowski in die Welt.

Jol breekt zich momenteel het hoofd over welke strategie hij bij de volgende verplaatsingen wil toepassen. “In het American football spelen de teams tijdens uitwedstrijden vaak in een geheel andere formatie dan in het eigen stadion”, zo vergeleek de Nederlander. “Zover zal ik niet gaan. Maar het is opvallend dat onze betere spelers op verplaatsing anders voor de dag komen dan thuis.”

Kicker poneerde een al even verrassende stelling. Het pleit voor een terugkeer naar het ‘Stevensive’, wat inhoudt dat HSV opnieuw verdedigender en nog meer op het resultaat gaat spelen. “Toen werd er vaak geopteerd voor één spits, met Rafael van der Vaart in steun”, weet Jol. “Nu treden we veelal aan met vier aanvallers, ook in uitwedstrijden. We moeten het er maar eens over hebben of we ook in de toekomst zo naïef willen blijven voetballen.”

Volgens Jol liggen de tegenvallende prestaties op verplaatsing niet alleen aan de veldbezetting. “We moeten analyseren wat er gebeurde”, stelt hij. “Verdedigen is niet alleen een taak van de vier man achterin, maar van het hele team. Bij Hannover 96 zag ik spits Mike Hanke invallen met de juiste mentaliteit: hij speelde agressief, hield ballen vast en zorgde constant voor gevaar. Bij ons moet Paolo Guerrero dat vaak doen, maar ik verwacht op dat vlak meer van Mladen Petric en Trochowski. Ach, misschien moet ik gewoon meer aandacht besteden aan het samenstellen van een veel evenwichtiger elftal.”

Oud-international Dieter Eilts is niet langer bondscoach van de selectie onder 21 jaar, ondanks de plaatsing voor het EK van volgend jaar in Zweden. Er bestond qua invulling van de job onenigheid met bondscoach Joachim Löw en Matthias Sammer, sportief directeur van de Duitse voetbalbond. Horst Hrubesch zal als interimcoach fungeren.

Een laatste keer het Duitse shirt om zijn schouders, het zit er niet in voor doelman Jens Lehmann (38, VfB Stuttgart). Bondscoach Löw ziet immers geen ruimte voor een eerbetoon. Lehmann, die 61 interlands speelde, had graag in de oefeninterland tegen Engeland op 19 november in Berlijn officieel afscheid genomen van de Mannschaft. “We moeten die duels gebruiken om jonge keepers zoveel mogelijk internationale ervaring te laten opdoen”, verklaarde Löw.

De trainerswissel bij Borussia Mönchengladbach heeft diepgaande gevolgen voor Sharbel Touma, Sascha Rösler en Soumalia Coulibaly. Hans Meyer, die op 18 oktober aantrad als opvolger van de ontslagen Jos Luhukay, wil met een kleinere selectie werken en zette daarom het mes in de spelersgroep. Voor het genoemde trio is er geen plaats meer.

Na de eerdere excuses van aanvoerder Michael Ballack (Chelsea) is de kou nu ook uit de lucht tussen Torsten Frings en bondscoach Löw. De middenvelder van Werder Bremen verontschuldigde zich immers openlijk voor zijn eerdere commentaar.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt (66) nam na 31 dienstjaren ontslag als clubarts van Bayern München. Hij gaat voortaan de spelers van Hoffenheim behandelen en meer tijd besteden aan zijn deze zomer geopende privé-kliniek, die werd gefinancierd door Hoffenheimvoorzitter Dietmar Hopp. Hij blijft wel in dienst van de Duitse voetbalbond.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content