Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na het ontslag van trainer Carlo Ancelotti is Bayern München toe aan een nieuwe cyclus.

Het is van Jupp Heynckes in 1991 geleden dat er bij Bayern München zo vroeg op het seizoen een coach de laan werd uitgestuurd. Carlo Ancelotti (58) kreeg de ochtend na de 3-0-nederlaag op het veld van PSG zijn C4 van het Beierse bestuur. Zijn tweede ontslag op rij, nadat hij in 2015 bij Real Madrid werd doorgestuurd. De minzame Italiaan, de enige coach die een titel pakte in de vijf Europese topcompetities, volgde in de zomer van 2016 Pep Guardiola op en pakte in zijn eerste seizoen de titel. Zijn losse aanpak was net wat de Bayernspelers nodig hadden na drie intense jaren onder Herr Pep. Daartegenover stond echter een uitschakeling in de kwartfinales van de CL.

De werkelijkheid is dat de Duitse Gründlichkeit en de levensgenieter Ancelotti nooit een match zijn geweest. Zelf vond hij vooral de taal een probleem, ondanks zijn drie lessen Duits per week. Deze zomer kwamen er vanuit de spelersgroep ook nog klachten over te lakse trainingen. Dat weerspiegelde zich in het soms lome, ongeconcentreerde voetbal van Bayern.

Dat kan echter niet enkel de coach aangewreven worden. Bayern worstelt met een identiteitscrisis. Immer ambitieus – voorzitter Uli Hoeness sprak vorige week nog luidop over het winnen van de Champions League – maar niet bereid om mee te gaan in de transfergekte die nu heerst. Terwijl er dringend nood is aan vers bloed in de ploeg. Ribéry en Robben hebben hun beste tijd achter zich. Topschutter Lewandowski is niet helemaal gelukkig meer in München. Achterin geven Hummels, Martínez en Boateng een gelaten indruk. Kortom: Bayern is toe aan een nieuwe cyclus, alleen kost dat veel geld als je mee wil doen met de absolute top. De wedstrijd tegen PSG maakte dat pijnlijk duidelijk: ja, Neymar en Mbappé kostten veel geld, maar ze degradeerden de Bayernspelers tot standbeelden, zo concludeerde de Duitse pers. Bayern zit in een spagaat: trouw blijven aan de eigen identiteit en genoegen nemen met een overgangsperiode, of zwaar investeren om topspelers te halen?

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content