Ancona probeert met een vroege trainerwissel zijn overlevingskans te behouden.

Na Bologna, dat zijn trainer net voor de competitiestart al wegstuurde, veranderde Ancona als tweede eersteklasser van coach. Met één op twaalf en een vroege uitschakeling in de Italiaanse beker tegen derdeklasser Sanbenedettese mocht trainer Leonardo Menichini beschikken. Daarmee komt een vroeg einde aan zijn hoofdtrainerschap : voorheen werkte hij altijd in de schaduw, waaronder twaalf jaar als assistent van huidig Bolognatrainer, Carlo Mazzone.

Pas toen Mazzone na een lange bedenktijd een paar weken voor de competitiestart het aanbod van Ancona naast zich neerlegde, dacht voorzitter Pieroni aan Menichini, die werd aangeprezen door zijn vroegere baas. De nieuwe trainer kreeg een team in handen dat algemeen als zwakste van de eersteklassers wordt beschouwd en kon zich nooit losmaken van de erfenis van de vorige trainer. Gigi Simoni was na de promotie graag gebleven, maar mocht dat niet van de voorzitter, ondanks een contract tot juni 2004. Ook de eerste kandidaat om Menichini op te volgen, nationaal beloftetrainer Claudio Gentile, weigerde. Alle hoop berust nu bij de 62-jarige Nedo Sonetti. Die promoveerde al vijf keer met een ploeg naar eerste klasse en miste in juni op de laatste speeldag een zesde promotie met Palermo. Eerder werkte hij in eerste klasse met Atalanta, Udinese, Torino, Cremonese, Lecce en Brescia. Sonetti krijgt een té ruime (29 man), ervaren maar kwalitatief beperkte spelerskern in handen die nog altijd moet bekomen van een vermoeiende voorbereiding waarmee Menichini naar eigen zeggen piekte naar een ideale vormcurve tegen komende lente. (GF)

ALESSANDRO DEL PIERO tekende de lang aangekondigde contractverlenging die hem tot 2008 aan Juventus bindt. Bruto gaat hij 5,6 miljoen euro per jaar verdienen, plus 2,3 voor de portretrechten. In vergelijking met zijn vorige contract levert Del Piero op zijn nettoloon twintig procent in. RIVALDO verliet eind vorige week AC Milan, keerde op zijn beslissing terug en mocht tegen Celta de Vigo zelfs invallen. CATANIA staat verrassend tweede in de Serie B. Luis Oliveira heeft met vijf goals in zeven een ruim aandeel in het succes van de Sicilianen. NAPOLI, tweedeklasser in permanente crisis, verliest na de zware rellen tegen Avellino niet alleen de wedstrijd met 3-0, maar moet ook de komende vijf thuiswedstrijden op een neutraal veld afwerken voor gesloten loketten. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Adriano (Parma), Shevchenko (AC Milan) 6 goals ; 3. Di Vaio (Juventus), Trezeguet (Juventus), Caracciolo (Brescia) 4 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content