Cagliari en Torino kozen voor ex-trainers.

Vorige woensdag klopte Torino Cagliari met 1-0. Meteen de eerste zege na zes nederlagen. Op de invallersbank van beide clubs zaten twee nieuwe trainers. Of beter : de twee oude trainers. In aanloop naar de match haalden beide clubs de trainers terug die eerder op het seizoen ontslagen was.

Gianni Di Biasi (50) vierde zijn terugkeer bij Torino met een zege. Net voor het seizoen had voorzitter Urbano Cairo Di Biasi weggestuurd hoewel die met Torino naar de Serie A was gepromoveerd. “Ik leerde een les in bescheidenheid”, verontschuldigde hij zich nu. Di Biasi zegde naar eigen zeggen zes aanbiedingen van andere clubs af die hem na zijn ontslag op 11 juni contacteerden. Hopend op een terugkeer luisterde hij thuis naar eigen zeggen naar een cd met clubliederen van Torino. Daar moest Alberto Zaccheroni, die er niet in slaagde de ploeg uit de gevarenzone weg te halen, het tegen afleggen.

Bij Cagliari verving Massimo Cellino Franco Colomba door Marco Giampaolo (39). Die werd pas op 17 december ontslagen, nadat hij in zestien wedstrijden evenveel punten haalde. Cellino noemde hem een trainer “die niet bekwaam was in een voetbalbedrijf te werken. Hij draagt zelfs geen das.” Colomba begon met zes op zes, maar haalde vervolgens één punt in vier duels. Een week voor zijn ingreep ontkrachtte Cellino nog het gerucht over een mogelijke terugkeer van de vorige trainer. “Ik haalde in zestien jaar voorzitterschap nooit een trainer terug en ben ook niet van plan dat nu te doen.” De ontslagen Colomba haalde achteraf aan dat hij “nooit een eerlijke kans had gekregen” in een groep die helemaal was samengesteld door de ontslagen trainer. Inmiddels neemt Cellino alle schuld op zich : “Voor de huidige situatie is maar één iemand verantwoordelijk : ik.” Zijn oproep aan de fans om massaal naar het stadion te trekken was niet bedoeld “om het geld uit de zakken van de fans te halen, maar om de spelers te steunen. Als de fans zich niet amuseren, betaal ik hen persoonlijk hun tickets terug.” S

Fiorentina haalt jong Italiaans talent terug naar huis. De amper negentienjarige spits Arturo Lupoli verlaat straks Arsenal en tekende voor vijf jaar. Op zijn zestiende trok Lupoli van Parma naar Engeland.

De Belgen in de Serie B hebben nieuwe trainers. De nieuwe coach van Jean-FrançoisGillet bij Bari is Giuseppe Materazzi (61). De vader van wereldkampioen Marco trainde Bari al eens van 1992 tot 1996 en werkte laatst in China. Bij het Brescia van Cédric Roussel is Serse Cosmi (ex-Udinese, Genoa en Perugia) de vervanger van Marco Somma. Twaalf van de 22 tweedeklassers wisselden al van trainer. Bari en Brescia zijn middenmotors in de tweede klasse.

Woensdag trad Lazio aan met de oudste speler in de Serie A. In doel stond Marco Ballotta. Die wordt op 3 april 43 jaar.

David Trezeguet (29 en al zeven jaar aan de slag bij Juventus) is van plan om zijn contract dat na dit seizoen nog één jaar loopt uit te doen. Eerder circuleerden geruchten dat de Franse international zou vertrekken na dit seizoen.

De op doping betrapte Milanspits Marco Boriello werd voor drie maanden geschorst.

DOOR GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content