Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

René Desaeyere, Antwerps icoon, bekeek voor ons de derby van zijn stad. “Qua niveau was dit niet goed, maar voor de mensen was dit fantastisch. Ik ben blij dat ik het heb meegemaakt.”

Genieten, dat was Antwerp-GBA, een derby van de oude stempel. De bezoekers, winnaar van de vier vorige stadsduels, leidden na 25 minuten al met 0-3, maar geen veertig minuten later wezen de bordjes 5-3 aan. In de hoofdtribune zat RenéDesaeyere, ex-speler van de twee ploegen tegelijk te genieten en met het hoofd te schudden. “Als je deze match als neutrale kijker ziet, merk je toch veel dingen op die niet zouden mogen. Nul-drie op verplaatsing en het nog uit handen geven… Als je vandaag Beerschotsupporter bent en je de eigen ploeg analyseert, trek je je haren toch van het hoofd.”

Desaeyere zag vooral een bewijs van de povere uitreputatie van Beerschot – tot dusver slechts één punt. “Diverse keren zag ik ze al, dit constateer ik echt niet alleen na vandaag : dat technisch voetbal is heel goed, maar ze missen de kracht. Toen ik de samenstelling van de ploeg zag, vreesde ik al voor dit scenario. Anderzijds heb ik Antwerp ook al veel gezien. Toen viel me op dat zij het spel niet konden maken. Vooraf had ik dan ook een gelijkspel verwacht. De wedstrijdomstandigheden speelden natuurlijk ook hun rol. Op het moment dat het 0-3 wordt, had Antwerp niks meer te verliezen en gooiden ze alles in de strijd. Dan krijg je wat we vandaag zagen.”

Een flater van Yves Feys leidde een dol uur in. “Dat heb ik dit seizoen nog gezien : op momenten dat de stress heel hoog is, kunnen ze die niet aan. Een zaak van te weinig talent, denk ik. De hele week kranten, veel volk in de tribune, goeie spelers kunnen dan iets extra’s brengen, anderen brengen te weinig.”

Een schande noemt hij de manier waarop Antwerp de eerste goals weggaf. “Ballen die vanop dertig meter worden getrapt en een speler alleen voor de keeper kunnen brengen. Die lijnverdediging…. Hun centrale verdedigers zijn allemaal dezelfde, namelijk niet snel noch wendbaar. Ze kunnen alleen goed op de man spelen. Dat HenkHouwaart in bepaalde wedstrijden met een libero uitpakte, snapte ik dan ook goed. Je kan haast niet anders. Leleu, Campara, Pinxten, ze zijn zo traag dat elke diepe bal een aanvaller alleen voor de keeper brengt….Alleen moet je ervoor zorgen dat je bij balbezit iemand laat inschuiven, anders kom je dat mannetje tekort op het middenveld.”

Na de ravage van GBA wisselde Houwaart het duo Pinxten- Ouon van plaats. Dat luidde de ommekeer in, al had de Limburger op dat moment al wel rood kunnen krijgen voor een scherpe tackle op Kpaka. “Die zet was zeker een verbetering, maar volgens mij heeft dat niet voor de ommekeer gezorgd. Ze hadden gewoon niks meer te verliezen. Qua niveau was dit niet goed, op tactisch vlak zelfs abominabel slecht, maar voor de mensen fantastisch. Straf.”

Welke spelers zijn hem opgevallen ? ” Mussa, duidelijk. Imagbudu was niet opvallend, maar is van groot belang. Met hem en Sergeant staat er wel iets. Hussein kan voetballen, maar dit keer viel hij me ook op qua werkkracht. In andere matchen kon hij dat niet brengen. Goots was de Goots die we kenden. Hij bracht ze toch terug in de match. Yattara is niet altijd efficiënt, maar naar Antwerpse normen is hij ruim voldoende. Bij Beerschot had je de keeper. Hun middenveld zit niet goed. TimReigel moet verdedigende én offensieve middenvelder spelen. Walker zag ik ooit eens invallen… Na vijf minuten viel er een bal achter hem en laconiek keek hij om, met een blik van… allez, doe eens wat… Dan denk ik : jongen, jij staat in het middenveld, loop jij nu eens wat terug. Iemand die moet vechten voor zijn plaats en mag invallen maar er vervolgens direct de kantjes van afloopt… Dat kan niet. Als je zijn reputatie niet kent ( Walker is Braziliaans jeugdinternational, nvdr), valt die niet op. Geen enkel duel gewonnen, enkel breedtepassen. En Haagdoren ? Was die wel fit ?”

Kracht is belangrijk in het Belgische voetbal. Dat hebben ze door bij Antwerp, Beerschot gooit het over een andere boeg. Onder invloed van Nederland ? “Als de voet moet worden gezet, trekken die van GBA zich terug. Die spelers van Ajax vind ik verschrikkelijk overroepen. Mokoena, vind ik goed. Quansah, Walker of Obodai zijn geen dragers van een ploeg. En dit oordeel is niet alleen gebaseerd op deze wedstrijd. Uit gaan ze niet veel meer halen, denk ik, thuis is dat iets makkelijker te verwerken, omdat de tegenstander dan wat meer afwacht en ze hun andere kwaliteiten, het voetballen, beter kunnen uitspelen. Want Beerschot speelt zeker geen slecht voetbal.”

Antwerp was de laatste weken aan het afglijden. “Zeg maar dat het na het gelijkspel tegen Brugge alleen nog maar slecht was. Maar nu zit het goed, denk ik, als ze het achterin kunnen oplossen. Een goeie verdediger, die moet Antwerp wel halen.”

Rond het veld was de sfeer uitstekend, het stadion zat niet helemaal vol, maar zo’n twaalfduizend man was er wel. ” Het kan dus, hé. Antwerpen heeft niet één fusieploeg, maar twee topploegen nodig. Zoveel media-aandacht, al die belangstelling, dat moet je trachten te houden. Het ideale was dat die twee in één mooi, schitterend stadion hadden kunnen spelen, maar dat had er in 2000 gebouwd moeten zijn. Daar moeten we nu niet meer over zeveren. Fusioneren moet in mijn ogen niet, dat gaat niks oplossen. Hier zijn twee goeie ploegen nodig en mogelijk. Want zo moeilijk kan dat niet zijn, gezien de evolutie van het Belgische voetbal. Ik zag al drie keer Anderlecht aan het werk, zoveel beter is dat niet. Je moet geen superspelers naar deze stad halen, want die hebben zij ook niet meer. Als ze straks effectief afslanken tot zestien of veertien, moet deze stad gewoon zien dat ze er met beide clubs bij is. Hoe moeilijk dat misschien financieel ook is. Als ik hoor dat Beerschot per jaar 100 miljoen verlies maakt, vraag ik me toch af waarmee ze bezig zijn ? Die jeugd kost veel geld, is dat nodig ? Moet het bestuur haar beleid gewoon niet eens passen binnen haalbare normen ?”

GBA staat te koop. Is er een oplossing ? ” Jos ( Verhaegen, nvdr) zal terugkomen. Met Roger Lambrecht ? Ik denk het niet. Jos is slim genoeg om dit in handen te kunnen nemen, hij heeft het destijds met Germinal genoeg bewezen. Ik heb nooit verstaan waarom ze zo’n man buitenspel hebben gezet. Het voetbal gaat niet kapot aan de verminderde leefbaarheid. Het voetbal gaat kapot aan dit soort redeneringen, waarbij verstandige mensen om god weet welke reden – omdat ze zijngezicht niet kunnen zien – aan de kant worden geschoven. Als ik Beerschot zo zie afglijden, zou Jos er zich beter snel mee moeien. Maar ik maak me sterk : als hij nu weet dat hij het volgend jaar kan overnemen, zijn de contracten in februari al getekend. Wees maar zeker.”

Doet het Desaeyere iets dat binnen de stadsmuren Berchem op verdwijnen staat ? “Nog zoiets. Freddy Van Gaever heeft daar stomme toeren gedaan, hoor ik, de vzw opgerold en er een nv van gemaakt. Dat zijn allemaal mensen die niet in het voetbal staan maar om God weet welke reden aandacht naar zich toe willen zuigen. Men zal er nog wel iets uit de mouw toveren, maar spijtig is het in elk geval.”

Tot slot, is Desaeyere, tot voor kort werkzaam in Zuid-Korea en Japan, zelf nog iets van plan ? “Ik heb een goeie tijd gehad, we zien wel. Ik ga veel kijken, maar als ik dan zie hoe clubs geleid worden… Onlangs belde een tweedeklasser met de vraag of ik belangstelling had. Ik zei ja. Kreeg ik opnieuw een telefoontje, hoeveel ik wilde verdienen ? Ik zei : zou ik niet beter eerst eens uw ploeg bekijken en er dan eens over praten ? Nooit meer iets van gehoord. Hier ook : Henk staat zogezegd op buitenvliegen. Maar hij wint deze wedstrijd, krijgt een kus van de voorzitter en wordt op de schouders rondgedragen door de spelers. Wat moet ik daar allemaal van denken ?”

door Peter T”Kint

‘Ik zag al drie keer Anderlecht aan het werk, zoveel beter is dat niet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content