Zo dicht bij de eerste bekerwinst uit zijn geschiedenis en toch verloren : de ontgoocheling was groot in Moeskroen.

Gino Gylain, manager van de club : “Er is hier eigenlijk twee keer ontgoocheling. Ten eerste de normale ontgoocheling als verliezer van de finale, maar dat is sport, er kan er maar één winnen. En ten tweede is er de ontgoocheling over de arbitrage, waardoor wij twee keer gestraft worden : niet alleen geen penalty voor ons, maar ook, in dezelfde fase, een doelpunt tegen. Plus dat we met Vidovic en Martic door blessures twee van onze beste spelers niet konden opstellen. Twee spelers die in de zeventien wedstrijden dat we ongeslagen bleven, twee belangrijke pionnen waren. Maar toch merkte ik achteraf, na de finale, heel veel vreugde en massale belangstelling.”

Drie dagen na elkaar is er zowaar gefeest. Na de finale werd de ploeg luisterrijk onthaald door de thuisbasis, waarna de spelers zich gedurende twee avonden als obers uitsloofden voor ten eerste de supporters en daarna de sponsors en het bestuur. Als taalgrensclub heet Moeskroen van twee walletjes te kunnen eten als het op het aantrekken van sponsoring en supporters aankomt. Alleen, hoe lovenswaardig de remonte die de club uit lagere reeksen naar eerste klasse maakte ook mag zijn, en hoe goed Moeskroen ook meedraait in eerste, op het visitekaartje prijkt geen prijs. Ook daarom moet de verloren bekerfinale als een commercieel gemiste kans zijn ervaren. Of niet ?

Gino Gylain : “Prijzen zijn er om te winnen, maar dat wij de finale speelden, kan je ook op je visitekaartje zetten. Die prijs, die komt er wel. Commercieel zal het, denk ik, voor ons geen groot verschil maken. Maar kampioen spelen, zoals Genk, dat is natuurlijk nog iets anders. De nacht na de bekerfinale was het precies alsof we die beker gewónnen hadden. Het is nu al zeker een succes. Nu we al een paar jaar goed meedoen in eerste klasse, merk je wel dat we meer gevraagd worden. Op 24 juli voorzien we een galawedstrijd met Lens als trekpleister, wat toch wel een zeker niveau is. Als we nu op zoek zijn naar oefenwedstrijden voor de periode rond nieuwjaar, dat is een verschil met drie jaar geleden. Ook naar bedrijven toe.

“In de zes jaar dat we in eerste klasse meedraaien, kunnen we toch een duidelijke lijn voorleggen in onze uitslagen : twee keer vierde, zesde, vijfde, achtste… en twee keer Europees gespeeld. Er is toch wel iéts. “

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content