AA Gent kreeg vorige week een bod van Anderlecht voor Mbark Boussoufa. Afgelopen weekend was dat het enige, al wist Gent ook van buitenlandse interesse. Geen bedrag werd officieel bevestigd, maar dat het voor een overgang in de Belgische competitie om een recordbedrag zou gaan, is wel duidelijk. Anderlecht, rekende AA Gent-voorzitter Ivan De Witte, wil 16 miljoen voor Kompany en schat Wilhelmsson op 7 à 8 miljoen, dus dan mag Boussoufa als respectievelijk speler van het jaar en dribbelaar ook wel wat kosten. Bovendien liggen aanvallers beter in de markt dan verdedigers.

“Het gaat er maar om hoe graag een club een speler wil”, zegt Peter Ressel, voormalig technisch directeur van de club, nu makelaar. “Drie à vier miljoen euro doet over Boussoufa de ronde, zeg je ? En of dat veel is ? Wel, áls dat zo is, dan zou ik dat risico zelf ook wel durven te nemen als hij een meerwaarde brengt. Voor het Belgische voetbal zou het een uitstekende zaak zijn als Anderlecht Boussoufa koopt, want geld én speler blijven dan in België. Anderlecht is een stapje hoger, maar met de klasse die hij heeft, kan je dat doen. Voor het type dat Anderlecht wil, zál hij een meerwaarde zijn.”

Wouter Vrancken maakt, vanop vakantie in Turkije en dus zonder weet van wat in de Belgische kranten staat, een kanttekening : “Ik zie hem bij Anderlecht persoonlijk eerder in de positie van Wilhelmson in plaats van in die van Zetterberg, omdat je centraal op het middenveld die acties niet echt kan maken. Dat houdt immers te veel risico’s in op balverlies. Drie man passeren zonder balverlies is daar niet evident. Bij ons zwerft hij over het hele veld, maar zijn acties maakt hij meestal vanaf de flank óf als tweede spits ; niet als centrale middenvelder. Hij is op zijn sterkst als hij zijn acties kan maken en assists kan uitdelen. Maar dat is het probleem van Anderlecht natuurlijk ( lacht), al hoop ik volgend seizoen echt nog met hem te kunnen samenspelen.”

Maar ook zonder hem moet het kunnen. “Tegen Anderlecht”, zegt Wouter Vrancken, “hebben we laten zien dat de ploeg – hij was geblesseerd – niet alleen rond Mbark draait. Met een paar gerichte aankopen kunnen we zijn vertrek misschien opvangen. Een scorende spits zou al een heel verschil maken naast Foley. Die kan als targetman trouwens zo in het rijtje van Frutos en Salou staan. Ik begrijp niet dat iedereen daar blijkbaar naast kijkt.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content