RANKING: 26/19 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS TWEEDE IN GROEP I

PROGRAMMA

8/6 – 20. 45 UUR

RUSLAND – TSJECHIË (WROCLAW)

12/6 – 18 UUR

GRIEKENLAND – TSJECHIË (WROCLAW)

16/6 – 20. 45 UUR

TSJECHIË – POLEN (WROCLAW)

INFO

Oppervlakte: 78.866 km2²

Aantal inwoners: 10,2 miljoen

Hoofdstad: Praag

Website voetbalbond: http://nv.fotbal.cz/

Legendes: Antonin Panenka, Tomas Skuhravy, Karel Poborsky,

Pavel Nedved

WEETJES

Milan Baros werd in 2004 nog topschutter op het EK in Portugal. Hij deed de netten vijf keer trillen en leidde Tsjechië zo naar de halve finales. Nu, acht jaar later, staat Baros nog steeds in de basis bij het nationale elftal.

TheodorGebre Selassie is de eerste gekleurde speler ooit bij de Tsjechische nationale ploeg. Zijn vader komt uit Ethiopië en z’n moeder is een Tsjechische. Selassie’s zus speelt overigens ook bij de nationale ploeg, handbal dan wel.

Wist u dat de zwaarste nederlaag van het nationale elftal ooit vorig jaar werd genoteerd? Tsjechië verloor in augustus 2011 met 3-0 van Noorwegen. Het is kenmerkend voor het stugge team, dat heel gedisciplineerd speelt en weinig goals slikt.

TEAMANALYSE

De Tsjechen kenden een flauwe start in de kwalificatiecampagne. Thuis gingen ze meteen onderuit tegen Litouwen met 0-1. De kritiek zwol aan, het was vooral coach Michal Bilek die werd overladen met alle zonden van Israël. De publieke opinie eiste zijn vertrek: de spelers zouden niet voldoende respect hebben voor hun trainer, en de steun van de fans ebde erg snel weg. Het afscheid van een gouden generatie met Jan Koller, Marek Jankulovski, Tomas Ujfalusi en Tomas Galasek viel het team zwaar. In een iets verder verleden haakten ook Pavel Nedved en Karel Poborsky af. Een zware erfenis. Maar toch kreeg bondscoach Bilek zijn elftal voldoende op de rails om een tweede plek in de groep, en bijbehorende barragematchen, af te dwingen. Dertien punten uit acht wedstrijden, niet erg overtuigend. Vooral omdat Tsjechië, op uitzondering van Spanje, geen sterke voetbalnaties tegen het lijf liep: de andere tegenstanders waren Litouwen, Schotland en Liechtenstein. In die barragematchen troffen de Tsjechen Montenegro dat, met 3-0 over de twee wedstrijden, makkelijk verslagen werd. Toch liggen de verwachtingen en bijbehorende druk op dit EK niet bijster hoog. Vooral het hart van de verdediging baart de fans zorgen, alsook de positie van diepe spits die nu toch wel al heel lang wordt ingevuld door Milan Baros. Daarom zullen de Tsjechen zich ook met plezier iedere wedstrijd in de underdogpositie nestelen. Een dubbele muur opzetten, met Petr Cech heeft het alleszins al het perfecte slot op de deur, en snel uitbreken wordt de weinig verrassende tactiek. Desondanks kan het elftal zich met het nodige geluk plaatsen voor de kwartfinales. In een groep met Rusland, Griekenland en Polen, lijkt alleen dat eerste elftal de aanval te willen zoeken. De anderen zullen ongetwijfeld meer spelen op de counter, elk doelpunt kan in deze groep dus doorslaggevend zijn. Met het nodige geluk kan Tsjechië zich dus plaatsen voor de volgende ronde.

PLUS

De Tsjechen bezitten een mix van ervaring en jong talent. De oude garde, met Cech en Rosicky in de hoofdrol, lijkt net op tijd in topvorm te komen. Aangevuld met jeugdig enthousiasme kan Bilek misschien de perfecte cocktail brouwen om voor een verrassing te zorgen.

MIN

Het scorend vermogen van Tsjechië kan problemen opleveren. De nadruk op een strakke organisatie zorgt ervoor dat de Tsjechen zelf veel minder tot scoren komen. In de kwalificaties scoorden ze wel twaalf keer in acht wedstrijden, maar straks zijn de tegenstanders van een heel andere orde. Bovendien was linksachter Michal Kadlec topschutter van het team met vier doelpunten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content