Willem II wacht lange doodsstrijd.

Uit dank voor zijn werk als ‘kwartiermaker’, een soort van crisismanager, ontrolden de supporters van Willem II voor de match tegen Groningen een reusachtig spandoek met de beeltenis van Paul Bottelier. Bottelier werd vorig jaar door de commissie van “wijze mannen” aangesteld om de club te saneren en opnieuw leefbaar te maken. Zowel financieel als sportief kende de Tilburgse vereniging een absoluut horrorseizoen. Pas in de play-downs kon Willem II zich redden, door met veel moeite eerst FC Eindhoven en daarna Go Ahead Eagles te verslaan.

Uiteindelijk werd na het slopende seizoen ook de ernst van de financiële malaise volledig duidelijk. Door een liquiditeitsprobleem was de club niet in staat om de salarissen voor de maanden mei en juni uit te betalen. Willem II bleek jarenlang op te grote voet geleefd te hebben, ondanks het feit dat de club in 2007 van AZ nog 7 miljoen euro gekregen zou hebben voor doelpuntenmaker Mounir El Hamdaoui. Bottelier koos ervoor om het budget af te slanken en bemiddelde met succes bij de gemeente Tilburg over de schuldenlast en de huurprijs van het stadion. Nog niet alle donderwolken zijn verdwenen, maar Willem II kon dit seizoen toch opnieuw in de Eredivisie aanvatten.

Een succes is het competitiebegin echter niet geworden. Ook de nieuwe trainer, Gert Heerkes (ex-Heerenveen, ex-Heracles), krijgt de tricolores sportief niet op de rails. Zonder aanvoerder Frank Demouge, geschorst voor drie matchen, werden de Tilburgers dit weekend in eigen huis simpel aan de kant gezet door Groningen (0-3). Een supporterssite concludeerde nuchter: “Willem II is opnieuw niet goed genoeg.” De club dicht bij de Belgische grens staat met 0 op 12 helemaal onderaan en verloor, vorig seizoen meegerekend, nu al 11 keer op rij. Door de nog steeds financieel penibele situatie, konden de Brabanders zich onmogelijk roeren op de transfermarkt. Willem II wacht een lang en zwaar seizoen. S

De tuchtcommissie KNVB heeft beslist om onze landgenoot Dries Mertens (FC Utrecht) dan toch voor drie matchen te schorsen. Mertens wordt gestraft voor de tik die hij uitdeelde aan Veli Lampi in de wedstrijd tegen Willem II, een overtreding die in eerste instantie niet opgemerkt werd door scheidsrechter Reinold Wiedemeijer.

Bij NAC Breda keert een oude bekende terug. De Marokkaan Ali Boussaboun komt over van Al Nasr in de Verenigde Arabische Emiraten en tekende een contract voor één seizoen. Tussen 2002 en 2005 speelde Boussaboun al voor NAC. De aanvaller startte al meteen in de basis in de wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0).

Bondscoach Bert van Marwijk maakte zijn selectie bekend voor de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012. Oranje begint de campagne vrijdag in San Marino, meteen de 700e officiële interland van het Nederlands elftal.

In de selectie een aantal relatief nieuwe gezichten, die eerder deze maand de kans kregen om zich te bewijzen in de oefeninterland tegen Oekraïne: Vurnon Anita, Theo Janssen, Siem de Jong, Erik Pieters, Jeremain Lens, Hedwig Maduro, Piet Velthuizen en RonVlaar. Zullen er niet bij zijn: Arjen Robben (geblesseerd), Giovanni van Bronckhorst, Andre Ooijer, Sander Boschker (allen gestopt) en Ryan Babel, Edson Braafheid en Stijn Schaars (gepasseerd).

Wilfried Bouma keert dan toch terug naar PSV. De 32-jarige oud-international dacht eerst aan een nieuw avontuur in Engeland, maar verkoos uiteindelijk toch om voor twee seizoen te tekenen bij de club waar het voor hem allemaal begon. Bouma moet het vertrek van Carlos Salcido (naar Fulham) opvangen.

Ajax verhuurt Ismail Aissati voor één seizoen aan Vitesse Arnhem. De Nederlands-Marokkaanse middenvelder maakte vorig weekend al zijn debuut met een invalbeurt tegen Feyenoord (4-0 verlies).

BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content