Jan Hauspie

Luciano da Silva, roepnaam Triguinho, is de eerste veelbelovende transfer van landskampioen Anderlecht. De Braziliaan is 28 (° 24 februari 1979) en gezien zijn leeftijd geen versterking in de breedte. “Hij moet er direct kunnen staan”, zegt algemeen manager Herman Van Holsbeeck. Omdat aanpassingsproblemen nooit uit te sluiten zijn, bood Anderlecht hem na harde onderhandelingen toch maar een contract van zes maanden aan, met een optie van drie jaar.

Triguinho speelde in 2001 voor FC Barcelona, maar brak niet door en keerde terug naar Brazilië. Daar volgde Anderlecht hem sinds twee jaar. Pas met de recente degradatie van zijn club Sao Caetano kon hij tegen haalbare financiële condities weg. De komst van Triguinho betekent dat Roland Lamah, die Anderlecht als wissel voor Bart Goor achter de hand hield, een jaar wordt uitgeleend wegens nog niet klaar. De nieuwe Braziliaan gedijt uitstekend in 3-5-2, met drie verdedigers en enkel bezette flanken, zoals in Brazilië vaak wordt gevoetbald. “Hij kan de hele linkerflank afdweilen,” zegt Van Holsbeeck, “een beetje à la Roberto Carlos, maar ik vind hem op z’n best als linksmidden. Hij kan ook spelen links vooraan in de driehoek op het middenveld.”

Hoofdscout Werner Deraeve hoedt zich voor onrealistische verwachtingen. Hij waagt zich niet graag aan de vergelijking met de Braziliaan van Real Madrid, al is ze niet uit de lucht gegrepen. “Maar Roberto Carlos is struiser en heeft een zwaarder schot”, zegt hij. Deraeve vergelijkt Triguinho meer met Danny Boffin, wegens zijn vinnigheid, snelheid en loopvermogen. “Met dat verschil dat hij minder zwerft dan Boffin, technisch sterker is en betere passes en voorzetten heeft. Hij is een typische flankspeler zoals je er veel vindt in Brazilië : een back daar is meer een middenvelder dan bij ons. Daarom is 3-5-2 ideaal voor hem, al zijn er andere mogelijkheden ook.”

De transfer van Triguinho kwam tot stand met de assistentie van Pawel Gunia. Gunia is een 33-jarige Pool die enkele jaren geleden samen met zijn ouders uitweek naar New York en er voor het sportmanagement en -marketingbureau Bravo ! Bravo ! SMM de Braziliaanse voetbalmarkt afschuimde. Dat gaat hij nu exclusief voor Anderlecht doen, dat hem voltijds aanwierf. Deraeve leerde Gunia twee jaar geleden kennen en samen bekeken ze toen al Triguinho. “Het Braziliaanse voetbal, met zijn verschillende competities, is één grote warboel. Helemaal anders dan Argentinië. Spelers veranderen er van club zoals wij van schoenen. Als je daar niet constant met je neus opzit, kom je overal te laat. Met Pawel hebben we daar nu permanent iemand zitten.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content