Guy Roux tekende bij Lens, Ricardo bij Monaco.

Toen bekend raakte dat Gérard Houllier zou opstappen als coach van Lyon, ontketende dat een echte trainerscarrousel. Van de twintig eersteklassers waren er de jongste veertien dagen liefst acht die van coach veranderden. Alain Perrin kon de uitdaging die hij in Lyon krijgt niet weigeren. Frédéric Hantz, die niet onder stoelen of banken stak dat hij hogerop wilde, ruilde Le Mans voor Sochaux.

Na het ontslag van Francis Gillot, die met Lens op het allerlaatste nippertje de CL-kwalificatie miste, volgde immers een verrassing van formaat. Als opvolger van Gillot trok Lens niemand minder dan Guy Roux (68) aan. De man die meer dan veertig jaar Auxerre trainde en nu zijn tijd verdeelde tussen de jongeren van die club en een aantal opdrachten als analist, koos vrij onverwacht voor de uitdaging.

“Ik hoor altijd zeggen dat er te veel mensen met pensioen gaan en dat er te weinig zijn die pensioenbijdragen betalen”, verklaarde Roux niet zonder een zweempje ironie aan France Football. “Welnu, dat men dan blij is dat ik voor die opdracht bij Lens kies. Zo draag ik een positief steentje bij tot de sociale zekerheid. Ik voel me in ieder geval nog jong genoeg van hart.” Roux haalde zich ondertussen wel al de gram van de Franse trainersvakbond op de hals, want in de statuten daarvan staat dat men na zijn 65ste niet langer als coach actief mag zijn.

De nestor, die nooit eerder voor een andere club dan Auxerre werkte, heeft vier Franse bekerzeges en één titel op zijn palmares staan. Bij Lens begint hij nu op zijn leeftijd opnieuw als het ware op een wit blad.

Ook in het zuiden van het land kwamen er opmerkelijke verschuivingen. De Braziliaan Ricardo, die in twee seizoenen bij Bordeaux voor een wederopstanding zorgde en de club dit jaar naar een CL-ticket leidde, verkast immers naar Monaco, dat na een dramatisch seizoen op zoek is naar een nieuw elan. Als vervanger voor Ricardo trokken de GirondinsLaurent Blanc aan. De gewezen libero van de Franse nationale ploeg zocht al twee jaar naar een club.

Frankrijk

Frankrijk beëindigde het seizoen sterk. De vicewereldkampioen won met 1-0 van Georgië, dankzij een goal van Samir Nasri. Frankrijk komt daardoor aan de leiding van groep B.

Gernot Rohr, de vroegere trainer van Nice, vertrekt naar tweedeklasser Ajaccio. Daar is hij de opvolger van de Nederlander Ruud Krol.

David Jemmali verlengde zijn contract bij Bordeaux voor een jaar.

Carlos Sanchez (21), een Colombiaanse aanvallende middenvelder, tekende voor vier jaar bij Valenciennes.

Jussie, de Braziliaanse spits van Bordeaux, blijft bij die club. Het clubbestuur lichtte de optie die het op hem had, en bood hem een contract aan van vier jaar.

Nantes, dat naar de tweede klasse degradeerde, is op zoek naar een overnemer. Raynald Denoueix, de coach die de club zijn laatste titel bezorgde, werd zowel door potentiële overnemers als door de huidige voorzitter, Rudi Roussillon, benaderd om de club opnieuw te coachen.

Kanga Akale kreeg te horen dat hij mag opstappen bij Auxerre.

Lionel Letizi (33) verlengde zijn contract bij Nice met twee seizoenen.

Dimitri Payet, de enige speler die afgelopen seizoen bij Nantes enigszins uitblonk, tekende een contract bij Saint-Etienne, dat 4 miljoen euro neertelde.

Benjamin Nivet, een middenvelder van Troyes, speelt volgend seizoen voor Caen.

Sydney Gouvou lichtte in een lokaal magazine in Lyon de deksels van enkele stinkende potjes bij zijn club. ” Gérard Houllier en voorzitter Jean-Michel Aulas hadden beslist om Juninho als de absolute vedette van het team te behandelen. In de kleedkamer voelden we maar al te goed dat hij een verschillende behandeling kreeg. Zoiets zorgt onvermijdelijk voor spanningen. Al jaren vormden we een heel hechte groep. Maar in het pas afgelopen seizoen was dat niet meer het geval. Die speciale behandeling legde te veel druk op de schouders van onze Braziliaanse middenvelder. Hij wilde zich op het veld te veel als onze redder ontpoppen. Na een tijdje luisterden we niet meer naar onze aanvoerder. Zijn aanmoedigingen waren te gemaakt. We vonden dat hij het zelf maar moest doen.”

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content