‘Bradley Wiggins staat pas aan begin van zijn ontwikkeling.’

Eén keer nog maar deed Bradley Wiggins mee voor de podiumplaatsen in de Tour. Een volslagen verrassing was dat, toen hij in 2009 vierde werd. Inmiddels is de in Gent geboren Engelsman al 32 jaar. Toch is hij voor veel waarnemers dé topfavoriet voor de eindzege in de Tour, die op 30 juni van start gaat in Luik.

Er hangt dit jaar een aura van onoverwinnelijkheid om Wiggo heen. De Dauphiné Libéré vorige week was al zijn derde eindzege in een rittenwedstrijd van de WorldTour 2012, na Parijs-Nice en de Ronde van Romandië. Tussendoor beulde de Skyrenner, die nauwelijks dertig koersdagen op zijn teller heeft, zich af tijdens hoogtestages op El Teide. Sport/Wielermagazine trok naar de vulkaan op Tenerife en sprak er tijdens het trainingskamp met Sean Yates. De ploegleider bij team Sky legde uit hoe zijn kopman uitgroeide tot een winnaar. “Vroeger volgde Brad de traditionele jaarindeling. Na het seizoen nam hij drie maanden rust”, weet hij. “Hij leerde echter dat je altijd hard moet trainen en dat een ronderenner van 1 januari tot 31 december met zijn vak bezig moet zijn.”

De stages op El Teide zijn een gevolg van de Tour van 2010, waarin Wiggins door het ijs zakte in het hooggebergte. Het was sportwetenschapper Tim Kerrison die hem overhaalde om aan die zwakke plek te werken en geregeld naar Tenerife te vliegen. “Tim deed Bradley beseffen dat hij als ronderenner nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling staat”, aldus Yates. “Ondanks zijn leeftijd duurt het nog makkelijk vier jaar eer Wiggins opgebrand raakt.”

In het interview gaat Yates ook in op de moeilijke evenwichtsoefening die Sky in de Tour te wachten staat. Behalve het geel met Wiggins wil het team ook het groen met Mark Cavendish. “Dankzij het nieuwe puntensysteem van vorig jaar is het niet noodzakelijk om echt op het groen te jagen”, laat Yates een ballonnetje op. “Als Mark etappes wint, komt die trui zo ook wel. In ieder geval vinden wij het geel belangrijker dan het groen.”

De integrale reportage over Wiggins kunt u lezen in de fraai geïllustreerde Tourgids van Sport/Wielermagazine, die vanaf morgen/donderdag in de handel ligt. Daarin vindt u verder een verrassend verhaal over de mountainbikejaren van Cadel Evans. We interviewden Johan Bruyneel, die alweer geen blad voor de mond nam over de broers Schleck. We volgden ook Jurgen Van den Broeck in de Vogezen en hadden een uitvoerig gesprek met zijn ploegmaat Jelle Vanendert. Voorts reisden we naar de Sierra Nevada voor een getuigenis door Nederlands Tourhoop Robert Gesink en zochten we de Ier Stephen Roche op, die exact 25 jaar geleden zowel de Tour, de Giro als het WK won. Een grondige analyse van alle ritten door Walter Pauli maakt de wielerspecial tot een compleet vademecum.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content