Voor mijn vakantiebestemming van deze zomer twijfel ik nog tussen twee steden : Wenen en Nancy. Wat raad je me aan ?

“Ga dan alstublieft naar Oostenrijk. Wenen is een grote stad, veel mooier dan Nancy. Dat is maar een zakdoek groot. In Wenen heb je mooie bergen én het grootste shoppingcentrum dat ik ooit gezien heb. Niet normaal. Daar kan je een hele dag rondwandelen, en dan ben je nog niet rond. Er is ook veel cultuur te bewonderen, dingen over de geschiedenis van de stad.”

En als we naar je geboorteland Nigeria gaan, wat moeten we daar zeker bezoeken ?

(lacht) Dat hangt er een beetje van af welk type toerist je bent. Er zijn heel veel dieren die de moeite waard zijn, je kan leuke safari’s doen. Met een boot op de Niger varen, dat is ook een mogelijkheid. Of naar de bergen gaan. Het is een groot land, met veel natuurlijke rijkdommen. En er is tegenwoordig wel wat toerisme daar.”

Wat is jouw favoriete plaats in Nigeria ?

“Lagos, waar ik opgegroeid ben. Een heel grote stad.”

En hier, in België ?

“Ik leefde al in Brussel, Antwerpen en Westerlo en die eerste twee spraken mij het meeste aan. Ik hou van steden (lacht). Westerlo, dat was een beetje… too quiet naar mijn mening.”

Onlangs was er een symbolisch massahuwelijk in Sint-Niklaas, nadat enkele koppels geweigerd hadden om zich te laten trouwen door een zwarte schepen. In welke mate heb jij hier last van racisme ?

“Ik ben al op veel plaatsen geweest en ik kan Belgen echt een pluim geven voor hun relatie met zwarte mensen. Als je mensen respecteert, doen ze hetzelfde bij jou. Dat is mijn ervaring. Maar er zijn altijd uitzonderingen, natuurlijk.”

Fluiten Afrikaanse scheidsrechters anders dan Europese ?

“Goh, ik denk niet dat dat erg verschilt. Er is in de eerste klasse nu die man uit Congo. Die doet dat heel goed, maar op dezelfde manier als de anderen.”

Volg je de Belgische actualiteit een beetje ?

“Ja, ik probeer wel naar het nieuws te luisteren, te weten wat er gebeurt.”

Weet je wie Guy Verhofstadt is ?

“Die ken ik niet.”

Onze eerste minister.

“Oh ! Sorry ! Ik weet wel wie hij is, van de televisie. Sorry dat ik zijn naam niet kende. Hij leidt al voor de tweede keer een regering, denk ik.”

Klopt. En Samson, ken je die ?

(stilte) Dat denk ik niet. Misschien als ik hem zie.”

Nog eentje : Alain Vandam ?

“Ja, ja, ja ! Had die geen film ?”

Bijna, dat was Jean-Claude Van Damme. Als je een typisch Belgisch cadeau meeneemt voor je familie in Nigeria, wat kies je dan ?

“Chocolade natuurlijk ! Neem ik altijd mee als ik naar daar ga. Mijn valiezen zitten er telkens propvol van. Dat is echt uniek hier. In Nigeria hebben ze ook chocolade, maar in de verste verte niet te vergelijken met die van jullie. Ze zijn ginder gek van de Belgische. En ik ook, al probeer ik mijn liefde ervoor een beetje binnen de perken te houden. Not too much(lacht).”

‘Tosin’, betekent dat iets speciaals ?

“Loof. Zoals in ‘loof de Heer’.”

Wie vind je de beste nog actieve Belgische voetballer ?

“Ik heb er onmiddellijk drie in mijn hoofd. Vincent Kompany. En ook die jongen die libero is bij Bayern München… hoe heet hij ook alweer ?”

Daniel Van Buyten.

“Juist, een heel goede voetballer. En ten slotte : Walter Baseggio.”

En als je jezelf met een andere voetballer moet vergelijken, wie noem je dan ?

“Ik wil graag spelen zoals Thierry Henry. Die respecteer ik heel erg. Maar ik kan mezelf nooit met hem vergelijken.”

Zou de doorsnee Afrikaan, die van nature meer ritme in zijn lichaam lijkt te hebben dan de doorsnee Europeaan, niet meer bijkomen van het lachen als hij zou zien hoe mensen hier dansen als ze uitgaan ?

(sussend) No ! Afrikanen zijn African beats gewend. Op dat ritme bewegen ze. En de muziek die hier gedraaid wordt, is meestal techno. Mochten Afrikanen naar hier komen en op die muziek dansen, zou het ook heel anders zijn.

“Je kan dat trouwens leren, hé, op Afrikaanse muziek dansen. Een vriend van mij is erin geslaagd. Het helpt als je al goed op Spaanse muziek kan dansen.

“Maar geen nood, jullie moeten niet beschaamd zijn over de manier waarop jullie dansen. (lacht)

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content