Siena en Livorno haalden oudgedienden als nieuwe trainer.

Na Fiorentina veranderden ook de andere twee Toscaanse eersteklassers van coach, goed voor de zevende en achtste trainerswissel dit jaar in de hoogste klasse. Bij neo-eersteklasser Livorno botste trainer Franco Colomba één keer te veel met de harde kern van de spelers die de havenploeg sinds 2001 van derde naar eerste klasse bracht. Toen hij midvoor Igor Protti (voorheen bij Lazio en Napoli in eerste) een selectie voor de wedstrijd tegen Juventus weigerde, was Colomba’s lot bezegeld. Colomba was de opvolger van Walter Mazzari, die Livorno naar eerste had gebracht en vervolgens verhuisde naar Reggina, Colomba’s ex-club. De nieuwe trainer van Livorno is Roberto Donadoni. De voormalige rechtsmidden van het grote AC Milan kent het huis : hij coachte Livorno al eens in 2002/2003, toen de ploeg net naar tweede klasse was gepromoveerd.

Bij Siena reageerde de ontslagen trainer Luigi Somini (ex-Napoli en Inter) bitter. Hij kon volgens voorzitter De Luca niet meer de nodige impulsen geven om het behoud te verzekeren. Ook Simoni was, net als Colomba, nieuw bij de club. Hij volgde de huidige coach van Lazio, Giuseppe Papadopulo op. Nieuwe trainer van Siena is net als bij Livorno een oudgediende. De nu 48-jarige Luigi De Canio coachte Siena al eens in 1995/1996 toen de ploeg in derde klasse uitkwam. Eerder werkte Di Canio in eerste klasse bij Udinese en Reggina. (GF)

Italië is kandidaat voor de organisatie van het EK 2012. Paolo Maldini (36) vierde tegen Udinese met zijn 536e wedstrijd in de Serie A twintig jaar profvoetballerij. Twintig jaar geleden debuteerde hij tegen datzelfde Udinese. Juventus trok de Roemeense spits Adrian Mutu (26) aan die bij Chelsea op non-actief stond na een positieve dopingtest (cocaïne). Mutu blijft nog geschorst tot 18 mei. Juventus en Lazio zijn uitgeschakeld in de achtste finales van de Italiaanse beker. Juve, waar Trezeguet na 101 dagen zijn comeback maakte met een doelpunt, bleef tegen Atalanta op 3-3 hangen. Lazio verloor van Cagliari. Milan, waar Jaap Stam na zijn operatie aan de achillespees wederoptrad, nam afstand van Palermo. Lecce leidde zes minuten voor affluiten bij Udinese met 1-4 en won uiteindelijk met 3-4, maar Udinese gaat door na een al even spectaculaire 3-4-winst in de heenmatch. Ook Fiorentina (tegen Parma), Inter (tegen Bologna) en Sampdoria (tegen tweedeklasser Torino) plaatsten zich. De heenmatchen van de kwartfinales (Cagliari-Sampdoria, Inter-Atalanta, Roma-Fiorentina en Udinese-Milan) vinden plaats op 28 januari. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 16 ; 2. Adriano (Inter) 14 goals ; 3. Shevchenko (AC Milan) 13 goals ; 4. Totti (AS Roma), Bojinov (Lecce) 10 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content