De professionele dubbelspeler is een bedreigde diersoort. Vanaf volgend jaar voert de ATP maatregelen door, die de job helemaal uit de markt moet prijzen : enkelspelers krijgen langzaam aan voorrang in het dubbeltoernooi. Tegen 2008 moeten ze bijna volledig uitgerangeerd zijn. We vroegen de enige, professionele Belgische dubbelspeler Tom Vanhoudt om uitleg.

Tom Vanhoudt : “Ik heb altijd gedacht dat de ATP een samenwerking was tussen de toernooidirecteuren en de spelers. Die organisatoren willen nu van de dubbelaars af, omdat het een overbodige kost is en hen geen extra toeschouwers oplevert. Blijkbaar was de spelersraad niet sterk genoeg om dat ideeëngoed tegen te werken. Enkele vertegenwoordigers in die raad wilden liever hun eigen hachje redden in plaats van het belang van de profs te verdedigen. Naar ik hoorde, gaan er wel wat koppen rollen.”

Zoals de plannen er nu voorstaan, blijven er nog een tiental dubbelspelers over tegen 2008 ?

“Ja, het wordt een uitstervende soort, hé. Stelselmatig zullen de enkelspelers bevoordeeld worden om zich in te schrijven voor het dubbeltoernooi. Over drie jaar zouden nog twee koppels, dus vier spelers, uit echte dubbelspelers mogen bestaan. Daarbij komt nog dat de meeste, huidige dubbelspecialisten einde carrière zijn. De nieuwe generatie spelers zullen zich dus vooral moeten toeleggen op het enkelspel.”

Terwijl het dubbelspel toch attractief kan zijn als het goed gebracht wordt ?

“Ik vrees dat we met een economische realiteit te maken hebben. In elk bedrijf worden mensen afgedankt die niet voldoende renderen,. Het probleem is dat men in het tennis, een individuele sport, haast onmogelijk een gemeenschappelijk front kan vormen. De spelersraad deed al die tijd te weinig voor het dubbelspel. De ATP nam nooit de moeite op een fatsoenlijke manier de sport te promoten. Daarenboven kan ik sommige toernooiorganisatoren ook wel volgen : zij zijn al die jaren verplicht geweest een dubbeltoernooi te houden, terwijl het de enkelspelers zijn die de tickets doen verkopen.”

Het moet bitter klinken dat de ATP heel de operatie aankondigt als verbeteringen voor het dubbelspel ?

“Lekker sarcastisch. Ze gaan nu nog rap even dubbels programmeren op de showcourts ter compensatie van de maatregelen. Bon, de ATP is van oordeel dat ze het dubbelspel aantrekkelijker kan maken als er meer vedetten uit het enkelspel aan meedoen. Ik kan dat begrijpen maar denk toch dat het, in het belang van de spelers, tijd is voor een extra vakbond.”

door Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content