Anderlecht gaat als titelverdediger de nieuwe jaargang in. Het doet dat met een vrijwel ongewijzigde selectie en een nieuwe trainer. John van den Brom werd ingehaald als een vernieuwer, hem wacht de uitdaging om het resultaat weer te verzoenen met attractief voetbal, iets wat de directie te weinig terugzag onder Ariël Jacobs. Ook de doorstroming uit de opleiding moet beter. Het Nederlandse discours getrouw kondigde Van den Brom aan dat de beste spelers zullen spelen, ongeacht hun leeftijd.

VERDEDIGING

De landskampioen mag meteen aan de bak zonder het centrale verdedigingsduo uit het kampioensjaar. Cheikhou Kouyaté neemt met Senegal deel aan de Olympische Spelen en Roland Juhász staat langer dan verwacht aan de kant met een aanslepende kuitblessure. Van den Brom schuift noodgedwongen zijn backs naar het hart van de defensie. Zowel voor Marcin Wasilewski als voor Olivier Deschacht is die positie niet nieuw. Beiden depanneerden er eerder al. De Pool draaide bovendien een goed EK als centrale verdediger. De Saudische aanwist Osama Hawsawi wordt door Van den Brom niet beschouwd als direct inzetbaar en ook het experiment met Hugue Bedi Mbenza centraal noemt hij “geen succes” en dus voor herhaling niet vatbaar. Door het noodscenario hebben de flankverdedigers Denis Odoi en Behrang Safari voorlopig geen concurrentie. Jordan Lukaku hervat de trainingen pas volgende maand als gevolg van een voetblessure. Voor de jongeren Bruno Godeau, Bryan Verboom, Jonathan Vervoort en Mehdi Tarfi, die mee mochten op stage, is het te vroeg om het acute personeelstekort achterin op te lossen. Tussen de palen staat Silvio Proto niet ter discussie. Achter hem werd met Thomas Kaminski en Davy Roef een forse verjonging doorgevoerd.

MIDDENVELD

Eén speler in het bijzonder viel Van den Brom op toen hij dvd’s van zijn nieuwe ploeg bekeek: Kanu. De Braziliaan maakte een opmerkelijke comeback vorig seizoen tijdens de play-offs na maandenlang door Jacobs te zijn genegeerd. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf. De kunst zal zijn hem een seizoen lang bij de les te houden. Ook om Dennis Praet zegt de trainer niet heen te kunnen. De jonge Belg maakte indruk tijdens de voorbereiding en verstaat zich uitstekend met Lucas Biglia. De Argentijn is ook voor de nieuwe sportieve baas incontournable. Mbenza en Lukás Marecek lijken hierdoor op weinig speelminuten te moeten rekenen. Temeer daar Van den Brom ervoor kiest de punt van de driehoek naar achteren te plaatsen. Er is slechts plaats voor één controlerende middenvelder, waardoor ook Sacha Kljestan uit de boot valt. Voor de offensieve posities houdt de trainer Ronald Vargas achter de hand, die hoewel hersteld van zijn knieoperatie uitviel met een elleboogletsel. In de korte tijd dat hij meetrainde, kon hij Van den Brom alvast zeer bekoren. Ook Guillaume Gillet is een optie. Fernando Canesin blijft de statistieken tegen hebben: hij scoort niet en geeft zelden de laatste pass.

AANVAL

Dieumerci Mbokani is zonder discussie de diepe spits, met een oplevende Tom De Sutter als back-up. Van den Brom sluit niet uit dat ze als de omstandigheden dat vragen ook samen kunnen functioneren. Gohi Bi Cyriac is nog tot de winter out. Hij kan als diepe spits of als tweede spits worden uitgespeeld, dus zowel met als zonder Mbokani. Milan Jovanovic is de linksbuiten, Gillet de rechtsbuiten. Aleksandr Jakovenko en Reynaldo mochten tijdens de oefencampagne proberen zich te bewijzen, maar dat kwam vooral door de zorgwekkende afwezigheid van Matías Suárez. De Gouden Schoen keerde met kniepijn terug uit Argentinië en zag het oefenveld nog niet. Guillermo Molins, een rechtsbuiten die naar eigen zeggen op alle aanvallende posities uit de voeten kan, zoekt na een verloren jaar door zijn knieoperatie nog naar het goede ritme.

CONCLUSIE

Anderlecht pakte de voorbije vier seizoenen telkens de koppositie na dertig speeldagen. Toch zette het maar twee titelschalen bij in de trofeeënkast. Puntenverlies in de reguliere competitie is dus niet fataal, maar het objectief blijft: titelverlenging. Met het beschikbare spelersmateriaal kan dat ook niet anders. Temeer daar de aanstaande landskampioen rechtstreeks toegang krijgt tot de Champions League, al jaren de Brusselse natte droom.

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content