Oud-speler van Club Brugge wil directe degradatie vermijden.

“Tja, echt rooskleurig kan je onze situatie niet noemen”, beseft Tim Smolders. De 25-jarige offensieve middenvelder bezet met RBC de laatste plaats. “We zochten toch lang naar een ideale ploeg, omdat een aantal nieuwkomers er pas na 15 augustus bij kwam. Bovendien speelden we de eerste wedstrijden tegen de topploegen, maar dat mag geen excuus zijn voor deze negatieve spiraal. Vooral mentaal is het, voor de helft van de selectie, moeilijk om terug te vechten. Vorig seizoen konden we ons ook slechts ternauwernood, via de nacompetitie, handhaven. Een slechter scenario, een directe degradatie, willen we absoluut vermijden.”

Trainer Dolf Roks verklaarde in de Nederlandse media dat zijn team op training altijd goed speelt, maar dat in competitieverband geen vervolg krijgt. “Een kwestie van vertrouwen”, denkt Smolders. “In jezelf en de groep. Kwaliteit hebben we hier genoeg rondlopen, zoals Paul Kpaka en Ali Elkhattabi. Alleen moeten we als team nog iets meer een blok vormen.”

Hij gaat niet met tegenzin naar de training. “Nee, maar ik kende toch al plezantere periodes in mijn loopbaan. Zolang je niet wint, kan je niet gerust ademen. Ik wanhoop echter nog niet, ook al neemt de druk wekelijks toe.”

KORT

Gneri Yaya Touré (ex-Beveren), die dit seizoen uitkomt voor Olympiacos Piraeus, mag zich verheugen op belangstelling van Manchester United, AC Milan en Lyon. De Ivoriaanse verdedigende middenvelder werd door de Grieken afgelopen zomer overgenomen van Metalurh Donetsk uit Oekraïne.

Gilles Yapi Yapo wil met het oog op het WK in Duitsland speelminuten. De oud-middenvelder van Beveren, die bij Nantes niet veel speelt, kan rekenen op interesse van het Spaanse Getafe.

Emile Mpenza (Hamburg) kreeg opnieuw last van een ontsteking aan het scheenbeen van zijn rechterbeen. Door een antibioticakuur miste de Rode Duivel het Uefacupduel tegen Viking Stavanger en de Bundesliga- wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach.

Doelman Sven Van der Jeugt (ex-Anderlecht, Lokeren OV en SV Zulte Waregem) testte vorige week bij de Nederlandse tweedeklasser VVV, die wordt getraind door Herbert Neumann (ex-Anderlecht).

Daniel Guijo-Velasco (21), de Spaanse Belg van de Nederlandse tweedeklasser AGOVV, staat in de belangstelling van RKC, NEC en Heerenveen.

Sjanghai Shenhua, de ploeg van kinesist Jochen De Coene (ex-AA Gent) werd geen kampioen van China. Ze werden tweede, want Dalian Shide haalde zijn achtste landstitel.

Door een scheurtje in de mediale band van de knie zal Edrissa Sonko (ex-Anderlecht) zes tot negen weken niet inzetbaar zijn voor Roda JC.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content