Zulte Waregem schakelt Lokomotiv Moskou uit en stoot door naar de groepsfase van de UEFA-beker. Klein mirakel omdat de Russen in Moskou nog kat en muis speelden met Essevee. Coach Muslin had beter moeten weten. Hij zette drie internationals op de bank en oogstte wat hij zelf zaaide : zelden speelde een elftal zo hautain en met zoveel minachting voor de tegenstander als het zijne.

Tim Matthijs en Tony Sergeant straften zoveel misplaatste arrogantie genadeloos af. Aan de Gaverbeek herleven straks de memorabele Europese avonden … of toch niet, het wordt Gentbrugge. Tenzij er Europese toppers met dito supporters geloot worden. Dan stelt de Gentse burgemeester zijn veto. En waar moeten ze dan naartoe ?

Het was anders de week wel van Matthijske. Het begon met een doelpunt bij de club van zijn hart (AA Gent). Hij verontschuldigde zich onmiddellijk na de goal bij de Buffalofans en vierde als een betrapte dief. Bescheidenheid loont, want volgden nog : een zuivere hattrick tegen Roeselare en de beslissende goal tegen Moskou. Niet slecht voor een invaller. Voor de Europese campagne zal hij, net als nogal wat ploegmaats, vakantiedagen moeten opnemen bij zijn werkgever. Chris Janssens en Stefan Leleu vierden hun Europees debuut op pensioengerechtigde leeftijd. Je mag nooit stoppen met dromen in het leven. Mooi toch.

Tim is anders niet het prototype van de échte spits. Tim werkt zich ook op het veld uit de naad. Echte spitsen doen dat niet. Zij zijn einzelgängers, egoïsten, zweetdieven. Aanbeden door de fans, verguisd door hun trainer en veel ploegmaats. Ze dribbelen zich vast, trappen uit alle onmogelijke hoeken op doel, lopen met alle publiciteit weg en hebben ook nog eens het vetste contract. Wie ermee werkt, wordt er gek van en je kan er enkel een haat-liefdeverhouding mee hebben.

Bosko Balaban is hét voorbeeld. Weggehoond vorig seizoen door de fans en de nagel aan de doodskist van de Caje. Ferrera zou er wel mee kunnen omgaan. Nieuw contract dus, maar Emilio haalde noodgedwongen bakzeil en zo Bosko weer mokkend naar de bank.

Drie weken en evenveel beslissende doelpunten en assists later mogen ze van zijn part van hemzelf een borstbeeld plaatsen in Jan Breydel. Geen supporter die daar iets op tegen heeft. Brugge is een eenmansploeg. Bosko onmisbaar. Je krijgt kop noch staart aan die Kroaat. Hij was steeds heel kwaad op Ceulemans bij een wissel omdat hij goed weet dat er gescoord moest worden op het einde van een wedstrijd. Hij haalt nu zijn gram.

Het is opvallend dat Club sterker wordt naarmate de match vordert. Geen groots voetbal, maar de aanhoudende plaagstoten slaan de tegenstander wel knock-out. Het resultaat van wetenschappelijke fysieke voorbereiding dan toch maar zeker ? Straks moet Anderlecht een lid van de technische staf van Club wegplukken. Of is het ook toeval dat de Brusselaars in bijna al hun wedstrijden in de tweede helft nooit nog het niveau van de eerste haalden ? Werk aan de (Van) Winckel ! !Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR wim de Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content