Vorige maandag werd de 36-jarige Ronald Waterreus door Louis van Gaal aan de pers voorgesteld als de nieuwe aanwinst van AZ. De oud-international blijft in principe maar tot aan de winterstop bij de club uit Alkmaar, die verlegen zat om een ervaren goalie na de blessures van Joey Didulica (ex-Germinal Beerschot) en Khalid Sinouh. Bovendien kende derde doelman Job Bulters (20) twee minder gelukkige optredens als vervanger van het geblesseerde duo. “We konden geen enkel risico nemen”, verklaarde technisch directeur Marcel Brands. “Puntenverlies in de komende fase van het kampioenschap en de UEFA Cup kan fataal zijn.” Het betreft dus een tijdelijke opdracht (zes duels) voor de reus, die als uitzendkracht aan de slag gaat en dit uitstapje gebruikt als ideale voorbereiding op de verwezenlijking van zijn Amerikaanse droom. In 2007 wil Waterreus, die sinds afgelopen zomer zonder club zat, immers voetballen in de Major League Soccer, de Amerikaanse profcompetitie, bij de New York Red Bulls. “Dan stap ik in mijn wagen, toeter nog een keer en dat was het dan. De kans is héél groot dat die uitdaging in de Verenigde Staten doorgaat. Schitterend”, vertelde hij in De Telegraaf.

Waterreus, die zondag al in doel stond op bezoek bij Ajax, mocht zich meteen opmaken voor een jubileumduel. De oud-doelman van PSV en Glasgow Rangers keepte immers zijn vierhonderdste wedstrijd in de Nederlandse competitie. “Een poppenkast, maar een leuke en rare situatie”, sprak hij na afloop.

Het traditionele sollicitatiegesprek met Van Gaal bleef achterwege. Waterreus moest ook geen medische keuring ondergaan. “Ik keurde mezelf”, zei de doelman. ” Jan Nederburgh vuurde een paar ballen op me af. Ik keek of ik ze kon vangen. Dat ging nog net”, verklaarde hij zichzelf na een half jaar nietsdoen geslaagd na het opmerkelijke zelfonderzoek. Van Gaal ziet het ook wel zitten. “Het is veel belangrijker om te weten of hij zich fit voelt. En dat het in de geest goed zit. De geest is namelijk sterker dan het lichaam. Het is echt allemaal wel in orde bij Ronald. Verder behouden onze eigen keepers perspectief. Want als zij terugkeren, verlaat hij ons tijdens de winterstop.”

Om hem Europees inzetbaar te maken, moest AZ een formulier ondertekenen en overhandigen aan de UEFA, met daarbij de medische getuigschriften dat Didulica en Sinouh geblesseerd zijn. Inzet van het onderlinge treffen morgen in Sevilla is de groepswinst, want zowel FC Sevilla als AZ zijn al zeker van de volgende ronde.

De UEFA spaarde Feyenoord bij het vastleggen van een strafmaat na de ongeregeldheden met supporters in Nancy. De Rotterdammers ontlopen uitsluiting van Europees voetbal. Alleen een geldboete (118.000 euro) en een voorwaardelijke straf (twee thuis-duels zonder publiek), met een proeftijd van drie jaar, werd uitgesproken. Bovendien moet de clubleiding contact opnemen over de schade die werd aangericht in Frankrijk.

Remco van der Schaaf (Vitesse) leverde zijn aanvoerdersband in. De middenvelder besloot dit, na een conflict met trainer Aad de Mos. Die laatste maakt zich niet druk over deze actie. “Ik was toch al van plan om Theo Janssen (ex-RC Genk) aan te duiden. Hij is een beter verlengstuk”, sprak hij in VI. Ondertussen werden ook de contractbesprekingen met Youssouf Hersi (24) stopgezet.

Michael Mols (35) maakte bekend dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in het betaalde voetbal en na zeventien jaar afscheid neemt. De spits speelt dit seizoen voor hekkensluiter ADO Den Haag.

PSV wil niet langer wachten op een antwoord van de Braziliaanse spits Leonardo (NAC), die volgens trainer Ronald Koeman te lang talmt. Er wordt op zoek gegaan naar alternatieven.

Heerenveen contracteerde de Servische linksbuiten Miralem Sulejmani (18). De jeugdinternational, die voor drieënhalf jaar tekende, wordt overgenomen van Partizan Belgrado. De Marokkaanse international Abdelkrim Kissi (26), een middenvelder, liet zijn overeenkomst ontbinden.

Martijn Meerdink (30), die weg mag bij AZ, staat in de belangstelling van FC Groningen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content