Welke jongens uit de huidige Anderlechtopleiding schopten het inmiddels tot de A-kern? Coach Mohamed Ouahbi loopt ze af.

SAMUEL BASTIEN

Geboren 29 september 1996

Contract tot juni 2017

Middenvelder

Ouahbi: “In enkele woorden samengevat: intelligent, genereus, grote technische kwaliteiten, naar voren gericht en veel beweging in zijn spel. Hij anticipeert voortdurend, verdedigt vooruit. Bij uitstek de moderne voetballer. Zijn spel stuwt het hele elftal naar voren. En hij legt altijd een uitstekende mentaliteit aan de dag. Ik geloof heel erg in hem.”

NATHAN DE MEDINA

Geboren 8 oktober 1997

Contract Zou spoedig moeten tekenen

Verdediger

Ouahbi: “Voor de wedstrijd tegen Barcelona maakten we een compilatie van de sleutelspelers die onze jongens tegenover zich zouden krijgen. Na de wedstrijd heb ik Nathan gezegd: ‘Porto, onze volgende tegenstander, zal een compilatie van jou maken.’ Zo perfect was zijn wedstrijd geweest. Hij is een jongen met nog een grote progressiemarge die nog lang bij Anderlecht zal blijven (tijdens de jongste winterstage mocht hij mee met de A-kern, nvdr). Hij heeft een prima rechtervoet en een goede lange bal. Zijn linkerbeen moet nog beter, hij moet dat vaker durven gebruiken. Zijn wisselvalligheid en geknoei groeien er stilaan uit.”

LEANDER DENDONCKER

Geboren 25 april 1995

Contract tot juni 2020

Middenvelder

Ouahbi: “Ik heb hem onder mijn hoede gehad tijdens een toernooi op het eind van vorig seizoen. Toen heb ik de bijnaam Robocop voor hem bedacht wegens de manier waarop hij zich altijd rechtop houdt. Ik herinner me nog altijd een toernooi op Feyenoord waar hij met zijn rechter een lange pass van vijftig meter verzond met een ongelooflijke precisie. Een van zijn grote kwaliteiten is het gemak waarmee hij zowel met rechts als met links speelt. Verder zijn erg goede kopspel, zijn vista en zijn afwisseling tussen kort en lang spelen. Hij heeft ook veel maturiteit en ernst in zijn spel. En hij geeft zich altijd honderd procent, wat ook het belang is van de wedstrijd.”

AARON LEYA ISEKA

Geboren 15 november 1997

Contract tot juni 2020

Aanvaller

Ouahbi: “Ik ken hem van bij de U8, net als Youri en Nathan. Hij is mijn kleine jongen. Soms heb ik zin hem een klap voor zijn kop te verkopen, zo kan hij op mijn zenuwen werken. Maar de volgende dag is alles vergeten. Hij is een echte doelpuntenmaker, met een ongelooflijke koelbloedigheid voor het doel. Iemand met veel power ook. Hij ontbeert alleen nog maturiteit in zijn spel: hij verliest nog te veel ballen en maakt soms nog verkeerde keuzes. Dat gaat wel weg met de tijd. Ik ben ervan overtuigd dat hij de vervanger wordt van Aleksandar Mitrovic.”

ANDY KAWAYA

Geboren 23 augustus 1996

Contract tot juni 2018

Aanvaller

Ouahbi: “Van Andy gaat een ongelooflijke kracht uit. Een echte spierbundel. Hij is in staat om met één actie door een hele verdediging te dringen. Zijn rendement is echt toegenomen, of hij nu als linksachter of als flankspeler voetbalt. Hij kan overal op links uit de voeten. Ideaal zou zijn als hij zijn polyvalentie verder blijft ontwikkelen.”

HERVE MATTHYS

Geboren 19 januari 1996

Contract tot juni 2017

Verdediger

Ouahbi: “Een echte Anderlechtverdediger. Elegant en met een zuivere voortzetting van het spel. Technisch evenmin kwaad. Een leider ook: hij is mijn aanvoerder dit seizoen.”

YOURI TIELEMANS

Geboren 7 mei 1997

Contract tot juni 2016

Middenvelder

Ouahbi: “Wie op zijn leeftijd is in staat tot wat hij nu al presteert? Niemand. Wie is in staat om op volle snelheid de bal met links op te drijven en dan met rechts een kruispass te versturen? Ik ken er maar weinig. Natuurlijk zal hij nog aan rijpheid winnen. Zijn gebrek aan explosiviteit is er, maar dat zal hij met de tijd compenseren met zijn intelligentie en positiespel. Op zijn leeftijd beschikt hij al over een grote tactische intelligentie. Je hoeft maar iets uit te leggen en hij begrijpt het.

“Bij de jeugd heeft hij nooit moeilijke momenten of een plek op de bank gekend. Zelfs als hij slecht speelde, scoorde hij nog twee keer. Ik heb er vertrouwen in dat hij zal blijven werken en dan twijfel ik niet. Ik ken hem: hij is een wedstrijdbeest. Hij zal zich er nooit mee tevredenstellen om gewoon goed te zijn. Hij is als een judoka: keihard voor zichzelf. En een goede jongen bovendien. Daags na de wedstrijd tegen Barcelona heeft hij me vastgepakt en gezegd: coach, je maakt me blij.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content