Als de Europese wedstrijden van Club Brugge iets hebben geleerd, dan dat er toch wat defensieve mankementen zijn. Ik vind het goed dat je met een zoneverdediging speelt, alleen is er daarvoor een zekere voetbalintelligentie nodig. En bij Club moet je constateren dat er achteraan lullige goals werden geslikt, dat er te veel geschenken werden gegeven en dat je dan een Timmy Simons naar de verdediging moet halen om bressen te dichten. Terwijl Simons naar mijn idee in het middenveld hoort omdat zijn impact daar groter is.

In Europese wedstrijden heeft een en ander bij Club natuurlijk ook te maken met een gebrek aan ervaring. Zo’n Birger Maertens, die wel veel mogelijkheden heeft, moet bijvoorbeeld leren dat hij op interceptie moet spelen, dat je beter vóór de man kan tackelen in plaats van óp de man. Ik ben benieuwd hoe Maertens nu uit deze voor hem heel leerrijke periode gaat komen. Ofwel wordt hij er juist sterker door, ofwel blijven de muizenissen in zijn hoofd zitten. Hij moet nu bij zichzelf te rade gaan en zich niet te veel naar de buitenwereld richten.

Ik begrijp in ieder geval niet goed dat het huidige Club hier en daar vergeleken wordt met de ploeg uit de jaren zeventig. Niet dat we toen meer klasse hadden, maar het verschil werd toen wel vaak gemaakt door tactische intelligentie. Dat was toen eigen aan het Belgisch voetbal.

Toch zal Club in de terugronde alleen maar sterker worden. Met Bengt Sauternes en Rune Lange erbij is er meer stootkracht. Lange wordt bekritiseerd omdat hij zogezegd te weinig kan voetballen, maar in de zestien meter is hij aartsgevaarlijk. Club heeft hem de voorbije weken gemist. En aan Sauternes merk je : dat is een en al doelgerichtheid en explosiviteit. Alleen moet je dan een passeur hebben, iemand die hem lanceert. Die rol is Alin Stoica op het lijf geschreven. Natuurlijk lever je dan een deel aan loopkracht in, maar er zijn voldoende spelers die dat kunnen compenseren. Gaëtan Englebert, bijvoorbeeld, die zich ook als persoonlijkheid enorm heeft ontwikkeld. Vroeger was hij een brave meeloper, nu bijt hij van zich af. En dan is er natuurlijk Simons, een topper die nog beter kan, bijvoorbeeld, wat het inspelen betreft.

Dit Club Brugge heeft nog veel potentie. Neem nu Andrés Mendoza, iemand met veel individuele kwaliteiten. Maar dan is de vraag : heeft hij voldoende geestelijk vermogen ? Daar kan je alleen maar over oordelen als je met hem werkt. Hoe dan ook verstoort de Europese uitschakeling ergens het groeiproces van Club Brugge, omdat het er op dat niveau toch iets anders aan toe gaat : iets sneller, iets agressiever, iets verbetener. Er was euforie toen we met twee clubs in de Champions Leage aantraden, maar een verlengstuk kreeg dat avontuur niet. Dat zal zich ook op de nationale ploeg uitwerken. In die zin vind ik de balans van het voorbije jaar toch niet zo denderend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content