Het zit Chievo dit seizoen niet mee. Bij zijn debuut in de Champions League haalde het niet de groepsfase. De uitschakeling tegen Levski Sofia in de laatste voorronde werd nog niet als een ramp ervaren. Chievo had zich vorig jaar via de competitie immers ‘maar’ geplaatst voor de UEFA Cup, meteen de tweede Europese kwalificatie ooit in de nog jonge geschiedenis van de wijkploeg uit Verona. Alleen door het voetbalschandaal en de straffen waardoor Juventus, Lazio en Fiorentina naast Europees voetbal grepen, mocht Chievo in extremis aantreden in de voorrondes van de Champions League. Na de eliminatie werd Chievo opgevist in de UEFA Cup. Maar ook daar plaatste het zich niet voor de groepsfase, want het Portugese Braga haalde het.

De competitiestart miste het ook al, met één punt op achttien. Alleen omdat een aantal clubs door ‘de affaire’ flink wat strafpunten meekregen, stond Chievo niet laatste. Daarom besliste voorzitter Luca Campedelli om van trainer te veranderen. Dat gebeurde na de nederlaag op Torino, de enige andere club die dit jaar al de trainer doorstuurde. Met scherp werd niet op de ontslagen coach geschoten. Giuseppe Pillon (50) bezorgde vorig jaar, in zijn eerste seizoen, met goed voetbal de club meteen een tweede Europees ticket, maar kreeg nu de motor niet op gang.

De nieuwe trainer kent het huis door en door. Met Luigi Del Neri (56) debuteerde Chievo na de promotie uit de tweede klasse in 2001 in de Serie A. Toch parkeerde hij het team in het eerste seizoen op het hoogste niveau meteen op een vijfde plaats. Met zijn team kreeg Del Neri een prima pers, omdat hij met aantrekkelijk en modern bewegingsvoetbal uitpakte. In 2004 klonk de lokroep van grotere ploegen. Del Neri’s opvolger Mario Beretta, nu bij Siena, maakte het seizoen 2004/05 niet eens vol. Vorig seizoen ging Pillon in Chievo aan de slag. Zelf verkaste Del Neri in 2004 naar het Portugese FC Porto. Maar daar werd de Italiaan, door een gebrek aan resultaten, vrij snel ontslagen. Een jaar later haalde AS Roma Del Neri als invaller, toen Cesare Prandelli om privéredenen besliste niet aan het seizoen te beginnen. Tussen trainer en ploeg klikte het nooit : nog voor halfweg eindigde de samenwerking. Bij Palermo ging het iets beter, maar toch werd zijn contract niet verlengd.

Del Neri begint bij Chievo niet van op nul. De voorzitter is nog dezelfde, uit zijn vorige periode bleven nog acht spelers over. “Hard werk en snelheid”, zijn de sleutelwoorden waarmee hij zijn opdracht aanvatte. Met de nieuwe trainer haalde Chievo uit bij AS Roma alvast een verdienstelijk 1-1-gelijkspel.

Massimo Moratti wordt vanaf 6 november weer officieel voorzitter van Inter, na de dood van Giacinto Facchetti. Hij bekleedde die functie al eerder, van 1995 tot 2004.

AC Milan ging voor de thuiswedstrijd tegen Palermo niet op afzondering. Op de wedstrijden voor de Italiaanse beker na is dat heel zeldzaam. Carlo Ancelotti wil voor nog een paar andere thuiswedstrijden eveneens de afzonderingen op Milanello afschaffen zolang de ploeg op drie fronten strijdt. Met de wedstrijd tegen Palermo speelt Milan vier duels in amper elf dagen.

Siena verliest een punt in competitie en voorzitter Paolo De Luca mag drie maanden geen officiële functie uitoefenen. Dat is de straf omdat Siena afgelopen zomer veel te laat aantoonde dat alle sociale bijdragen voor zijn werknemers tot eind maart betaald waren. Daarmee zijn nu bij vijf van de twintig eersteklassers punten in mindering gebracht.

In de UEFA Cup ging een fel verjongd Parma met 1-2 winnen bij het Deense OB Odense. Palermo haalde het met dezelfde score bij Eintracht Frankfurt. Livorno verloor met 2-3 van de Glasgow Rangers.

Inter liet de Braziliaanse spits Adriano aan de kant voor de wedstrijd tegen Udinese. Adriano, die al sinds 29 maart (Inter-Villarreal) niet meer scoorde, miste vorige week ook al een training en krijgt een paar dagen mentale rust.

Zaterdag stonden in de Serie B twee Belgen tegenover mekaar : Bari, met Jean-François Gillet onder de lat, ontving het Treviso van Walter Baseggio, die niet op de invallersbank zat. Uitslag : 2-0.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content