Ronaldo moet AC Milan aan een CL-kwalificatie helpen.

Vorige week dinsdag pas geraakte de transfer van Ronaldo van Real Madrid naar AC Milan rond. Voorafgaand ging de intussen al dertigjarige Braziliaan al eens op bezoek bij de rossoneri, onderging er ook medische tests en had al een persoonlijk akkoord. Het struikelpunt bleef de te betalen transfersom aan de Spaanse grootmacht. Eerst wilde Milan niets betalen, terwijl de Koninklijke acht miljoen euro eiste. Uiteindelijk betaalde de club van trainer Carlo Ancelotti 7,5 miljoen euro voor de Zuid-Amerikaan. Als Milan zich plaatst voor de volgende editie van de Champions League, dokt het nog eens een half miljoen euro neer. Real wilde ook de Braziliaan Ricardo Oliveira, door Milan afgelopen zomer weggehaald bij Betis Sevilla, maar die deal ging niet door. De FIFA tekende verzet aan, want Oliveira zou dan meer dan twee keer in één seizoen van club veranderd zijn (bij Betis kwam hij net terug van een uitleenbeurt aan het Braziliaanse Sao Paulo). Zonder Oliveira had Milan nog een extra spits moeten inhalen – het dacht aan de 25-jarige Andrea Caracciola van Palermo, want omdat Ronaldo al met Real Europees aantrad, is hij met Milan niet speelgerechtigd voor het kampioenenbal. In dat geval zat Milan krap in de spitsen : na de voor dopinggebruik geschorste Marco Boriello hield het met Filippo Inzaghi en Alberto Gilardino maar twee spitsen over.

Ronaldo, die een contract tekende tot 2008, krijgt bij Milan het rugnummer 99. Zijn favoriete nummer 9 hoort immers toe aan Inzaghi. In achttien maanden zal de Braziliaanse international zes miljoen euro verdienen. Dat komt neer op vier miljoen euro per jaar, een fikse reductie in vergelijking met wat hij bij Real Madrid opstreek. Daar moest hij ter compensatie wel de helft van zijn publiciteitsrechten afstaan. Die rechten krijgt hij bij Milan helemaal zelf.

Met Ronaldo heeft Milan in zijn kern tien wereldkampioenen : vier Brazilianen van het winnende team van 2002, naast zes Italianen van het afgelopen WK-team. In de kern is Ronaldo de zesde speler die eerder voor stadsgenoot Inter voetbalde. Vierenhalf jaar geleden verliet de Braziliaan Inter na de gemiste landstitel : Real had toen 45 miljoen euro veil voor hem. In 164 wedstrijden voor de Spaanse kampioen scoorde Ronaldo (die 112 selecties telt met de Braziliaanse nationale ploeg) 99 goals. Indertijd was het PSV dat hem in 1994 voor 6 miljoen euro naar Europa haalde. In 1996 verhuisde hij naar Barcelona voor het drievoud, één jaar later betaalde Inter 25 miljoen euro.

De hele competitie werd afgelopen weekend stilgelegd, nadat bij aanhoudend supportersgeweld in de Siciliaanse derby tussen Catania en Palermo bij rellen een 38-jarige agent werd gedood door een vuurpijl. Ook de oefeninterland tegen Roemenië vanavond gaat niet door. Luca Pancalli, de buitengewone commissaris van de Italiaanse voetbalbond, liet er geen twijfel over bestaan. Er wordt pas weer gevoetbald als de dader wordt gevat. Ondertussen boden zowel Antonio Pulvirenti als Pietro Lo Monaco, voorzitter en algemeen beheerder van Catania, hun ontslag aan na de schermutselingen.

Voor de derde opeenvolgende keer spelen AS Roma en Inter de Italiaanse bekerfinale. De vorige twee keer zegevierde Inter. Voor Roma, dat Milan uitschakelde (3-1- winst na 2-2 in Milaan), is het al de veertiende bekerfinale. Geen Italiaanse club deed beter. Van de veertien finales won Roma er zeven.

Alessandro Costacurta (41, AC Milan) stopt na dit seizoen met voetballen. Paolo Maldini overweegt toch nog een jaar door te gaan. Gennaro Gattuso verlengde zijn contract tot 2011.

Messina ontsloeg trainer Bruno Giordano (50), die pas aan zijn eerste jaar bezig was. Hij is al de zesde trainer die moet opstappen. Eerst bemiddelden de spelers nog om hem te houden, maar de voorzitter gaf toe aan de fans die hem niet meer moesten. Alberto Cavasin (51) vervangt hem.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content