Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sunderland en Birmingham profiteren van de tv-pot.

Vorig seizoen verdwenen Birmingham City, Sunderland en West Bromwich Albion uit de Premiership. Twee van de drie zijn al na één seizoen direct terug, de derde kan dat doen via de play-offs. Het tekent de kracht van die teams, maar ook de macht van het geld : wie zakt, krijgt immers nog twee jaar een stuiver (30 miljoen euro) uit de tv-pot van de groten als tegemoetkoming voor gedane kosten. Dat zorgt voor een serieuze scheeftrekking tegenover die clubs die nog niet hebben kunnen genieten van promotie. Vanaf volgend seizoen gaat een nieuw tv-contract in, wat de uitdaging nog groter maakt : stijgen, berekenden analisten, is nu goed voor 90 miljoen euro.

Met drie zeges en in totaal slechts vijftien punten was Sunderland dramatisch slecht vorig seizoen. Die lijn trokken ze in de eerste maand in de Championship door. Met vier competitienederlagen en één bekeruitschakeling stonden ze eind augustus helemaal laatste. Toen stelde kersvers voorzitter Niall QuinnRoy Keane aan als zijn opvolger voor diens eerste job als manager. De gewezen bezieler van Manchester United stelde niet teleur. Met Nieuwjaar versterkte hij de ploeg op vier plaatsen en in 2007 bleef hij, op een uitmatch bij Colchester na, ongeslagen. Niet onverdiend werd Sunderland op de slotspeeldag ook kampioen.

Voor zijn collega Steve Bruce was het een seizoen met gemengde gevoelens. Hij presteerde met Birmingham City vorig seizoen het best van de drie degradanten. Maar Bruce overwoog toch zijn ontslag te geven, vanwege een moeilijke relatie met de fans. Hij bleef, herschikte de effectieven, maar kende een moeilijke start, zodat de fans half oktober na een nederlaag tegen Norwich om zijn ontslag schreeuwden. Leider Cardiff telde toen elf punten meer. Bruce, die met zijn team zelden uit de eerste zes was en in totaal acht keer de stand aanvoerde, vond de kritiek onterecht. Hij loofde vooral de jonge spelers in zijn team en hoopt van City, dat de vorige keer vier jaar op het hoogste niveau bleef, een permanente eersteklasser te maken.

Kampioen Manchester United plaatste zich net als Chelsea, Liverpool en Arsenal voor de Champions League. De UEFA Cuptickets gaan naar Tottenham, Everton en Bolton. Watford, Charlton en Sheffield United zakken.

Hoeveel een degradatie kost, blijkt uit overnameschattingen van de waarde van Charlton. Een maand geleden had een consortium er nog 120 miljoen euro voor veil. Sinds de degradatie vaststaat, maar 75 miljoen meer.

De speculatie kan beginnen : SirAlex Ferguson gaf vorige week aan dat de club drie bekende spelers wil aantrekken. Volgens Engelse kranten gaat het om OwenHargreaves (Bayern München), Dimitar Berbatov (Tottenham) en Gareth Bale (verdediger bij Southampton). Maar ook Nani (Sporting Lissabon) wordt genoemd.

Andriy Shevchenko mist de bekerfinale. Sheva werd vorige week aan de lies geopereerd. In een moeilijk seizoen maakte de 30-jarige spits toch 14 goals. Ook MichaelBallack (enkeloperatie) en Ricardo Carvalho (mediale band knie) missen de clash.

Glenn Roeder diende op één speeldag van het einde bij Newcastle zijn ontslag in. De Magpies, offensief zwaar geteisterd door blessurelast, maken nog amper goals en de fans zijn het beu. Roeder was amper 15 maanden in dienst van de club. Sam Allardyce praatte vorige week met de club. Allardyce werd ook bij Manchester City genoemd, maar daar moet eerst de overname rond raken voor er beweging in het sportieve komt.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content