Terreinhoppers verlaten velden

© EMILIEN HOFMAN

België ligt bezaaid met honderden voetbalvelden die er verlaten bij liggen. Een deel kreeg een onverwachte nieuwe bestemming. Sport/Voetbalmagazine neemt u mee voor een rondrit door Vlaanderen en Wallonië op zoek naar velden die een tweede kans kregen.

Het iconische Veltwijckpark in Ekeren heeft zichzelf heruitgevonden. De voormalige voetbalarena, gelegen te midden van het gelijknamige park, was begin de jaren 90 het toneel voor Europese wedstrijden van Germinal Ekeren tegen clubs als Celtic en Stuttgart. Met de licentie in zicht moest Germinal zijn stadionnetje met 6000 plaatsen halsoverkop verlaten. Maar de verhuizing naar het Kiel gebeurde zonder slag of stoot aangezien het stamnummer van Beerschot net ervoor geschrapt werd door de KBVB. Sindsdien gaat het Veltwijckpark opnieuw door het leven als een vredige plek, die open is voor het publiek en integraal deel uitmaakt van de groene long van Antwerpen. Het is een van de vele voetbalvelden die België niet heeft willen opgeven. Een overzicht.

Louftémont
Louftémont© EMILIEN HOFMAN

Louftémont

Provincie: Luxemburg

Laatste bewoner: RUS Louftémont (1911-2014)

Huidige bestemming: petanqueclub

Een vijftiental zanderige veldjes sabbelen aan het aanpalende grasveld. Tussen die terreintjes en het doel blijft er hoop en al een strook van twee meter over met gras. William Meunier, oud-voorzitter van RUS Louftémont, is de dichtstbijzijnde buur van de site. ‘Tijden de laatste seizoenen van de club dronken sommige spelers bier tijdens de rust’, zegt hij met spijt in het hart. ‘Het is goed dat Pétanque Assenois-Louftémont zich hier gesetteld heeft. Het brengt leven in de brouwerij. Ze hebben zelfs een paar indoorterreinen aangelegd om het hele jaar door te kunnen spelen.’

Vladslo

Provincie: West-Vlaanderen

Laatste bewoner: VV Leke-Vladslo (1968-2013)

Huidige bestemming: weiland

Wie niet beter weet, zou denken dat de voetbalclub zijn vaste stekje pas enkele uren geleden heeft verlaten. Met de jaren zijn enkele sponsors op het houten bord aan de ingang weliswaar vervaagd, maar de doelpalen, de omheining, het gebouw met de kleedkamers en de foyer bevinden zich nog in een redelijke staat. De infrastructuur wordt nu gebruikt door twee paarden, drie koeien en de weinig spraakzame besnorde eigenaar. ‘Ik heb het terrein vier of vijf jaar geleden gekocht. Ik gebruik de dug-out om hout en afgedankte voorwerpen, zoals een antieke brievenbus, te stockeren.’

Blankenberge

Provincie: West-Vlaanderen

Laatste bewoner: SC Blankenberge (1930-2013 – de club bestaat nog)

Huidige bestemming: parkeerterrein

Voor vijf euro kan je gedurende de hele dag je wagen kwijt pal in het midden van het Jules Soetestadion, tussen de tribunes, de doelen en de kantine waar nog vergeelde wimpels hangen. Tot 2013 werd hier gevoetbald, maar toen nam de club zijn intrek in het moderne Blosocomplex van de stad. Bijna alles is bij het oude gebleven: het veld wordt onderhouden, de urinoirs krijgen nu en dan een spoelbeurt en het raampje van het kotje aan de ingang van het stadion doet het nog.

Mazée

Provincie: Namen

Laatste bewoner: US Mazéenne (1973-1986)

Huidige bestemming: moestuin en stal voor varkens

Wanneer Mazée en buur Gimnée de handen in elkaar slaan, steigeren sommige bewoners bij het idee dat het terrein gelegen in de Rue de la Saute in verval zou raken. Gilbert Michel kocht de site op en gaf er een agrarische bestemming aan. De douches worden nu ingenomen door varkens, terwijl een deel van het veld als moestuin wordt gebruikt. ‘Verschillende groenten die hier gekweekt worden, staan bij ons op de kaart’, zegt Kevin Michel, neef van de eigenaar en manager van het restaurant Sus Scrofa in de aangrenzende gemeente Matagne.

Vladslo
Vladslo© EMILIEN HOFMAN

Chimay

Provincie: Henegouwen

Laatste bewoner: AS Chimay-Virelles (1998-2002 – de club bestaat nog)

Huidige bestemming: landingsbaan voor helikopters

Enkele jaren na de fusie tussen Chimay en Virelles raakte het terrein gelegen op zo’n vijftig meter van de spoedafdeling van het ziekenhuis Centre de Santé des Fagnes helemaal in onbruik. ‘Sinds het ontstaan van het ziekenhuis wordt het veld van Chimay occasioneel gebruikt als landingsbaan voor helikopters die patiënten moeten vervoeren naar beter uitgeruste ziekenhuizen’, bevestigt Denis Danvoye, burgervader van Chimay.

Bressoux

Provincie: Luik

Laatste bewoner: RU Liégeoise (1992-1996)

Huidige bestemming: ruimte voor cultuurgebeuren

Een tiental leden van het collectief KAFC hebben zich in de lente van 2018 gevestigd op het Terrain de la Voirie. De invallersbank werd omgevormd tot een droge toilet en een doel doet nu dienst als bar. Een groot doek, een toonbank en enkele houten zitjes geven het geheel een gezellige touch. ‘We organiseren regelmatig kleine concerten’, zegt Vince, woordvoerder van de kliek. ‘Het veld is een culturele hub geworden voor de inwoners van Bressoux die boks- of danslessen willen volgen. En je kan hier ook gewoon rondslenteren.’

Blankenberge
Blankenberge© EMILIEN HOFMAN

Brakel

Provincie: Oost-Vlaanderen

Laatste bewoner: KFC Brakel (1971-2011)

Huidige bestemming: hondenschool

‘De doelstelling van onze kwalitatieve trainingen is om van uw hond een sociaal en evenwichtig dier te maken.’ De hondenschool ‘ Me and my friend‘ zoekt de competitiestress niet meteen op. De voorzieningen op het voormalige veld van KFC Brakel – een fort, banden, bidons en een gordijn bestaande uit plastic flessen – zijn van het niveau eerste klasse. Kortom: het is een paradijs voor de beste vriend van de mens.

Cerfontaine

Provincie: Namen

Laatste bewoner: JS Cerfontaine (1965-2009)

Huidige bestemming: terrein voor ecologische evenementen

De vzw Foire Verte de l’Eau d’Heure huurt de site du moulin en heeft er zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van ecologisch verantwoorde events. ‘Je kan hier wandelingen maken op natuurpaden, maar we verwelkomen ook concertgangers, scoutskampen en militairen die manoeuvres uitvoeren’, aldus Joseph Delwart, voorzitter van de vzw. Elk jaar in augustus worden de kunstlichten aangestoken ter gelegenheid van het evenement Foire Verte, waar de nadruk gelegd wordt op thema’s als streekproducten, muziek en natuur. Het decor doet dan spontaan terugdenken aan de hoogdagen van JS, de laatste club op het grondgebied van Cerfontaine die in 2009 uit het voetbal verdween.

Mazée
Mazée© EMILIEN HOFMAN

Evergem

Provincie: Oost-Vlaanderen

Laatste bewoner: KFC Evergem-Center (2007-2017 – de club bestaat nog)

Huidige bestemming: recreatiedomein

De graafwerken gingen in februari 2017 van start. Het doel? Een zwemvijver uitgraven in het hart van het veld, een speeltuin creëren en een BMX-circuit uittekenen achter een van de doelen. Tweeënhalf jaar later wordt recreatiedomein Buitenspel platgelopen door tal van bezoekers. ‘We gebruiken de netten om het domein af te bakenen, de tribune is een openluchttheater geworden en de doelpalen zijn nu een onderdeel van een klein veldje. Op de site vind je veel verwijzingen naar de voetbalclub’, lacht Veronique Slock, een van de bezielers van Buitenspel. n

Chimay
Chimay© EMILIEN HOFMAN
Bressoux
Bressoux© EMILIEN HOFMAN
Brakel
Brakel© EMILIEN HOFMAN
Cerfontaine
Cerfontaine© EMILIEN HOFMAN
Evergem
Evergem© EMILIEN HOFMAN
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content