Hoewel Francky Dury in februari voor vier jaar bijtekende, zitten hij en CEO Patrick Decuyper (nog) niet volledig op dezelfde lijn. Zoals bekend gaat voor Decuyper jeugd opleiden boven alles, met het oog op een latere doorverkoop – zoals met Junior Malanda. Dury gaat daarin mee, maar vindt resultaten even belangrijk, omdat die talenten volgens hem zich dan pas goed kunnen ontwikkelen en een (financiële) meerwaarde zullen opleveren. En als het moet, zal hij ook voor ervaring kiezen, als dat op korte termijn de kans op een beter resultaat zou vergroten. “Dat kan in de toekomst misschien een probleem worden,” bevestigt Dury, “al merk ik bij Patrick de jongste weken een evolutie. De laatste weken zei of sms’te hij me geregeld: ‘We gaan om te winnen, hé, zondag.’ Ik vind dat zo schoon dat hij, de ‘opleider’, dat zegt tegen mij, de geboren winnaar.”

Een andere discussie dook op toen Decuyper op de dag van de topper tegen Anderlecht in een krant meldde dat hij op zoek is naar een technisch directeur en dat hij al een shortlist met enkele namen heeft. Zoals Dury vooraf niet op de hoogte was van het jeugdproject van Thomas Caers, viel hij ook uit de lucht over de timing van dat nieuws. “Verrassend en ongelukkig, ja, ook omdat er naar mijn weten niet eens een shortlist bestaat. Ik was daar niet blij mee, al begrijp ik dat Patrick met een technisch directeur wil anticiperen voor het geval ik opnieuw zou vertrekken.”

“Anderzijds: als je voor vier jaar een trainer vastlegt, dan moet je hem toch een bepaalde verantwoordelijkheid, of tenminste een grote inspraak, geven? De organisatie, administratie en accommodatie heb ik – zoals gezegd – losgelaten, maar op het gebied van scouting, jeugdopleiding en het medische opvolging bezit ik heel wat knowhow en volg ik alles van heel nabij op. Gisteren heb ik tot middernacht gewerkt aan enkele ideeën over de ontwikkeling van spelers. Dat wil ik blijven doen. Een aanvullende ’technisch coördinator’ dekt misschien beter de lading dan ’technisch directeur’, al is de titel van die functie minder belangrijk dan de invulling. Die persoon kan naast mij staan en verantwoordelijk zijn voor bijkomende info over nieuwe spelers, het vastleggen van oefenpartijen, de opvolging van de jeugd… Iemand die ook de link is tussen het commercieel-organisatorische gedeelte, wat Patrick voor zijn rekening neemt, en het sportieve, meer mijn domein.

“Na de match op Charleroi hebben Patrick en ik daar al een goed gesprek over gehad. De komende weken – er is geen haast bij – zal hij de invulling van die job precies definiëren. Ik ben ervan overtuigd dat we daar een oplossing voor zullen vinden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content