Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel jammert niet.

Het leven ziet er heel anders uit dan een jaar geleden voor Sebastian Vettel. Deze keer heeft de Duitser geen straatlengte voorsprong in het klassement. Hij voert het zelfs niet aan. De regerende wereldkampioen won nog maar één race, een jaar geleden waren het er al bijna te veel om op één hand te tellen.

Morren is echter niet aan hem besteed. De 24-jarige Vettel blijft erbij lopen met de glimlach. “Het grote publiek onthoudt vooral de koersen die we in 2011 wonnen”, stelt de Red Bullrijder. “En dat ik met grote voorsprong wereldkampioen werd vorig jaar. Maar iedereen is vergeten dat het vaak heel nipt was. Vorig jaar waren er ook een paar races waarin we het niet klaar kregen. En wedstrijden waarin we niet de snelste auto hadden, maar toch konden winnen. Dit jaar zijn er veel meer auto’s en rijders die kunnen winnen. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ieder detail perfect is. Diegene met het sterkste totaalpakket wint de koers. Daar ben ik nog maar een keertje in geslaagd.”

Opvallend in het discours van Vettel is dat hij zijn team nooit afvalt. Ook niet nu het wat minder vlotjes loopt, blijft hij de ideale teamspeler. Een schril contrast met andere toprijders is dat. Lewis Hamilton pakt het anders aan. Zodra de Brit zijn ding niet kan doen met een superieure auto laat hij geen kans liggen om zijn team onder druk te zetten. Vooral nu zijn contract eind dit seizoen afloopt. “Het is duidelijk dat ik een topwagen wil volgend jaar”, zegt hij in ieder interview. En dan struint hij door de paddock om een praatje te gaan slaan met Christian Horner of Stefano Domenicali, de teambazen van Red Bull en Ferrari. Natuurlijk is het ook een manier om zijn marktwaarde op te drijven. McLaren wil zijn topcoureur niet kwijt. Het biedt hem nu 125 miljoen euro om voor vijf seizoenen bij te tekenen. Voorlopig gaf Hamilton nog geen krimp.

Sebastian Vettel speelt het helemaal anders. Hij weet natuurlijk wat hij waard is, maar is ook minder gulzig. Het blijft een publiek geheim dat de tweevoudige wereldkampioen minder verdient dan Fernando Alonso of Michael Schumacher, maar dat laat hem koud. Vettel laat zich ook niet begeleiden door een gehaaid managementbureau, maar gewoon door een vriend van de familie die jurist is. En het gras is elders nooit groener. Hoe graag de media hem ook linken aan een toekomst bij Ferrari.

“Ik rij al mijn hele carrière rond met een helm van Red Bull op mijn hoofd”, beweert Vettel. “Ik kan me dus maar moeilijk inbeelden dat ik voor een ander team ga rijden. Het zou een beetje zijn als het ouderlijke huis om een verkeerde reden verlaten op je achttiende of negentiende. Neen hoor, ik ben heel tevreden met mijn situatie en zeker niet van plan te verkassen.” En dat hij niet meer domineert, kan hij perfect plaatsen. “Zes verschillende winnaars in evenveel races: dat is toch fantastisch? Denk eens tien jaar terug in de tijd, hoe saai was het toen niet omdat het altijd Schumacher was die won. Nu is de formule 1 tenminste spannend.”

door jo bossuyt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content