Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

door Koen Meulenaere

Dinsdag 8/4

Het is voor de doven gesproken maar niettemin blijven wij het herhalen : voorspel niets in de sport, poneer er zelfs geen mening over, zwijg in alle talen, want wat je ook beweert wordt onmiddellijk door de feiten tegengesproken. In een Humo-interview, dat noodgedwongen is afgenomen vóór de Ronde van Vlaanderen maar helaas erna verschijnt, noemt Rik Van Looy Peter Van Petegem zelfs te slecht voor knecht. “Hij kan af en toe een gesloten koers winnen,” weet ‘de Keizer’, “maar aanvallen en de wedstrijd openbreken, dat kan hij niet.”

In dit blad, twee weken geleden, Gabriel Ngalula Mbuyi (zeg maar Junior) : “Ik ben een gelukzak, ik heb geen reden tot klagen.” De VM lag nauwelijks in de winkel of Junior deed hetzelfde in de lappenmand. Zes tot negen maanden out. Mogelijk doet hij volgende week al opnieuw mee, je weet het nooit.

Uw scout, drie maanden geleden, zij het in privé-kring : “Geen platte prijs rijdt hij nog, Vandenbroucke.” Hopelijk hebben ze hem tegen dat u dit leest zijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen niet afgenomen wegens weer een of andere dommigheid van zijn hond of zijn vrouw, of wij hebben voor niets schuld bekend.

In het licht van deze en andere ervaringen zouden wij tot enige voorzichtigheid willen aanmanen inzake het bij voorbaat afschrijven van Pär Zetterberg. Laten we maar eerst afwachten of dat wel een zo domme transfer is als iedereen nu al schijnt te weten. Olympiakos Piraeus is niet bepaald een prutsersploeg, en wie van ons kan met zekerheid zeggen dat de Grieken niet in 4-4-2 spelen ? Zetterberg is ocharme 32, Marc Degryse en Danny Boffin hebben op veel latere leeftijd nog een ploeg vol jongeren doen draaien. Het scoutingsapparaat van Anderlecht mag dan wel ondermaats zijn, zoals we alom kunnen lezen, het heeft toch maar een kerel van de straat geplukt die op zijn zestiende niet eens bij een club was aangesloten en nu al kandidaat-international is. Welke Belgische ploeg heeft trouwens nog een speler als Aruna lopen naar wie Manchester United en AC Milan komen kijken ? En wie heeft een linksmidden van het niveau Martin Kolar ?

Maar ach, voorzichtigheid is tot nader order nog altijd meer de moeder van de porseleinwinkel dan van de sportjournalist.

Woensdag 9/4

Interviewtje gelezen met Kevin Van der Perren, de lustige Ninovieter die onlangs 19de is geworden op het WK kunstschaatsen in Washington. Hebt u daar eigenlijk beelden van gezien, van dat WK ? Er is een tijd geweest dat de BRT de grote competities in het kunstschaatsen rechtstreeks uitzond. Met commentaar van Daniël Mortier, als wij ons goed herinneren. Of van Louis Depelsmaeker, die ongetwijfeld ook over deze sport alles wist. Op Hilversum was het uiteraard Joan Haanappel. Wist u dat Joan indertijd ook een plaatje heeft opgenomen ? “Ik hou van de winter” heette het, wie verzint zoiets ?

Vandaag heeft een WK kunstschaatsen recht op hoogstens een klein krantenstukje, en op een van een portie luimige spot voorziene foto in rariteitenrubrieken als ‘Geflitst’. “Kevin Van der Perren waagde zich op het WK kunstschaatsen op glad ijs. Of maakte deze val deel uit van zijn act ?” Zo stond het in ons eigen blad, bij een foto waarop Kevin ruggelings op het ijs ligt wijl hij met beide schaverdijnen in de lucht spartelt.

Uw scout, die zelf nog aan ijsdansen heeft gedaan en als jongeling geen optreden van de Wiener IJsrevue heeft gemist, pleit voor wat meer sereniteit in de benadering van deze fel onderschatte sporttak. Al was het maar om bij de beoefenaars een kunstschaatsschtroumpfenschrumpfungprozess te vermijden. Kenners hebben ons verzekerd dat Kevin Van der Perren het in Washington uitstekend heeft gedaan. Zelf zegt hij : “Ik heb voor de eerste keer een triple-triple-triple combinatie in mijn programma opgenomen, en die lukte nog ook.”

Fantastisch. De laatste keer dat uw scout zich aan een triple-triple-triple combinatie heeft gewaagd heeft hij twee weken lang groene gal overgegeven. Die triple-triple-triple, wij richten ons nu tot de kunstschaatskenners onder u, bestaat uit een triple Salchow, een triple Rietberger, en een triple cherry-flip als cherry op de taart. Dat is uiteraard sensationeel. Maar… als het om kunstschaatsen gaat, leggen wij de lat hoog. Daarom wachten wij af tot Kevin durft uitpakken met een triple-Axel. Dat is wellicht kort voor hij noodgedwongen met kunstschaatsen zal moeten kappen.

‘Te slecht voor knecht.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content