In vergelijking met vorig seizoen behield de meervoudige Turkse kampioen het merendeel van zijn spelers. Met uitzondering dan van het middenveld, maar de Turkse club heeft nu eenmaal de onhebbelijke gewoonte om elk jaar met de grove borstel door dit compartiment te gaan. In de lente van 2000 veroverde Galatasaray als eerste Turkse club in de geschiedenis de Uefabeker met op het middenveld Okan en de Roemeense regisseur Gheorghe Hagi. Vorig jaar werd dat duo vervangen door de tandem Suat KayaSergen Yalçin. Dit seizoen beproeft Galatasaray op het middenveld een Braziliaans recept met Joao Casemir Batista Marques en Jorge Felipe Loureiro. Ze worden omringd door twee spelers die al aantal jaren de dienst uitmaken : Ümit Davala (die kortstondig bij AC Milan verbleef) op rechts en Ergun Penbe op links.

Een ander nieuw element dat de nieuwe trainer Fatih Terim – die in mei voor vier jaar tekende na omzwervingen in Italië bij Fiorentina en AC Milan – met zijn bagage uit het Giuseppe Meazza-stadion meebracht, is de rechtsachter Mohammed Adama Sarr. Die neemt de plaats in van Emre Belözöglu. De defensie bestaat voorts uit de gevestigde waarden Bülent Korkmaz en Vedazt Inceefe (allebei in een centrale positie) en linksachter Hakan Ünsal, die terugkeerde van Blackburn Rovers. Ook in het doel van Galatasaray vat een oudgediende post : de Colombiaan Faryd Mondragon. Voorin zweert het team bij twee spitsen die in het verlezen al veel diensten bewezen : Arif Erdem en Hasan Sas.

Ten opzichte van verleden seizoen heeft Galatasaray zich vooral in de breedte verstekt. Met de nieuwkomers Ümit Karan, Elvir Baljic (ex-Real Madrid) en Emre Asik beschikt het ruim over wisselmogelijkheden. Van andere transfers mag men gezien hun exotisch gehalte verwachten dat ze een zekere inlooptijd nodig zullen hebben : de Braziliaanse aanvaller Christian – die werd uitgeleend door Bordeaux, maar eerder ook al voor PSG speelde – en de Mexicaanse verdediger Sergio Almaguer. Hoe dan ook kiest Galatasaray altijd voor een 4-4-2, het handelsmerk van coach Fatih Terim.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content