Angst is vaak een slechte raadgever. Halfweg de tweede helft tegen Sint-Truiden bracht Hugo Broos Pär Zetterberg in ten koste van een aanvaller. Alleen Aruna Dindane bleef nog voorin. Aan de overzijde had Marc Wilmots een kwartier eerder precies het omgekeerde gedaan. Begonnen met alleen Benjamin De Ceulaer voorin (net als in de verloren bekerpartij tegen Lokeren), bracht hij nog voor het uur Samuel Ipoua in ten koste van een middenvelder. “Ipoua is goed ingevallen”, bleef Wilmots kort van stof. “Hij bracht meer kracht, we zetten meer druk en Niemi ging ook beter spelen.”

Met de wissel kon Niemi eindelijk weg van de rechterflank. Daar liep hij al sinds zijn transfer tegen zijn natuur te voetballen. De van Standard overgenomen aanvaller voelde zich een stuk beter in zijn sas naast targetman Ipoua. De Ceulaer mocht gaan zwerven en werd ongrijpbaar voor de Brusselse defensie. “De eerste helft speelden we bijna uitsluitend met lange ballen”, aldus STVV-aanvoerder Peter Delorge. “We stonden veel te ver van Benji ( Benjamin De Ceulaer, nvdr), we raakten gewoon niet bij hem. Niet verwonderlijk natuurlijk : een jongen van een meter zeventig helemaal alleen tegen verdedigers van twee meter. Dat heb ik de trainer in de rust ook gezegd. In de tweede helft hadden we voortdurend aanspeelmogelijkheden. Zo konden we Anderlecht wegdrukken.”

Over hoe het nu verder moet, wil Delorge zich niet uitspreken. “Sam wordt met de week beter, dat zie je op training. Maar of hij al negentig minuten aankan, weet ik niet. Dat is een keuze voor de trainer, ik weet niet hoe hij dat gaat aanpakken. Bovendien keert Hajnal tegen Moeskroen terug uit schorsing, en De Condé is erbij gekomen.”

Met Dimitri de Condé realiseerde STVV zijn tweede wintertransfer, zonder verlichting van de loonlast (STVV blijft de uitgeleende Piana en Mamoun doorbetalen). “Niemi paste nog in het budget”, legt sportief directeur Guy Mangelschots uit. “Dimitri de Condé niet, daar heeft Roland Duchâtelet extra geld voor vrijgemaakt. We hebben hem kunnen overtuigen toen we hoorden dat De Condé weg mocht. Zijn transfer is vooral toekomstgericht. Dat betekent dat hij afgaat van het budget voor volgend seizoen. Bovendien blijft Genk een deel van zijn contract, dat nog 2,5 jaar liep, betalen. Hij komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Vóór het seizoen al wilden we hem, maar hij verkoos toen bij Genk te blijven. Met hem erbij hoop ik op meer evenwicht in de ploeg. Hij is een leidersfiguur, niet verbaal, maar wel op het veld. Hij moet richting geven aan ons spel. Dat hadden we nodig.” ( JH)

JH

‘Dimitri de Condé moet richting geven aan ons spel. Dat hadden we nodig.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content