AS Bari ontpopt zich tot seizoensrevelatie.

Sinds de Serie A in 2004 werd uitgebreid tot twintig ploegen zagen we vaak pas gepromoveerde teams dadelijk weer degraderen. AS Bari moet niet vrezen dit seizoen hetzelfde lot te ondergaan. Het team van Rode Duivel Jean-François Gillet won vorig weekend van Livorno en mag zich zonder meer de seizoensrevelatie noemen.

De nieuwkomer, grotendeels met dezelfde kern als vorig jaar, gaat gewoon op zijn elan voort. Ze gaan altijd uit van de eigen kwaliteiten, ongeacht of ze tegen AC Milan of Livorno spelen. Het leverde al heel wat sympathie en punten op. Sinds het verrassende ontslag van coach AntonioConte is zijn vervanger Giampiero Ventura erin geslaagd om uit al zijn spelers een hoog rendement te halen. Hij droeg er zorg voor de anciens niet tegen de borst te stuiten met al te radicale veranderingen. Tot zijn tevredenheid kan hij vaststellen dat de jongeren leergierig alles proberen op te pikken. De nieuwkomers Bonucci, Allegretti en Alvarez, die eerder al met hem werkten, konden zich vlot integreren. Ook Donati en Almiron begrepen vlug wat van hen werd verwacht.

AS Bari pakt het positief aan en haalde daar al veel punten mee. De keerzijde van de medaille is dat liefst zeven spelers van het succesvolle team, onder wie Masiello en Ranocchia, al onderweg zouden zijn naar een andere club. Met iets meer scorend vermogen had AS Bari zelfs nog hoger kunnen staan, want de verdediging, die nochtans de jongste van het land is, is de minst gepasseerde van de hele Serie A. Toch vergeet Bari niet dat de belangrijkste doelstelling voor dit seizoen het behoud blijft.

De fans dromen weliswaar van Europees voetbal. Het bestuur houdt de voeten op de grond, temeer omdat het team niet bepaald kan rekenen op milde beslissingen van het arbitrale korps: ook in de rangschikkingen van de niet toegekende strafschoppen, de onterecht afgekeurde goals en de tegendoelpunten met een reukje aan, staat het team in de bovenste regionen.

David Trezeguet, de Franse spits van Juventus, maakte tegen Atalanta Bergamo zijn zesde competitiegoal, meteen goed voor zijn 167e doelpunt in alle competities samen voor de Bianconeri. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van Omar Sivori, een van de grote historische helden van de ploeg, op de vierde plaats van de eeuwige ranglijst van de topscorers. Ook de nummers twee en drie, Boniperti en Bettega, die respectievelijk 179 en 178 keer scoorden, krijgt hij in het vizier. Met maar liefst 262 goals blijft Alessandro Del Piero echter de onbetwistbare leider van dat klassement.

Gennaro Gattuso, de verdedigende middenvelder van AC Milan, moet al voor de derde keer dit seizoen aan de kant blijven. Dit keer kost een probleem in de bil hem minstens twee weken revalidatie. Daar staat tegenover dat doelman Christian Abbiati opnieuw bij de kern aansloot nadat hij op 15 maart in Siena de kruisbanden van de rechterknie had gescheurd. Tweede doelman Marco Storari, die goed aan het seizoen was begonnen maar op 18 oktober zijn plaats verloor aan Dida, zal deze week de trainingen hervatten.

Doni, de doelman van AS Roma die nog maar net terug in de ploeg was gekomen nadat hij op 11 mei werd geopereerd aan de knie, liep nu een bilblessure op.

Gaby Mudingayi kwam in de 66e minuut op het veld bij Bologna.

Marcello Lippi riep voor de oefeninterlands tegen Nederland en Zweden met de middenvelders Biondini (Cagliari) en Candreva (Livorno) twee debutanten op. Sampdoriaspits Pazzini keert terug.

Adrian Mutu (Fiorentina) onderging een operatie aan de rechterknie, een letsel dat hij overhield aan het CL-duel tegen Debrecen. De Roemeense spits zal een maand aan de kant staan. Verdediger Alessandro Gamberini is door een dijbeenblessure twee weken out.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content