Sven Vandenbroeck

© BELGAIMAGE

bondscoach Zambia

‘Ten eerste: de tactische flexibiliteit en intelligentie. Het concept met drie verdedigers kreeg tegen Brazilië een andere invulling. Op links speelde Chadli tussen de middenvelder en de vleugelspeler en dekte Vertonghen af en toe heel hoog door waardoor we ze beiden konden lamleggen. Met De Bruyne als valse negen lieten we de twee centrale verdedigers twijfelen en kon Lukaku vrij komen in de rug van hun offensieve linksback. In de eerste helft viel dat enorm mee en zag je dat ze dat op enkele dagen tijd goed oppikten en uitvoerden. Maar in de tweede helft vonden de Brazilianen daar een oplossing voor: Fernandinho ging zich meer op De Bruyne concentreren, een van de centrumverdedigers ging met Lukaku mee, de andere nam de volledige dekking op zich en hun linksback kon zich offensief blijven uitleven. Toen zag je dat de Belgen er veel moeilijker uitkwamen.

We gaven, naargelang de wedstrijd vorderde, iets te veel doel- en schietkansen weg.’ Sven Vandenbroeck

‘Ten tweede: een gebrek aan kwalitatief verdedigen af en toe. Er werd ons al verweten dat we niet zo goed kunnen verdedigen, maar in deze wedstrijd zetten we een goede defensieve organisatie neer qua positiespel met onderlinge dekking, met korte afstanden en compactheid, horizontaal en verticaal. Toch gaven we naargelang de wedstrijd vorderde iets te veel doel- en schietkansen weg, door af en toe wat gebrek aan kwalitatief verdedigen en verbetenheid. Er was toen een heel sterke Courtois nodig om ons recht te houden.

‘Ten derde: onze combinatie van snelheid en techniek. Zeker in de eerste helft was de snelheid die we ontwikkelden in combinatie met de kwaliteit van de keuzes die we maakten en de technische uitvoering ervan van een heel hoog niveau. Vroeger liepen we op dat vlak wat achter, ons voetbal stoelde vooral op een defensieve organisatie en op ‘ergens een goal proberen mee te pikken’, maar nu zijn we een van de koplopers geworden. Het is misschien een gouden generatie, maar het is ook te danken aan de evolutie in de opleiding tijdens het laatste decennium. Dominant zijn, lopen met de bal tot de tegenstander keuzes moet maken en dan de juiste mensen in balbezit krijgen: dat is nu modern voetbal en dat deden we in de eerste helft heel knap.’

België-Brazilië 2-1

DOELPUNTEN: 13′ Fernandinho (og) 1-0, 31′ De Bruyne 2-0, 76′ RenatoAugusto 2-1

GEEL: 47′ Alderweireld, 70′ Meunier, 85′ Fernandinho, 89′ Fagner

Sven Vandenbroeck
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content