De Spaanse titelstrijd is een echte thriller.

Op de voorlaatste speeldag beleefden de overgebleven titelkandidaten alle denkbare emoties. Tot de negentigste minuut stond Real Madrid met 2-1 achter op het veld van Zaragoza, door twee goals van Diego Milito. Tegelijk leidde Barcelona, zonder de geschorste Ronaldinho, in de derby tegen Espanyol met 2-1, waardoor de Catalanen virtueel drie punten voorsprong hadden op hun aartsvijand.

Maar in die laatste minuut veranderde alles nog : Ruud van Nistelrooy maakte zijn tweede treffer, zijn 25ste van het seizoen, terwijl Raúl Tamudo, ook al met zijn tweede goal van de avond, Espanyol nog langszij bracht. Ondertussen speelde FC Sevilla 0-0-gelijk op het veld van Mallorca, nadat het door de uitsluiting van Ivica Dragutinovic de wedstrijd met zijn tienen beëindigde.

De situatie bleef dus ongewijzigd. Het is duidelijk dat vooral Real Madrid daar een goede zaak mee doet. De Koninklijke telt evenveel punten als Barça, maar in Spanje wordt de pikorde in dat geval bepaald door de uitslagen van de onderlinge duels. Real speelde dit seizoen 3-3 gelijk in Camp Nou en won thuis met 3-0. Volgende zondag volstaat dus een overwinning tegen Mallorca om kampioen te worden. Maar er zijn in de huidige titelstrijd al zoveel verwikkelingen geweest dat niemand nog een eed zou durven zweren op welk scenario ook.

Het is zelfs nog mogelijk dat drie ploegen op gelijke hoogte eindigen. Dat zou het geval zijn indien zowel Real als Barcelona, dat een verplaatsing naar het al veroordeelde Gimnástic voor de kiezen krijgt, gelijkspelen en indien FC Sevilla thuis wint tegen Villarreal.

Als zowel Real als Barça in het zand bijten, kan FC Sevilla na de winst in de UEFA Cup dus ook nog de Spaanse titel nog pakken. Ondertussen kan het in het degradatiegevecht eveneens nog alle kanten uit. Naast Gimnástic komen nog vier ploegen in aanmerking voor de andere twee degradatieplaatsen : Real Sociedad (34 punten), Celta Vigo (36), Athletic Bilbao (37) en Betis (37).

Spanje

Luis Aragonés, de 68-jarige bondscoach, kondigde aan dat hij er na Euro 2008 definitief mee ophoudt. Na Euro 2004 trad hij als opvolger aan van Iñaki Sáez.

Het seizoen 2007/08 start op 26 augustus en eindigt op 18 mei. Dat de slotdatum veel vroeger ligt dan normaal heeft alles te maken met Euro 2008. De Spaanse bekerfinale zal trouwens al op 16 april worden gespeeld. Rekening houdend met de Europese wedstrijden en die van de Spaanse nationale ploeg zal er volgend seizoen geen enkele woensdagavond vrij zijn. Er zullen ook drie competitiespeeldagen in het midden van de week worden afgewerkt.

Roberto Carlos, die in 1996 van Inter naar Real Madrid kwam, verlaat nu op 34-jarige leeftijd de Spaanse hoofdstad. Zoals al een tijdje was verwacht, tekende de Braziliaanse linksachter een contract bij het Turkse Fenerbahçe, dat wordt gecoacht door zijn landgenoot Zico.

Barcelona won tegen stadsrivaal Espanyol de beker van Catalonië. De wedstrijd eindigde op 1-1, maar de ploeg van Frank Rijkaard haalde het met 5-4 in de strafschoppen. Beide teams traden aan met reservespelers.

Gimnástic wil op de laatste speeldag munt slaan uit het bezoek van Barcelona. De toegangsprijzen zijn dezelfde als voor de wedstrijd tegen Real Madrid : 10 tot 30 euro voor de socio’s, en 50 tot 100 euro voor de andere toeschouwers. De fans waren over die beslissing allesbehalve gelukkig, zeker na het teleurstellende seizoen dat hun club achter de rug heeft.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content