In zijn zoektocht naar een technisch directeur sprak STVV afgelopen winter ook met Marc Degryse. Afhankelijk van de bron solliciteerde Degryse zelf of werd het contact tussen beide partijen gelegd door Franky Vander Elst. In dat laatste scenario zou de STVV-trainer in zijn goede vriend de geknipte man hebben gezien voor de job en hem op de vacature hebben geattendeerd. Zeker is dat er één gesprek plaatsvond tussen Degryse en de nieuwe STVV-top. Enkele dagen nadat hij naar de plannen van voorzitter Bart Lammens en ondervoorzitter Frank Hazevoets had geluisterd, besliste hij om zich geen kandidaat te stellen. “Ik was géén kandidaat”, benadrukt Degryse, tegenwoordig actief als analist voor Sporting Telenet en enkele geschreven media. Meer wil hij er niet over kwijt.

Opmerkelijk is dat Vander Elst zegt de naam van Degryse voor het eerst te horen vallen. Hij ontkent dat hij optrad als tussenpersoon. “Iedereen wist dat STVV op zoek was naar een technisch directeur. Marc ook, hij zit midden in het voetbal. Ik moest hem daar niet attent op maken. Ik heb er met hem dus nooit over gesproken.” Verder wil ook Vander Elst niet reageren. “Ik heb mij hier nooit mee beziggehouden. De voorzitter heeft me ook nooit om advies gevraagd. Tot op vandaag weet ik nog altijd niet wie de andere namen waren. Toen Jan-Pieter Martens aan mij werd voorgesteld, was dat absoluut een verrassing. De club is er bijzonder goed in geslaagd alles geheim te houden. Alleen de naam van Jos Daerden had ik uit de media vernomen.”

STVV koos uiteindelijk voor Jan-Pieter Martens. Na een doorgedreven assessment door een selectiebureau kwam hij als primus uit de bus, voor Jos Daerden en Jacky Matthijssen. Op 1 maart 2012 werd hij voorgesteld. Dat Daerden zich kandidaat had gesteld, was bekend. Zijn naam lekte als enige voortijdig uit, tot zijn eigen ergernis overigens. Ook Mathijssen haalde het niet, naar verluidt mede wegens zijn te hoge financiële eisen. Of zijn ontslag bij Beerschot verband houdt met zijn sollicitatie bij STVV, is niet bekend. Mathijssen, eerder al als speler en trainer aan de slag op Stayen, ontkent dat hij contact had met STVV. “Een misverstand”, noemt hij het, volgens hem te verklaren vanuit het feit dat zijn vriendin in Sint-Truiden woont en hij er vaak komt. Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen weigert elke communicatie.

Andere kandidaten die het assessment niet haalden, waren Tom Saintfiet en Marc Hendrikx. Saintfiet, die in oktober 2011 opstapte als bondscoach van Ethiopië, had nadien meer succes in Nigeria, waar hij vorige week werd aangesteld als technisch directeur. Hendrikx, ex-speler van STVV, zocht zelf contact met de club nadat hem van diverse kanten het gerucht bereikte dat zijn naam intern ter sprake was gebracht. Na één gesprek hoorde hij niets meer. Zijn contacten met STVV beperken zich nu weer tot verdediger Alessandro Iandoli, van wie hij de makelaar is. Herman Vermeulen – eveneens ex-STVV – werd door de club zelf gepolst, maar wenste na enkele dagen bedenktijd niet op de uitnodiging in te gaan. Hij verlengde kort nadien zijn contract als assistent-trainer van Lierse met twee seizoenen.

Bij STVV verkiest men niet in te gaan op de namen. “Wij hebben destijds intern afgesproken dat we hier niet over zouden communiceren. Degenen die zich kandidaat hebben gesteld, hebben ons dat ook expliciet zo gevraagd. Wij wensen ons daaraan te houden”, zegt Frank Hazevoets, die samen met voorzitter Bart Lammens de verkennende interviews deed met de kandidaten. Beiden zijn voortaan afgevaardigd bestuurder van de vorige week tot een nv omgevormde club. In de nieuwe negenkoppige raad van bestuur van de nv STVV is Lammens verantwoordelijk voor de algemene leiding en de juridische zaken, Hazevoets voor de financiën. Uit de oude vzw maakten slechts twee mannen mee de stap naar de naamloze vennootschap: Aimé Vanleeuw en Gilbert Nulens. Zij vormen het klankbord aan wie technisch directeur Martens, die de sportieve verantwoordelijkheid draagt, rapporteert.

Dat Jacky Mathijssen in de wachtkamer zou zitten om Vander Elst op te volgen, wordt door alle sportief verantwoordelijken ontkend. Vander Elst heeft na dit seizoen nog één jaar contract op Stayen, plus een jaar optie die automatisch wordt gelicht als de ploeg zich handhaaft in de Jupiler Pro League. Mathijssen zit sinds zijn ontslag vorige maand bij Beerschot zonder club.

DOOR JAN HAUSPIE

“Marc zit midden in het voetbal. Ik moest hem daar niet attent op maken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content