Club Brugge verdedigt vandaag in Bulgarije tegen Lokomotiv Plovdiv een voorsprong van 2-0. Beste man in de heenmatch was, naast alweer Nastja Ceh, de auteur van de twee doelpunten Bosko Balaban. “We zagen dan wel nog niet de échte Balaban, maar je merkt toch dat hij een echte spits is”, aldus assistent-trainer Chris Van Puyvelde. “Is er altijd en gaat niet gebukt onder het missen van kansen. Deze die hij liet liggen, waren makkelijker dan deze die hij op het eind wél benutte. Zijn stijl is Sturm und Drang, recht naar de goal. Hij en Gert ( Verheyen, nvdr) zijn zeer moeilijk af te stoppen als ze vanaf de buitenzone ‘blind’ voor doel kunnen komen. Het loopt goed voorin. Bij balbezit wordt er goed geswitcht om ruimte te creëren en bij balverlies zijn de drie posities altijd bezet.”

Hij denkt niet dat Balaban het best als centrale spits zou fungeren, op de positie van Rune Lange dus. “Vraag Balaban enkele bepalende spelers van Club Brugge te noemen en hij zal als één van de eersten Rune Lange vermelden, omdat Rune andere spelers beter doet spelen. Rune is een ongelooflijk geconcentreerde werker. Ziet het altijd, denkt zeer snel. Tactisch één van de sterkste spelers in de Belgische competitie. Maar we hebben ook andere mogelijkheden. Als we voor snelheid gaan, kunnen we kiezen voor Victor, Balaban en Saeternes.”

De balcirculatie was minder goed dan tegen Auxerre op de Brugse Metten. Behalve in de laatste twintig minuten, toen Plovdiv, onder zoveel Sturm und Drang, kapot gespeeld raakte. “Zij zetten ons direct goed vast en lieten weinig ruimte. Dan zoeken spelers sneller hun toevlucht in een lange bal, ook omdat we voorin toch een paar mannen hebben die er iets mee kunnen doen. Vergeet niet dat we ook in de eerste helft, toen het wat moeilijker ging, vier goede kansen creëerden. Maar ik heb Trond ( Sollied, nvdr) voor een wedstrijd nog nooit horen vertellen : jongens, lange ballen in het pak gooien. Never ! Wel proberen we in het begin eens de kopbalsterkte uit met diagonale angle passes. Als je voelt dat Saeternes tegen een kleine back staat die problemen kent in de lucht, zou het gek zijn daar geen gebruik van te maken.” Problemen kende de eigen rechtsback, Birger Maertens. Kwam goed in de door Balaban vrijgemaakte hoek, maar zijn centers waren vaak niet goed. “Dat kan gebeuren, ook al heeft hij nochtans een zeer goede trap met rechts. Zijn verdedigend werk was bijna perfect, maar hij is natuurlijk een ander type dan Olivier De Cock.”

Als Club zich plaatst, treft het in de derde en laatste voorronde van de Champions League net als twee jaar geleden Shaktar Donetsk. Toen plaatste het zich na verlengingen en strafschoppen. “Het was toén al een goede ploeg, nu zijn ze nog beter. Shaktar schat ik even hoog in als Dortmund. Eerst uit is een voordeel, maar, geloof me, het wordt zeer, zeer moeilijk.”

(CV)

CV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content