De traditie werd gerespecteerd, want kampioen Lyon verloor opnieuw zijn openingsduel.

Vrijdagavond werd er in het Grimonprez-Joorisstadion met spanning uitgekeken naar de start van het Franse voetbalkampioenschap. Kampioen Lyon kon door winst tegen Rijsel immers breken met een kwalijke reputatie, die wilde dat ze sinds 1982 hun openingspartij nooit konden zegevieren.

Uiteindelijk bleek het doelpunt van Jean Makoun voldoende voor Rijsel om de titelhouder met lege handen naar huis te sturen. Het verlies van topschutter Sonny Anderson heeft blijkbaar sporen nagelaten bij de ploeg van Eric Deflandre, want in een 4-5-1-veldbezetting kon het team van Paul Le Guen noot een vuist maken. Peggy Luyindula liep zich te pletter op een vijfmansverdediging, terwijl offensief geïnspireerde krachten als Eric Carrière en Vikash Dhorasoo tijdens de eerste helft hun ongeduld dienden te verbijten op de invallersbank.

Deflandre, die vorige zaterdag zijn dertigste verjaardag vierde met een basisstek, speelde de hele wedstrijd. Anthony Revellère, die werd gehaald bij Valence, speelde links achterin. De Rode Duivel toonde zich ondanks het nipte verlies toch nog optimistisch. “Tegen Rijsel is het nooit gemakkelijk voetballen. Lyon miste dikwijls zijn start, maar werd toch altijd kampioen. We moeten dus nog niet panikeren, hé.”

NANTES huurde de Argentijnse verdediger Juan Jose Serrizuela (26), die vorig maand nog werd uitgeleend aan Independiente, van het Spaanse Real Mallorca. EMMANUEL ADEBAYOR (19), een jonge Togolese international van FC Metz, tekende voor vijf jaar bij Monaco. De transfersom bedroeg 3,2 miljoen euro. Mocht Roy Makaay alsnog niet naar Bayern München vertrekken, dan komt Shabani Nonda in beeld. FABRIZIO FUENTES tekende een driejarige overeenkomst bij Guingamp. HAKAN YAKIN (26) zette zijn handtekening onder een vierjarig contract bij PSG. FC Basel aanvaardde het bod van 1,5 miljoen euro voor de linksvoetige middenvelder. ALBERT RIERA-ORTEGA, een Spaanse middenvelder van Mallorca, verkoos een aanbieding van Bordeaux boven voorstellen van Atlético Madrid en Deportivo La Coruña. Hij tekende voor vijf jaar. DE UNFP, de beroepsvereniging van beroepsvoetballers, maakte bekend dat het aantal werkloze spelers steeg. Eind juli waren ze met 170, wat neerkomt op een verhoging van veertig voetballers in vergelijking met hetzelfde tijdstip vorig jaar. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Nonda (Monaco) 2 goals.

(DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content