Bij Newcastle rommelt het zowel intern als sportief.

Recentelijk haalde Alan Shearer twee keer het nieuws. In januari produceerde de inmiddels 34-jarige spits zijn vierhonderdste treffer in het profvoetbal. En onlangs, in het uitduel bij Manchester City, scoorde de aanvoerder voor de 250e keer in de Premier League. Het zijn de weinige hoogtepunten waarmee de Magpies dit seizoen kunnen pronken, want zowel intern als sportief rommelt het bij de ex-club van Philippe Albert.

Craig Bellamy stond de afgelopen maanden symbool voor de chaos. De Welshe international ruziede publiekelijk met manager Graeme Souness, die niet echt in hem geloofde. In januari, twee dagen voor de topper tegen Ar-senal ontspoorde het conflict toen Bellamy boos het trainingsveld verliet. Zogezegd geblesseerd, maar Souness geloofde hem niet. Bellamy werd niet opgenomen in de selectie en spuwde zijn gal door de manager uit te maken voor leugenaar. Er volgde een boete die gelijkstond aan twee weken salaris, plus een verhuur voor zes maanden aan Celtic.

Het aantal spelers dat dit seizoen in opspraak kwam, is schrikwekkend hoog. Kieron Dyer weigerde op de openingsspeeldag rechtsmidden te spelen, Laurent Robert dreigde meermaals met een vertrek, terwijl Lee Bowyer tegen Manchester City zwaar natrapte naar Sylvain Distin. Extra treurig is de teloorgang van Patrick Kluivert. Na zijn overkomst uit Barcelona kon de Nederlander nog niemand in Noord-Engeland overtuigen. In oktober, kort na het vertrek van Bobby Robson, was er eventjes een opleving, maar intussen moest Kluivert, deels door een blessure, opnieuw genoegen nemen met een plaats op de invallersbank. Shola Ameobi krijgt voorin de voorkeur. Souness verklaarde al te betwijfelen of de optie voor twee jaar zal worden gelicht. “Hij wordt beoordeeld op zijn goals. En in deze business lig je eruit als je niet presteert. Patrick is een grote voetballer en weet dat er veel druk op hem rust. Kwaliteit heeft hij genoeg, de vraag is alleen hoe gretig hij nog is.” (FV)

Arjen Robben (Chelsea) is minstens zes weken uit met een voetblessure. Na een ruzie met José Mourinho over dat letsel nam teamarts Neil Frazer na vier jaar ontslag. Doelman Peter Cech (Chelsea) is al 961 minuten ongeslagen, goed voor een nieuw record. Daarmee doet de Tsjech beter dan Elisha Scott, een Noord-Ierse Liverpool-goalie die zich in het seizoen 1922/23 770 minuten niet moest omdraaien. Roy Keane (33), die aan een trainerscursus begon, verlengde zijn overeenkomst bij Manchester United tot 2006. Fulham (4-2 na verlengingen tegen Derby County) en Tottenham (3-1 tegen West Brom) wonnen hun replay in de zestiende finales van de FA Cup. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 17 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 15 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 11 goals ; 4. Pires (Arsenal), Haisselbank (Middlesbrough) 10 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content